Quantcast
Бунтът на наемателите | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Сегашна стойност

Бунтът на наемателите

9 257
 Снимка: Архив
Емил Хърсев

Хиляди жители на Берлин се струпаха миналата събота на протестен марш срещу наемите. За разлика от жилетките във френската столица берлинчани (засега) са кротки и нищо не потрошиха. И имат съвсем конкретно желание: държавата да национализира „Дойче Воонен“ СЕ, един от най-големите частни собственици и оператори на жилища в Германия, най-големия наемодател в Берлин. Но не само него, ами всички собственици с над 3000 жилища. Защо? Мотивът е социалистическата утопия, че ако държавата изземе от частника собствеността върху жилищния фонд, тя ще може да свали наемите и да ги поддържа ниски, а като се възползва от ново господстващо положение на пазара, да принуди и другите наематели да дават и техните жилища на регулираните държавни цени. Близо половината жители на федералната столица подкрепят национализацията. Мечтата на протестиращите е

 

да се върне отново доброто старо време

 

след обединението, когато Берлин се изпразни (защото цялата държавна индустрия на ГДР фалира) и стотици хиляди жилища останаха без наематели. Близо 40 години тази аномалия поддържаше в Берлин ниски наеми за масовия тип непретенциозни жилища. Но за последните 10 години наемите скочиха двойно (117%), само за 2017-2018 г. с 20%, а тенденцията е рязко нагоре. Нещо като спора за яйцето и кокошката е дискусията за първопричината за скока: дали наемите се покачват, защото още по-бързо, над 120% за 10 години, растат цените на недвижимостите, или пък обратно - жилищата поскъпват, защото носят по-високи наеми? Във всички случаи и за новата социална криза

 

обвиняват банкерите,

 

понеже лихвите са рекордно ниски, реално отрицателни, за рекордно дълго време, банките са препълнени с пари, които все по-трудно пласират, и затова охотно дават кредити за покупка и саниране на жилищни сгради. Нещо повече, почти всички кредитори свалиха изискванията за самоучастие и сумите на кредитите за инвестиции в недвижимости стигат до 100% от пазарната цена на имота. За честта на занаята трябва все пак да подчертаем, че банкерите не определят нито нивото на лихвите, нито обема на паричното предлагане – това е прерогатив на паричните политици от Европейската централна банка, а дълбоката причина да държат лихвите ниски и да изливат обилни парични потоци в обращение е дълговата криза; надеждата е евтиният кредит да крепи държавните финанси и милиони фактически фалирали фирми да не потънат. Един от страничните ефекти на тази абнормална парична политика са

 

все по-трудно поносимите наеми

 

За Германия това е огромен социален проблем, защото голяма част от германците живеят в жилища под наем. Да си купиш собствено жилище доскоро се считаше за ненужно бреме на семейните финанси. Чак глобалната финансова криза от 2007-2008 г. направи покупката на жилища атрактивна, защото доходите от банкови депозити и държавни ценни книжа станаха смешни до отрицателни. Но и до днес в собствени жилища живеят предимно фермерите и жителите на малките градчета. В Берлин например 85 до 90% от жителите живеят под наем. В традиционната сметка за бюджета на германското домакинство за наема се отделят 20% от една работна заплата. Средната заплата в Германия е 3771 евро за 2017 г., по прогноза за 2018 г. - 3899 евро. За среден жилищен наем отиват между 30 и 45% от нея в зависимост от населеното място. Но това е прословутото Kaltmiete, т.е. „студен“ наем - без разходите за общите части, осветление и отопление. Сметнете колко трябва да отделят за жилището си онези, които получават минимална заплата (за 2019 г. тя е 9.19 евро на час, 1593 евро на месец). Междувременно наемите, казахме, растат с по 20% през последните години, а средната заплата – с 3% за 2018 г., преди с 1-1.5% годишно.

 

Този проблем няма решение

 

Дори да се национализира жилищната собственост, ръстът на наемите може да бъде овладян за няколко години. Да си позволи субсидирани наеми би било пагубна за държавата политика, защото ще продължи струпването на населението в големите градове. Напротив, повишаването на наемите е върнало хора обратно в малките населени места и железниците отново са ефективни. В Германия балон на недвижимостите няма, пазарните цени са под цената да се построят отново същите сгради. Цените и бюрократичните тежести за ново строителство непрекъснато растат, вече не се изплащат при текущите наеми. (В България също.) Значи наемите могат само да растат. А какво остава за страните, където имотите са трайно надценени и още поскъпват?

 

Дори хваленият виенски модел,

 

при който с държавни субсидии общината строи и поддържа огромен жилищен фонд, не е никакво решение. Да наемеш общинско жилище във Виена е трудна работа, свободни жилища няма, чака се на опашка, желаещите се класират по сложен и тромав ред. Няма как (няма и къде) една столична община да построи жилища за всички желаещи, да ги поддържа и да ги дава на ниски наеми. Истинското решение за Европа е само едно:

 

обратно преселение към периферията,

 

съпроводено с деконцентрация на заетостта, инвестиции в транспортната инфраструктура и стимулиране на всички възможности за дистанционна работа от дома. Сериозен ресурс е извеждането на пенсионерите от големите градове. По-разумните политици вече говорят за нуждата от програми и специална организация, която да подпомага миграцията на пенсионерите. В бъдеще това ще се превърне в огромна индустрия с далеч по-голям обем от хотелиерския бизнес. И България има реални шансове да заеме водещо място в този нов и изключително доходен бизнес.

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Колко му е да натъпчем децата в градините като сардели?
Егото на Радев и Борисов не може да се побере и на три морета

28.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

693 10
Не биваше България да е разхайтена срещу COVID-19

27.10.2020

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

5604 36

Коментари

Meto_ot_Interneto

"Сериозен ресурс е извеждането на пенсионерите от големите градове. По-разумните политици вече говорят за нуждата от програми и специална организация, която да подпомага миграцията на пенсионерите"

 

Не съм сигурен за тая миграция.
Едно време изведоха майката на една моя учителка от малката къща в Лозенец, където беше живяла от десетилетия. Ужким за добро. Почина месец след "извеждането".

Simplicissima
снимка на Simplicissima

миграцията на пенсионерите. В бъдеще това ще се превърне в огромна индустрия с далеч по-голям обем от хотелиерския бизнес. И България има реални шансове да заеме водещо място в този нов и изключително доходен бизнес.

С помощта на българските здравни грижи ще можем да поемем всякакви поръчки от нетърпеливи наследници на немските пенсионери.

 

А иначе -- просълзих се като прочетох какви са немските заплати, средна и минимална. Как са живи тия наематели?

Alp_BG

Това са брутни заплати, които падат с до 40% след данъците. И инфлацията е твърдо 5% на година, та не са много пари, колкото и да ни се струва така. Всъщност не са много единствено заради наемите, които изяждат от 900 до 1500 всеки месец (това включва и сметките). Та, който има собственост се усмихва, който няма, стиска зъби до следваща заплата.

Скитник-1

   Доктор, аптека, магазин - това са първите три съвсем скромни изисквания на пенсионера. Знаете статистиката в територията. 

маргаритка2

"Извеждането на пенсионерите от големите градове", "миграция на пенсионерите"...

 

Насилствена или как?

 

revenant

Или доброволна, или насилствена.

mick

За съжаление решението е вдигането на имотните данъци за всички в Берлин. Ако ще искат пазарна икономика. Ако пък искат турлу-гювеч - може и да омешат социализъм с капитализъм и резултатът ще е най-лошото и от двете системи.

 

Та - ако ще е капитализъм нека е само капитализъм със защита на най-слабите/тия с имоти в Берлин надали са такива/. Ако ще е социализъм - нека е социализъм. Ама омешването не е добро.

 

Винаги съм се чудел защо има социални жилища в София да речем? При положение, че в провинцията има празни стотици хиляди жилища и се живее по-евтино. Защо някой който няма доходи дори за храна, да му се дава жилище струващо стотици хиляди? При положение, че в провинцията или селата има жилища за къде къде по-малко? Какво ще стане ако дадения човек смени мястото си на живеене?

 

Ако ще пазят пенсионерите както горе някой се изрази, то това автоматично значи, че ще гонят младите. Дали в други градове, дали направо в други държави - т.е. града или държавата ще запада. Или или - няма как на всички да им е удобно.

venstar

Защо трябва да се вдигат иматните данъци? С какво ще помогне това за свалянето на наемите? Или за закупуване на собствено жилище?

За мен ситуацията е ясна.
Ако хазяите надуват печалбата, в едно пазарно общество винаги има ниша за конкуренция (дори държавата/общината може да се включи в бизнеса), която да се задоволи с по-ниска печалба. Ако разходите са близки до печалбата, то всяка интервенция на държавата би била за сметка на останалите данъкоплатци. А протестиращите искат точно това - да се отчужди нечия собственост и/или да им се предоставят евтини и поносими наеми (независимо от разходите, които стоят зад тях). Къде е границата на поносимост? 

И в момента в Германия има много социални жилища. Също и програма за облекчени кредити при закупуване на жилище. Да не говорим за огромните разходи на държавата по осигуряване на новите мигранти. До такава степен, че има много младежи, които не виждат смисъл да работят. Докато живеят при родителите си (хотел "Мама") това не се усеща от обществото, но след като хотел "Мама" хлопне кепенците, тези хора без квалификация и трудови навици остават да висят на социални помощи, работа на черно и подобни. Моето впечатление е, че техният брой нараства. Проблемът ще дойде, когато работещите започнат да пълнят хазната по-слабо, отколкото е необходимо за покриване на нуждите на неработещите. Но това е друга тема.

Свидетели на шествието в Кьолн ми казаха, че протестиращите били с ясно изразен артистичен, волунтаристичен и т.н. вид. Което поставя отново въпроса за границата в исканията за поносими наеми.

mick

Данъците "помагат" на хората с по-малки доходи да вземат правилното решение - да се преместят там където  е по-спокойно и ще имат повече средства.  Освен това данъците реално са за поддържане на все по-скъпият град. Та защо някой да се мъчи с малки доходи да живее в имот за милиони? След като може да се премести и да живее много по-добре?

 

Ниските данъци всъщност залагат на принципа на пирамидата.. за да се покрият разходите по инфраструктурата, т.е. наплива на все повече хора в града, строежите - вързват разходите, но само до време. Правилното е - данъците да са адекватни. И не трябва в големия град, данъците да са съизмерими с тези в малкия град. Щото ако са съизмерими то всички предпочитат големия град и бягат от малкия.

anton

Ти чуваш ли се какво говориш ?

 

Но дан не продължавам, защото такива като теб ми вдигат кръвното.

 

protor

Почвам да си мисля, че авторът се е набутал с някаква инвестиция в селски имоти и се чуди как да излезе сух. Вече втора радикална идея в тая насока пробутва.

dobadoba

Мдаммм.

Преди години ми предлагаха да купя панелка в източен Берлин, за някакви си 35000лв.

Спряха ме разходите за данъци и обща поддръжка, стигащи 150лв/месец.

Види се - грешно решение!

⚓️

Sine_metu

В ситуацията верният ход е обратното на онова, което отхвърля Хърсев

Памфуций
снимка на Памфуций

Сериозен ресурс е извеждането на пенсионерите от големите градове. По-разумните политици вече говорят за нуждата от програми и специална организация, която да подпомага миграцията на пенсионерите. В бъдеще това ще се превърне в огромна индустрия с далеч по-голям обем от хотелиерския бизнес. И България има реални шансове да заеме водещо място в този нов и изключително доходен бизнес.

Ако правилно разбирам, Хърсев предлага България да се превърне в европейски център за палиативни грижи и старчески домове. Три неща - състоянието на здравната грижа у нас, реалните възможности, които територията предлага за дори базисна социализация на хора в третата възраст от страна като Германия, например, инфраструктура. 

Solace

Сега...

Първо, за вината на банките е прав Хърсев. Пропуснал е, специално за България, още нещо - банките финансират строителни фирми и техните проекти, като "затваря" кредита с продажби от жилищата (не повдигам въпроса, че себестойността на 1 кв.м. е средно до 400-450 евро с вкл. парцел или обезщетение, а се продава на по 1100-1400). А голяма част от тея продажби се финансират с ипотечни кредити - т.е. инвестицията се разсрочва за 25-30 години.

Второ, хубаво ще връщаме хората в провинцията. Ама как да стане, като в провинцията няма препитание, образование, здравеопазване, обществен ред? Кой точно ще иде да живее в малък град, ако трябва да работи на 50 км. от жилището си, пак там да води децата на училище/градина, там му е джипито или друг специалист, а вечер може да си намери къщата разграбена? Хърсев хубаво така приказва, ама последните 30 години всички блъскат централизация и събират хората в няколко по-големи града (от това също се надуват цените на наеми и жилища). 

И те така...

пролетарий о тв...

До ".маргаритка2", номер 4. Мила г-жо, живея в Мюнхен от три десетилетия. В момента липсват повече от 70 хил.жилища (като официална цифра, действителната не я знам). Преди 2 десетилетия в Швабинг, добър за живеене квартал, се намираха сравнително лесно жилища. От порядъка на 10 ДМ на м.кв. В момента и за 25 евро на м.кв. е трудно да се намери. Хазяите ремонтират, модернизират и вдигат цените. Отоплението скочи двойно и тройно. А сега, внимавайте. Една добра пенсия между 1,5 и 2 хил.евро, вече не стига  на благоденстващия до скоро пенсионер, да покрие всичките му разноски. Като " му дръпне" хазяина 1500 евро за жилището от 65-70 м.кв. с остатъка той мизерства. Никой не го гони, сам е принуден да потегли към Испания, Италия или Източна Европа, където при 300-400 евро наем ще може да разполага с достатъчно средства. Баламосват ни, че инфлацията е 2-3%. Реално тя е 10 пъти повече, скока в цените на жилищата реално показва истинската инфлация. Мюнхен е огромен работодател, както всички големи градове, с безработица от 3-4 %. На мястото на изтласканите пенсионери идват млади хора, които могат да плащат ужасните наеми с охота. Това е капитализъм и цените зависят от търсенето и предлагането. Свидетел съм, как за едно освободено 50 м.кв. жилище се явяват над 1000 кандидати, въпреки, че "топло" то излиза над 1300 евро. Така напускането на пенсионерите става по напълно естествена причина - липсата на средства. Една "емиграция" в посока слънчева и ефтина (за германеца) България е отлична опция. Г-н Хърсев е напълно прав и разсъжденията му са на ниво. Бъдете здрава!

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Ако правилно разбирам, Хърсев предлага България да се превърне в европейски център за палиативни грижи и старчески домове.

Защо не и световен, далаверата ще е още по-голяма.

Имаше такъв проект навремето - за заселване на един милион японски пенсионери в България.  Не  би било зле, но всички сме наясно защо няма да стане.

Утринен зов

А що срамежливо се пропуска, че вносът на "ще се справим"  също повлия на наемите да се вървят нагоре. 

Здравка
снимка на Здравка

Мои добри познати, жители на относително голям крайморски град в Германия, продават в момента еднофамилната си къща с добре поддържан двор-градина, защото се пенсионираха преди 2-3 години и смятат, че поддръжката на такъв имот вече не им е по силите. Не искат повече да притежават недвижимости, нещо непонятно за мен, а да живеят под наем в неголям апартамент в същия град. Образовани хора са, интелигентни, никога не съм знаела какви пенсии получават, страстни любители са на круизните пътешествия. Сред близките ни в Германия има още две пенсионерки, живеещи под наем в Берлин в големи сгради с по няколко входа. Никоя от тях не се оплаква от наема си ( спалня, дневна, кухня, санитарен възел, балкон) или от качеството си на живот след пенсиониране. И двете са бивши дребни чиновнички. Едната почива два пъти в годината по три седмици на българското черноморие. Другата предпочита  по-студен климат за ваканциите си и ходи на почивка в Дания, или на немските острови.

*****

 

Здравка
снимка на Здравка

Истината за мен е, че прекаленото социално дундуркане на групи хора, били те ''бежанци'' в Западна Европа, нашенски цигани, или ''трайно безработни'' в трудоспособна възраст и добро здраве където и да е в ЕС, разлага морално цялото общество и скапва държавността.

пролетарий о тв...

До Здравка, коментари 18 и 19. Госпожо, наемите в Берлин са между 2 и 3 пъти по-ниски, отколкото в Мюнхен. Вашите познати, както ги описвате (дребни чиновнички) взимат доста по-високи пенсии от средните за Германия, така че лесно си плащат наема. Чиновниците в тази бюрократична държава са осигурени до гроб. Давам Ви статистически данни за Германия. Средна пенсия за жена - 760 евро, за мъж - 1120. Над 70 годишна възраст повечето хора живеят сами и малка част са в състояние да си плащат наемите сами ( не заедно двамата). Меркел ще вземе 20 хиляди пенсия на месец, има министри с повече от 10 хиляди. Една пощальонка, работила 45 години взема не - повече от 700 евро месечно. С толкова малко пари няма как да си плаща висок наем (в голям град) и да живее охолно. Ще преобръща всяко евро в портмонето, преди да го похарчи. Така че, високите наеми изтласкват неплатежноспособните от големите градове и ги изпращат по периферията на Германия или Европа...Австрийските пенсионери живеят с почти двойно по - високи пенсии. Германия е загубила 2 войни, до ден днешен е окупирана държава и е длъжна да плаща на цял свят. По коментар 19 нямам какво да добавя, бъдете здрава. Още нещо за Вас: Моя близка позната е работила над 4 десетилетия в италианска петролна компания (AGIP). Получава 2600 евро пенсия. Облагат я с данъци около 300 евро месечно, още 300 й вземат за болнични осигуровки. Добре, че има собствен апартамент и не плаща наем, въпреки, че я изръсват около 350 евро (за чистачка, хаусмайстер и хаусфервалтунг) месечно. С 1650 чисти живее отлично и се разхожда веднъж годишно до Барселона или до остров Маврициус. Ако трябваше да плаща наем в Мюнхен, дори при тази висока пенсия щеше да се намира "на ръба". Съобщавам Ви верни данни, не ръся фантасмагории.

Здравка
снимка на Здравка

Пролетарий, наясно съм, че наемите в Берлин в сравнение с Мюнхен все още ( но не за дълго) са доста по-изгодни. Наясно съм и че рекордно ниската безработица в Германия е постигната с цената на работещите бедни - нископлатена работа, която също държи хиляди хора на ръба. Нещата там далеч не са розови за обикновения човек. Стресът на работното място, поради невъзможност да изпълниш  дневните си задачи  там е по-често срещан отколкото тук. Добавям проблемите на мулти-култи обществото и криворазбрания либерализъм, съществуващи от десетилетия и новите мигранти. Освен всичко друго имам и колеги немци предпочитащи да живеят и работят във Варна, а не в родната си страна. Ада, знам и за OST/WEST различията, съществуващи и днес, както и що е това PEGIDA.

******

И не веднъж съм твърдяла в стария форум, че с 1000 лв. в БГ са повече, отколкото са 1000 евро там.

*****

 

пролетарий о тв...

До Здравка. Имате пълно право, бих добавил, че 1000 евро в Бавария отговарят на 800 лв. в България. В бившата ГДР не зная как е, не съм бил там от три десетилетия, но знам, че е по-ефтино. Въведат ли еврото обаче в България, покупателната способност на хората ще падне наполовина. Борете се това да не стане, защото ще бъде ужасно за българина. В Германия най-страшно са натоварени Ай Ти специалистите, мед. сестрите и шофьорите, направо не се издържа. Съвсем наясно сте с "качествата" на мигрантите. Бъдете здрава, благодаря, че сте коментирала отново.

Здравка
снимка на Здравка

Благодаря, бъдете и Вие живи и здрави.

Жълт котарак

Ний да можехме да решаваме кризите като Германия!

Желязко Желев

Имам странно чувство като чета Хърсев.

Все едно има огромен печат ссъстоящ се от предразсъдъци,идеологеми,табута който слага на всяка своя статия после разлива отгоре боички в цветове на дъгата и със замах оформя разни причудливи форми.

Да се чуди човек каква професия има.

Бях решил че е от малкото икономисти които мислят преди да говорят.Обещавам да прочета повече и да го осмисля ако трябва ще се извиня за квалификациите

на непознат човек.

Влез или се регистрирай за да коментираш