Медия без
политическа реклама

БСП - опозиция, но само с популистки изхвърляния

Колкото е слабо управлението на Борисов, толкова куха е и патетиката на Нинова

07 Септ. 2018Илия Вълков
Фейсбук профил на Корнелия Нинова
БСП обяви, че излиза от парламента и отива при хората. Още в края на юли лидерът на левицата Корнелия Нинова се опита да "яхне" недоволството на животновъдите в Странджа, които пострадаха от чумата.

На такова управление - такава опозиция. Чак е смущаващо чудно при всички корозиращи процеси в институциите, вътрешни коалиционни проблеми и цинично нехайство в третия кабинет на Бойко Борисов БСП да не успява да мръдне и на йота от инерцията, в която е затънала. Левицата, която иска толкова много да управлява потъващия кораб на властта, гази толкова дълбоко в тресавището на елементарния популизъм, че чак изпада в опияняващо удоволствие. Отдавна партиите използват популизма като основна подправка на политическите си послания и позициониране пред избирателите. В БСП обаче вече изпитват наркотична зависимост от популистките обобщения. И те да достигат до ръба на предела, когато Корнелия Нинова се обърна от парламентарната трибуна към ГЕРБ с ефектното обвинение за катастрофата край Своге: "17 души убихте". Присъдата - издадена, думите -  разстрел.

В последните няколко месеца БСП

 

намазва при всеки повод с още вакса ските на популизма 

 

Заради чумата по козите и овцете в Странджа Корнелия Нинова яхна нещастието. Преди две седмици лидерката на БСП даде пресконференция, представи се като "главен превратаджия на държавата", по описанието на Цветан Цветанов, и цитира неговите думи: "Корнелия Нинова е виновна за чумата по животните, целта й е да свали ГЕРБ с преврат". И продължи: "докъде стига превратът. До официалната информация на френската лаборатория, че изследваните проби в 3-километровата зона няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно от чума. Единствените умрели са убитите животни от режима "Борисов." Точен цитат. Именно френската лаборатория потвърди, че в 3-километровата зона има положителна проба. И заради тази проба бяха умъртвени всички животни в зоната с открита зараза. 

Опасната игра с обществените емоции не спря дотук. На втория работен ден на парламента ГЕРБ и БСП си размениха традиционните обиди. Свикнахме в Народното събрание с псувня да се поздравяват за "добър ден". Кандидатът за академик на БАН и скулптор на морала - Вежди Рашидов (ГЕРБ), грубо нападна лидерката на БСП, че е "парламентарна манекенка", която прави "фотосесии с мъките на хората". "Радвам се, че групата на БСП са повече от 20 човека, за съжаление вашата лидерка си чукна надницата и замина пак", обяви в официална позиция на ГЕРБ шефът на културната парламентарна комисия, иронизирайки заявката на БСП да излезе от парламента и да тръгне сред народа. Напъна на твореца Рашидов Нинова обобщи като "омраза, лични нападки и квалификации". И в същото време в опит да попита защо се бави приемането на законодателните поправки за задължителни колани в автобусите, отвърна със същото: "17 души убихте и днес трябваше да им решим проблема".

 

Получи се, както в математиката: цинизъм, умножен по цинизъм, прави цинизъм на квадрат

 

Проблемът е, че го отнасят гражданите, а не онези, които се занасят с цинизма. Още по-нелепа е заявката на БСП да излезе от парламента и да тръгне сред народа. Левицата ще остави 20 народни представители на пост в пленарната зала, за да защитават позициите на партията. "Останалите - идваме при вас", заяви Нинова в речта за откриването на новия политически сезон. Та нали БСП тръгнаха преди още депутатите да излязат във ваканция, на турне да представят на избирателите си своята "Визия за България"?!

Противоречията в посланията на лидера на левицата все повече се размиват в търсене на автентичен политически профил. Нинова има амбиции да върне БСП към корените и я тика към откровен национализъм, чийто терен покриват политици като Волен Сидеров. Корнелия Нинова "спаси" страната от "джендър идеологията", заявката й да внесе законодателни проблеми за борба с домашното насилие остана на трупчета в парламента, снима се със самодейни състави, които тачат "българщината" (тук тръгна по стъпките на Цветан Цветанов, който всяко лято се снима с калпак, потури и селяхлък), отвръща на откровени политически провокации с обвинения в масово убийство. БСП тръгна да разкрива корупцията и шуробаджанащината в местната власт, а историята с общинския й съветник Бенчо Бенчев удари шамар на устрема й.  

Ще кажете, че при тия проблеми в държавата и продънено управление да се бие по опозицията е несериозно. Ама не става само с кресливи искания за оставки. Управлението и опозицията са флуиди на скачени съдове, които формират цяла обществена система. И колкото и да е парадоксално, двете страни са в непрекъснати зависимости. Затова и третият кабинет "Борисов" трябва да се мери със заявките и действията на силите срещу него, които искат да управляват на негово място. Благодаря за такава алтернатива, ако това са й силите. Защото тая вафла с лек крем вече я ядем и се казва кабинет "Борисов 3".