facebook
twitter

Наблюдател

Сегашна стойност

Банка 2020: Самозаличаване

4321
 Снимка: Архив
Емил Хърсев

Цяла седмица Европейската централна банка е в кръгова отбрана и отбива атаки от всички страни. Срещу новия кризисен курс на ЕЦБ, най-вече срещу програмата ОМТ, по която емитентът на еврото купува пряко облигации на нефинансови корпорации, остро възразиха шефовете на най-голямата германска, най-голямата британска банка и президентите на централните банки в Германия и Холандия. Заради същата програма ОМТ изненадващо подаде оставка представителката на Германия в Изпълнителния съвет на ЕЦБ Сабине Лаутеншлегер. Тя е четвъртият представител на страната си, подал оставка, третият поред, напуснал ЕЦБ за несъгласие с паричната политика. Преди нея през 2011 г. си отидоха тогавашният шеф на Бундесбанк Аксел Вебер и главният икономист на ЕЦБ Юрген Щарк, през 2013 г. подаде оставка членът на Изпълнителния съвет Йорг Асмусен. Атаките срещу политиката на отрицателни лихви и лесни пари ще продължат поне още месец, докато

 

начело на ЕЦБ е „куца патица“

 

„Куца патица“ наричат американския президент в края на мандата му, след като е избран негов приемник. Г-н Марио Драги е в същата позиция, докато избраната да го смени г-жа Кристин Лагард встъпи в длъжност през ноември. Дотогава рецесията ще е обхванала практически цялата еврозона и емпирично ще се потвърдят опасенията на критиците на ЕЦБ: намалението на лихвите и увеличението на парите, които централната банка изсипва на пазара, няма да предотвратят новата криза. Но

 

арсеналът за антикризисни мерки е празен

 

и при вече открита рецесия централната банка няма да има друг избор, освен да продължи със същите средства, скорост и посока. Не с идеята, че помага за преодоляване на кризата, а просто за да не влоши кризата, ако смени курса и затегне паричното предлагане. И за първи път паричният пазар в еврозоната ще се озове в ситуация на „свободно спускане“, когато стане ясно, че ЕЦБ е принудена да лети по склона поне с набраната скорост, ама не може да управлява шейната. Паричните потоци ще се въртят на финансовите пазари – фирмите няма да поемат риска от нови инвестиции по време на кризата само защото лихвите са паднали с 0.1% или 0.2% годишно, в прав текст заяви президентът на Дойче банк. Тази ситуация е изгодна за затъналите в дълг държави, но не и за банките в еврозоната, които имат отрицателен до нулев оперативен резултат. В тази ситуация горчивото, но

 

честно решение е свиването

 

на бизнеса, който не носи печалба, а дори губи, съкращаване на разходите, т.е. на служители, на клонове и на клиенти. Тъкмо такава стратегия обяви преди дни г-н Мартин Цилке, президент на Комерцбанк, втората по размер германска банка. Финансовият (засега) гигант ще закрие 200 от своите общо 1000 клона и ще уволни двойно повече от вече предизвестените 3000 служители, та заедно с онези, които сами побягнат (както току-що обяви г-н Щефан Енгелс, финансовият директор – той отива на същия пост в пъти по-скромната Данске Банк), да се сбогува поне с всеки пети от сегашните 48 000 служители. Освен това ще влеят в банката майка дъщерната дигитална банка Комдирект и ще закрият принудително един милион (!) „неактивни“ клиентски сметки. А за да финансира стратегията, банката ще продаде перлата на групата – полската мБанк, модерна, иновативна и много рентабилна банка. Освен това ще сложи на мястото на побегналия финансов директор г-жа Бетина Орлоп, досега шеф на контрольорите (т.нар. „комплайънс“). Това е все едно ресторант да назначи за главен готвач юнака от фейсконтрола, дето варди вратата.

 

„Свиване до смърт“

 

и „самоубийство“ бяха недвусмислените оценки на в. „Франкфуртер Алгемайне“ и сп. „Шпигел“ за стратегията "Комерцбанк 5.0", но още по-категорична бе преценката на акционерите, защото за трите работни дни, след като бе огласен този стратегически обратен завой, акциите на банката се сринаха с 9% (-6.13% за седмицата), и то след като вече бяха паднали с цели 43% за последните 12 месеца. Според мен всички критики към банката са правилни, но крайната оценка не е вярна. Банката може да оживее тъкмо с драстично съкращаване до живото ядро, останало от някога цветущия бизнес на втората и третата по големина германски банки (неотдавна Комерцбанк погълна по-голямата от нея Дрезднербанк, Бог да я прости). Съкращенията, които шокираха и пресата, и пазара, са само слоган: 20% за 2020 г. За да оцелее, банката сигурно трябва да се свие повече, според познавачи около наполовина, да се оттегли на далеч по-скромно място в десетката на значимите кредитни институции. Като нямаш брилянтни идеи, конкурентни продукти и цъфтящ бизнес да те тласкат напред, по-добре да се свиеш и да се простираш според чергата. Същото, ако са честни към клиентите и акционерите си, трябва да направят доста други банки - и в Германия, и на юг, и на запад от Франкфурт.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Децата ни са дебели. Спортното министерство явно е доволно

23.01.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

960 1
Торбичката като белег на класова принадлежност

23.01.2020

АДЕЛИНА МАРИНИ

5423 2
5 неудобни въпроса за цените на лекарствата

23.01.2020

3490

Коментари

mick

Откриха финансовият вечен двигател с това печатане на пари на корем. Източват и изкупуват целия останал свят ей така без работа.  Та трудно ще се откажат от това, ако въобще е възможно без катаклизъм.

3biri
  • Имаме шанс да излезем този път сравнително сухи от водата. Трябва да зползваме това, че сме с най-ниска здлъжнялост в ЕС след Естония и да стартираме значителни инвестиционни инфраструктурни проекти дори и с цената на нарастване на задлъжнялостта ни.
ssto

 

Има елегантно решение на очакваната криза. Нарича се Евразийски икономически съюз. Решението обаче не е за всички. Някои много се страхуват от него.

 

Ако спре глупавата идеологизация на отношенията и се пресметнат изгодите, икономическата ос Индия-Китай-Русия-ЕС изглежда възможното лекарство за предстоящата иконономическа криза. Към нея ще се присъединят Турция и Иран, а е възможно да се включат Индонезия, Корея и Япония. Иран и Русия се нуждаят от обновяване, а имат и ресурсите, с които да го платят. Индия също е огромен пазар. ЕС и Китай имат възможност добре да поработят и спечелят.

 

Евразия е огромен пазар, с технологии, производствен потенциал и суровинна обезпеченост. Най-важното - имат сухоземна връзка и могат да си спестят изнудването по море от съвременните държавни пирати.

 

В средносрочен план проектът може да свърши работа.

В дългосрочен - ясно е, че капитализмът е в системна криза. До 50 години проблемът с него ще е остър и вече настойчиво се търси решение. Някой може добре да заработи, ако има адекватно стратегическо виждане.

 

Още сега някои осъзнават нуждата от трансформирането на старите богатства в нови активи. Затова финансовият капитал се стреми да се овеществи. При толкова много пари, те неминуемо ще поевтиняват, а стоките ще поскъпват.

 

Малка отсрочка сегашната система може да получи при нов технологичен пробив. Светът се нуждае от технологичен пробив. Жалко е, че не може да се случи в България. Ще ни смачкат. Най-вероятно ще го има в Русия. В момента тя има всички предпоставки за това.

 

 

Желязко Желев

                              "Слушам и не вярвам ма очите си" Това ми идва на ум.

От години чета написаното от Хърсев.Харесваше ми ,че не е клиширан   "мислител".Установявам все повече клишета и все по- малко  мисъл.

                           

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)