facebook
twitter

Наблюдател

Чиновниците - между локума и улицата

С раздуването на администрацията вървим по пътя на Гърция
Личен архив
Арман Бабикян

Държавната администрация е магия - колкото повече я съкращаваме, толкова повече нараства. Реформата е истинско чудо - всички, които идват на власт, полагат клетва, че ще я извършат, но малцина могат да си я представят, камо ли да я направят. Всички смятат, че това е съкращаване на чантаджиите и автоматизация на процеси, но всъщност се изисква орязване на обслужващ персонал, без който политиците са безпомощни. Безпомощни във всякакъв смисъл. Дори да крадат не могат без администрация.

Нашето администриране е, както си е било някога – вертикално. От феодални времена до днес промяна няма. И как да има, след като

 

политиците под управление разбират не обслужване, а властване

 

Модерните страни отдавна вървят към мрежова структура, а тук това е абсурд, защото администрацията следва политическите, икономическите и социалните реалности. При нас и те са пирамидални и никой няма никакво желание да са други. Това е национална пътека за реализация и гарантирано величие спрямо мястото, което си заел. Дали си охрана, директор на дирекция или експерт, от теб зависи нещо! Значи си важен! Без теб не може! И на теб се крепи националната вселена! Всички знаят, че в такива висши структури секретарката е малко под министъра, ама много малко. Това е КПП, през което минаваш или не, там могат и да те обмитят, там минава често и информационният поток. Има секретарки, сменили по няколко министри, но не и министри, сменили няколко секретарки. Началникът на кабинет и пиарът също вършат важни и близки до материалноотговорното лице функции. Те са в тесния кръг на запознатите с носенето на гръб на националната отговорност.

Администрацията е тромаво нещо, но има и хубави страни, защото всеки познава някого, независимо от кое ведомство, агенция или съседно министерство. Защото всеки е правил услуги някому. Така се получава борса на националния бартер на услуги в публичния сектор. Това е легендарна схема за обслужване, за която няма невъзможни неща. А за всичко друго има... хайде няма да рекламирам банкови карти.

У нас патриархалната администрация не страда от липса на компютри и друга модерна техника, а страда от прекалено много хора, които знаят всичко и без електронна администрация. И на тях модернизацията им пречи. Тя пречи на тази огромна хранилка за доверени партийни лица, на които властта е обещала да намери работа. Така че българската администрация функционира и като бюро по труда за нереализирани хора. А най-добрите администратори минават през много партии. Искате пример – ами вижте Кирил Ананиев, той е сред шампионите. Мина през сума ти управления и накрая се превърна в министър. Е, не точно на това, от което разбира, но все пак доказа, че ако слушаш много, може да пораснеш.

Други откриха „синята кръв“ на своите родове и също като феодални благородници ги изпоназначиха в администрацията, за да съставят

 

уникален „дрийм тийм“, представляващ елита на Хасково например

  

Но да не бъдем голословни. През 2016 г. щатните бройки на чиновниците бяха орязани с 5000, но след това рязко са скочили със 7017 души. Така са стигнали заветната бройка от 139 665 души (по данни на МС за 2017 г.). Ето за това „чудо“ в реформата говорех в началото. Гърция стана прословута в рамките на целия Европейски съюз с това, че поддържа огромна администрация, която на ротационен принцип се захранваше от семейните кланове ту на ПАСОК, ту на „Нова демокрация“. Тази администрация чинно гласуваше за партиите, които са ги наградили с работа, и безпочвено използваше огромни привилегии и надбавки. С широка ръка се раздаваха пари и на пенсионери, и на социално слаби, и на много групи, които не произвеждаха блага. Разбира се, има и други причини, но страната стигна до фалит. Ние правим абсолютно същото, като по учебник. Но отново по други причини, не сме стигнали до фалита все още.

Вижте какво е положението днес, ако сравняваме пенсиите и разходите за държавна администрация. За първите 9 месеца на 2018 г. изплатените пенсии в южната ни съседка са около 22 млрд. евро, а за заплати и осигуровки на администрацията – около 12.500 млрд. евро. Т.е. пенсиите са 1.76 пъти повече от разходите за държавна администрация. Сега да погледнем България: изплатените пенсии за същите 9 месеца са малко под 7.1 млрд. лв., а разходите на консолидирания държавен бюджет за изхранване на зависимите от бюджета бяха 6.311 млрд. лв. Т.е. изплатените пенсии на около 2 млн. пенсионери са едва над 1.1 пъти повече от парите за заплати и осигуровки на работещите в държавния сектор. Схващате ли разликата между прословутата Гърция и прекрасната ни страна?! Сравнението не е в наша полза. Оттук нататък си представете накъде вървим.

Съвсем друг е въпросът какъв знак дава България с очевидния факт, че у нас

 

държавата и общините са най-големият работодател

 

Има селища, в които, ако не си пощаджия, кантонер, горски или кметски наместник, нямаш никакъв шанс за работа. Никакъв! Освен знак за пазара, за липсата на реформа и за тромавото обслужване ситуацията е удар и върху гражданските права и свободи на тези хора. При многобройните протести през миналата година работещите на държавна служба се опасяваха да излязат и да подкрепят каузите, които смятаха за справедливи, защото ще бъдат уволнени не заради липсата на качества, а заради политическото им становище. Това ги превърна в хора без свободи, или поне в хора, които търпят последствия, ако изкажат свободно волята си.

В администрацията работят и чудесни специалисти. От тяхната работа наистина зависи много. Но конструкцията, в която са поставени да функционират, обслужва властта (т.е. върха на пирамидата), а не гражданите (т.е. данъкоплатците), чийто живот трябва да улесняват.

Днешната власт на ГЕРБ, както и вчерашната власт на БСП не работи за откриване на нови работни места в страната, а работи за откриване на нови работни места в администрацията. Така се увеличават задължените й и намаляват тези, които са склонни да рискуват, за да станат работодатели. В това отношение България води лява политика от 30 години насам.

Модерната администрация не е просто обслужване на едно гише или получаване на услуги по електронен път. Тя е гъвкава система, ориентирана в перспектива напред спрямо социалните и икономическите промени и спрямо политическите реалности. А те непрекъснато се променят. Преди 8 години хибридните атаки предизвикваха присмех у нас, а днес са реалност. Незаконната интернет търговия приличаше на екзотика, а днес е всекидневие. Държавата още не знае какво да каже за биткойните, а социалното ни министерство със сигурност няма становище дали са нарушени правата ти, ако на твое място назначат робот. Днес изглежда налудничаво, но някой трябва да мисли в перспектива.

Ние им плащаме, а политиците ги назначават. После не си харесваме политиците, както не си харесваме и администрацията. А някой иска ли да е различно? Или ще си стоим, вперили поглед вертикално нагоре към нозете на падишаха, при който се влиза с рахат локум, но си щастлив, ако излезеш с глава на раменете си.

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Букурещ научи един брюкселски номер от Борисов
Зеления, Късия и Дани Бандита

20.03.2019

Димитри Иванов

2455 18
Справедливо е хората да имат избор на пенсионна формула

20.03.2019

Искра Ценкова

467 5

Коментари

Forza NATO

Синдикирана публикация с уебкафе ли е това упражнение?

Solace

Че е прав - прав е. Давал съм доста пъти пример с общинските болници в София и длъжността "контрольор" в тях. Заемащите позицията се назначават на квотен принцип съобразно разпределението в Общинския съвет. Познавам човек (квота на БСП), който не разбира от финанси, не разбира от здравеопазване, но е контрольор в една болница на ръба на фалита. Което не пречи заплатката да се капе - 1 200 лева всеки месец. Е, как да стане с намаляване на администрацията, като има за всекиго по троха хлебец?

Forza NATO

Примерът ти не е съвсем добър.

Контрольор очевидно трябва да има, други са въпросите как е избран, как си върши работата, как работодателят му преценява качеството на свършената работа и какво следва от тази преценка, ако я има въобще.

 

Армандо говори за раздуване на администрацията, т.е. за създаване на напълно ненужни длъжности.

По принцип е прав, но в частност есето не му се е получило, ама никак - по ред причини, които няма да си направя труда да разгледам в детайли.

Solace

.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

Добро и вярно писание. общо взето тоя  автор е малцината дето са интелигентни списватели.

Invisible

   Можехме да минем и без тези 1 000 избиратели на ГЕРБ, които ще ни проверяват винетките.

tedida

ТВЪРДО - ДА!!! 👍

Баба Велика

Ето че и Глосов излезе без глава на раменете. Поредният бушон, но какво от това. Да не би да му потърсят отговорност, съдебна или материална? Ще го скатаят на топло този наглец, дето допреди час се кълнеше, че не чувства никаква вина за провалите на АПИ. Апропо, колко премиални си раздадоха в тази луксозна агенция за празниците?

Penchobre

Добра и много вярна статия! 👍

kempes

Добра статия казвате, а аз виждам само констатации, но не и предложение как да стане така, че да е рационално.

Защото на практика решение няма. Всяка власт ще иска да си назначи свои кучета на възлови постове. Помните ли едно време Герджиков като стана шеф на парламента от НДСВ, какво каза в прав текст, по повод на това, че е уволнил държавни служители в народното съброние:

"Никой не може да ме задължи да работя с тия хора."

Арман да каже защо няма нови работни места в ... материалното производство, да каже, че никой няма нужда от това материално производство, защото депутати са монополизирали вноса на тия продукти, които биха се произвели у нас, с български работници.

Метла трябва , а ако не стане с метла може и с метална тръба.

Почва се отгоре и докъдето стигнем, наново държавата.

30 години на гласност и демокрация стигат, действия няма, действия.

Forza NATO

Арман да каже защо няма нови работни места в ... материалното производство, да каже, че никой няма нужда от това материално производство...

 

Има, има - и работни места има, и производство има, що нови заводи за авточаркове и подобни се откриха и още се изграждат.

И наистина трудно си намират по-квалифицирани кадри, съвсем не е шега. 

Ама там се работи наистина и няма разни неписани бонусчета, безкрайни и отпуски и прочие чиновнически благини.

Метла трябва , а ако не стане с метла може и с метална тръба.

И метли има, но метачи няма. Отново дефицит на кадри.

Почва се отгоре и докъдето стигнем, наново държавата.

Това така и така ще стане, но отдолу и по необходимост - след окончателната подмяна на населението, която е в ход.

19namo

Тия с авточарковете са тук, за да получават пари от ЕС. И неписани бонуси има, и скатавки колкото искаш.

Скакалци европейски.

mick

Че лошо ли ѝ е на Гърция? Кредити на корем.. сиртаки и узо... и  при първи намек за спиране на лесните пари - яко протести.

bat izo

 Така се увеличават задължените й и намаляват тези, които са склонни да рискуват, за да станат работодатели. 

Полтическият елит обслужва едрия капитал, съответно дребния местен елит едрия местен капитал. И това е основната причина да няма повече предприемачи. Чрез нормативната уредба успелите (и международни корпорации и местни групировки)  слагат бариера за влизане въобще в играта. Бариерата си е финансова поради усложняващите се изисквания. А администрацията (както и ромите, а в най-крания случай и политическата класа) са удобния буфер, за да не бъдат демаскирани истинските виновници чорбаджии. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×