facebook
twitter

Наблюдател

Писмо от “България” 1

Балада за Робин Худ

10425
Снимка: Архив
Димитри Иванов

 

Когато бях малък, една сутрин нашите казаха: Ставай! Ще те водим на лекар. Ама защо, не съм болен, заинатих се. И сега се инатя, че не боледувам. Имам слонска памет, всичко помня, само не че има болест Chain smoking - паля цигара от цигара, болест алкохолизъм - пия, пушейки, и болест “дъртизъм” - остарях. Но тогава бях дете, не пиех, нито пушех. Защо ме обвиняват, че съм болен? Нямаше как, подчиних се, заслизахме по стъпалата на нашето жилище на бул. “Цар Фердинанд” 37, пресякохме улица “Граф Игнатиев”, минахме покрай паметника на Попа, където двете момиченца на доктор Белопитов, софийското светило в педиатрията, скачаха на въже босички. От насрещния прозорец една жена викаше “Качете се да закусите”, те отговаряха “Не сме гладни”. И аз като тях, по цял ден бос на село, както всички деца на гара Катуница, с тази разлика, че бях лакомник, винаги готов да ям.

Беше се появила епидемия от детски паралич, опасното вирусното заболяване полиомиелит. Много майки, включително моята се бяха паникьосали. Докторът сигурно е разумен човек, щом позволява на децата си да играят боси на улицата, рекох си. Когато изчакахме реда си в чакалнята и влязохме при него, той само ме изгледа и попита майка ми какви лекарства ми дава. Никакви, каза тя. Само рибено масло. Вярно беше. Всяка сутрин тя ми стискаше носа, докато си отворя устата, сипваше лъжичка масло и не ми пускаше носа, докато не го преглътна. Отлично, каза той. Рибеното масло е натурална хранителна добавка. Лекарствата са само да печели фармацевтичната индустрия, ослабват естествения имунитет. И ваксини не му правете.

Не знаех какво е щамове и не исках да зная. Той се изправи, каза “Следващите” и докато медсестрата им отваряше вратата, а баща ми си отваряше портфейла, докторът каза “Не плащайте” и ние си тръгнахме.

Още сърдит на нашите, не се прибрах с тях. Тръгнах нагоре по тротоара, седнах на бордюра пред една къща, която много ми харесваше.

После научих, че била на Иван Евстратиев Гешов, виден български общественик и политик. Той бил министър-председател, основал Народняшката партия. По негово време, края на XIX и началото на XX век, в Америка имало Популистка партия. Сега нашите политици се замерят с епитета “популист”, но народняк значи популист. Сега красивата къща грохва, въпреки че общинарите дават пари да се поддържат архитектурните красоти на старата София. Общинарите дали къщата на предприемачи срещу обещанието да реставрират фасадата, когато я направят фасада на хотел. Глобиха предприемачите 10 хиляди лева, че не  реставрират, после 20, сега ги съдят за 50,  но предприемачите се измъкват чрез съдебни въртели. И правниците са предприемчиви.

 

Един англичанин с английски хумор ми каза:

- Джим (той ми казваше Джим), и в Англия "популист" не е политическо ласкателство.

- Знам.

- А знаеш ли колко места в американския Конгрес са спечелили популистите?

- Николко. Те казвали, че истинският популист не прави политическа кариера. Не излъчвали свои кандидати.

- Е като толкова много знаеш, кажи ми кой бил първият популист?

- Не знам.

- От мен да знаеш. Той не бил американец, тогава нямало американци. Имало индианци, които убивали бизони и ядели само езиците им, щото кой ще ти  разфасова цял бизон. Първият популист бил англичанин. Робин Худ.

- Уха, зная я приказката за Робин Худ. Той вземал парите на богатите и ги давал на бедните. В баладите за Робин Худ пеят, че той ходел с long engish  bow, дълъг английски лък и зелена дреха за камуфлаж, защото той и неговата банда Merry outlaws се криели в гората от хората на шерифа. Само не знам дали легендата е от XV век или не. В България имаме и по-стари.

- Но не знаеш края на приказката.

- Кажи го, де.

- Легендарният популист Робин Худ вземал парите на богатите и ги давал на бедните, нали? Когато се връщал, виждал, че новобогаташите грабят обеднелите предишни богати, както те ги грабели преди. Връщал се няколко пъти, вземал парите на едните и ги давал на другите. Все същото ставало: едните грабели другите. Ядосал се и изчезнал в гората.

- И край на приказката?

- Не. Върнал се пак в зеления камуфлаж.  Зарекъл се да не въздава повече Social justice. Прибрал парите в зелената си кесия и повече ни се чул, ни видял. Това е краят.

 

DI copyright

 

 

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Политиците и безхаберните институции накрая ще позлатят "Златен век"

19.04.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

97
Ало, не сме толкова наивни
Време е да разровим мравуняците

19.04.2019

Калин Донков

59

Коментари

Страници

чевибара

Има много балади и за нашите айдуци слезли от Балкана.

Колко тайни знаеш, колко тайни криеш.

 

Territorial

Понеже си говорим за соушъл джъстис, ето го финалът на една от Politically Correct Bedtime Stories, а именно THE THREE LITTLE PIGS:

 

.......................

The three little pigs rejoiced that justice had triumphed and did a little dance
around the corpse of the wolf. Their next step was to liberate their homeland. 

They gathered together a band of other pigs who had been forced off their
lands. This new brigade of porcinistas attacked the resort complex with
machine guns and rocket launchers and slaughtered the cruel wolf
oppressors, sending a clear signal to the rest of the hemisphere not to
meddle in their internal affairs. Then the pigs set up a model socialist
democracy with free education, universal health care, and affordable
housing for everyone.

 

Please note: The wolf in this story was a metaphorical construct. No actual wolves
were harmed in the writing of this story.

Sine_metu

Тиконче от предишните

Елате ни вижте

А за хората останал  електронният концлагер, който последните новобогаташи усърдно строили.

Парите изчезнали, но нали всички имали JSM, и там им се прожектирали едни картинки, които те мислели за пари...

 

Чудесна писаница!

Най-добрата!?

Banshee
снимка на Banshee

?

S luncho6
снимка на S luncho6

Когато живеех на Дебър*, срещу нас живееше Д-р Цолов, който по-късно станА ПРОФЕСОР, за няколко години наспори 7 (седем) деца, които пък после почти всички станаха професори...Та, като малки ходеха боси всичките и оставяха купения хляб на бордюра на тротоара, хем да не го газят колите, хем хората. Нито едно не го гепи никва болест, не защото бащата беше лекар, а защото беше ЛЕКАР!

 

----------------

*Сега Лайош Кошут

 

Наздраве, Бачо!

blackthorne

Social justice warrior SJW ?

A person who expresses or promotes socially progressive views.

‘these social justice warriors want to apply their politically correct standards and rules to others' speech’.

 

 

ИлияНиколов

Браво, много хубава приказка! Благодаря, бай Димитри, жив да си!

Най ме изкефи това за новобогаташите, които почнали да грабят обеднелите предишни богати.

Така е, животът е един кръговрат, както пееше навремето Лили Иванова. Или май беше Георги Христов.

Минал оттук

?

PlaNed
снимка на PlaNed

Маестро, благодаря ти за писаницата и тази седмица ?

Segichka
снимка на Segichka

Да си жив и здрав Джимо

kempes

Нашите новобогаташи са добре забравени дрисльовци от соца. Тю, не можах да се стърпя, мама му стара, ама наистина не мога да ги дишам. Съсипаха всичко до което се докоснаха, ограбиха и продължават да ограбват всеки, който не от техните.

Елате ни вижте

Да де, ама накрая Робин Худ ще ги остави с по един компютър в ръката и без пари.

А после ще дойде собственика на гората, и ще изключи тока.

И за пореден път, либералите прее@ани.....

 

циникЪтхедонист

"Той не бил американец, тогава нямало американци. Имало индианци, които убивали бизони и ядели само езиците им, щото кой ще ти  разфасова цял бизон."

 

Точно подхода към бизоните е може би най точния критерий за  основополагащата разлика между  американците  и индианците .

Индианците дори и да убиват бизони само заради езиците им, в което аз лично дълбоко се съмнявам, убиват само толкова бизони, колкото езици са им необходими,за да изкарат зимата, докато американците убиват бизоните докато им свършат патроните, в следствие на което на следващото лято няма  бизони.

 

LEFT

Всеки път нещо умно, поетично, носталгично и най-важното "поучително', както казваше моята дъщеря, когато беше малка и обичаше приказки.?

Nickolas

Най ме изкефи това за новобогаташите, които почнали да грабят обеднелите предишни богати.

Макар и да не става дума точно за богаташи, а просто за власт и съответно привилегии - то именно затова прогресивните сили на форума са против Боко. Така че нищо ново.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Защо ме обвиняват, че съм болен? Нямаше как, подчиних се

Баш така си беше и по мое време.

Когато се разболявахме, не ни глезеха, ами ни караха да се чувстваме виновни, че сме допуснали.

Освен това имаше едни процедури, дето наистина помагаха занапреж да правиш-струваш да се не поболяваш, ако ли сепак те издебне някоя настинка след близане на ледени шушулки или скрит кат потен апаш от стражарите в някое ладно мазе, то правиш-струваш да не те разберат. Оттогава уважавам аспирина и нямам вяра на нищо друго.

Обаче семействата си имаха семейни педиатри. Д-р Ковачева, съпругата на д-р Марков, беше може би най-добрата софийска детска лекарка. Семейството я имаше за семеен лекар, вярваха ѝ безпрекословно.

А мама лежеше на пода до нашето креватче, за да ни чува как дишаме, когато сме болни.

 

 

Защо такива клевети за индианците?

Какво става? Протестирам от името на лакота.

Виж, за команчите не отговарям ?

ИлияНиколов

 Подкрепям напълно.?

Когато бях малък веднъж ме заболя гърло и ми духнаха нишадър в гърлото и аууу, че гадно беше! После си трайках до последно, щото заболеше ли ме пак следваше мазаница с газ. Обаче трудно устисквах, щото често ме болеше, за което аз си бях виновен - веднага след игра, запотен отивах на чешмата в двора и се налоквах здраво.

 

Sine_metu

Легендарният популист Робин Худ вземал парите на богатите и ги давал на бедните, нали? Когато се връщал, виждал, че новобогаташите грабят обеднелите предишни богати, както те ги грабели преди. Връщал се няколко пъти, вземал парите на едните и ги давал на другите. Все същото ставало: едните грабели другите. Ядосал се и изчезнал в гората.

 

Легендарният злодей Робин Хоуд не е дал и грош на никой беден.

Писмената му история започва през 1261- ва, а достоверно известното за него е, че е бил рядък негодник, по професия - това, което по- късно се е наричало кондотиер, а днес бихме нарекли наемна мутра- рекетьор. Документираната му кариера е продължила три години през 1225- 1227 г.г.

 

Не е вярно и че е бил някакъв знаменит стрелец, най- малкото пък с longbow.

Този лък става действително страховитото оръжие - господар на бойното поле чак до аркебузите, повече от век след като сий разбойник се пенсионира с припечеленото. Да не говорим, че лъкът е бил свръхвисока технология  - изключителна кралска собственост. Тетивата например са правили от коприна или от обработван три години коноп. Робин е стрелял с обикновени тояги с тетива от коприва. Почти сигурно е, че е бил гей. Във всички случаи Марион и другите мацки са изцяло измислени. Специално Марион - за да не изостават от френската Дева.

 

Зрънцето истина, че "едните грабели другите" е защото служил на различни от враждуващите помежду си благородници. Грабил за едните, после за другите, който плати повече. Като, разбира се, Робин не пропускал при случай да ги обира и за своя сметка. Това е, драги Джимо, простичката причина, а не някаква мистика в човешката или обществената природа.

 

Измишльотините за Робин Хоуд се разпространяват два века след смъртта му.

За мен най- интересното е защо изобщо се появяват? Заради бедните? Абсурд. Та в Англия доскоро не са ги считали за хора. Струва ми се, че с легендата англичаните отдават почит на един друг човек, значително по- талантлив от Робин и с безкрайно по- интересна история - John Hawkwood - командира на многонационалната White Company, опустошавала Тоскана век и половина по- късно. Ама как да възпяваш чужденци, а не Отец Тък, Малкия Джон и Робин?

Sine_metu

Ср., 10/10/2018 - 13:44 (нов)

Nickolas

Най ме изкефи това за новобогаташите, които почнали да грабят обеднелите предишни богати.

Макар и да не става дума точно за богаташи, а просто за власт и съответно привилегии - то именно затова прогресивните сили на форума са против Боко.

 

Много интересна аналогия.

Sine_metu

За щастие, началниците на социалистическата пропаганда добре схващаха противообществената,  гнила същност на Робин Худ. Не, не са го забранявали; имаше книжки, а в кино "Дружба" съм гледал поне две ленти за него. В училище коментирахме хомосексуалист ли е грацилният Ерол Флин или да.

 

Но от легендарните стрелци пропагандираха Вилхелм Тел - истински герой и борец за демокрация, социална справедливост и национално освобождение. До днес помня първите тактове "Тололей- тололей, Вилхелм Тел, оландо вил!" от телевизионния сериал. Нямам представа това ли са думите и на какъв език са.

 

И ще се съгласите, че Тел е далеч по- съдържателен и интересен образ.

Nickolas

 

Theme from the TV Series "The Adventures Of William Tell" (1957)

 

Come away, come away with William Tell,

Come away to the land he loved so well;

What a day, what a day when the apple fell,

For Tell and Switzerland .....

 

(Transcribed by Bill Huntley 2004)

Sine_metu

Мерси ☺️

ШКОЛНИКА МАРЕК

Някъде прочетох, че Робин Худ наистина е вземал пари от богатите и ги давал на бедните. Самият той преживявал от комисионните. Това ми се струва по-достоверно, отчитайки някои  Бг новобогаташи. Само дето в последните години комисионните взеха да им се виждат малко.

Phoenix59

Маестро ??

ЗехТаРадкеЗехТа

Интересно и много добре поднесено четиво. Благодаря Ви, г-н Иванов :)

 

Sine_metu ?

ГАМЕН

Попа? Един виц: Хващат андроповите дружинки едни каки от контингента в един хотел и ги водят в районното. Тършуват им в чантите и  в една намират тефтерче с имена и започват да въртят телефони. На тоя, на оня по едно време звънят на някакъв Льоня. Ей Льоня ти какъв си ? От другана страна: за едни съм Льоня за други Леонид Брежнев. Толкова за попа.

Кире

Работата е там, че статиите на Сула събират повече читатели вече. Обяснявам си го с това, че той е истински консерватор, а модерните леви вече нямат какво да ни дадат. Разбира се, може да се помисли също, че Сула ръси глупости, които следва да бъдат опровергани. 

rover
снимка на rover

това лице - сула, не го чета. правих опити в началото, неуспешни. за разликата между неговите "творения" и писаниците на бате джимо въобще няма смисъл да се коментира.

броят на коментарите е доста хлъзгав критерий. но вероятно може да се приеме като мерило как се е променил форумът през последните години, с усилията на този и онзи. уви.

бате джимо, ? !

nesega
снимка на nesega

#FAKE_JIM 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×