Медия без
политическа реклама

Часовникът на Страшния съд бе преместен с 10 секунди

Светът е все по-близо до своя край

25 Яну. 2023

Стрелките на часовника на Страшния съд бяха преместени с 10 секунди и сега показват 90 секунди до полунощ. Полунощ символизира световен ядрен катаклизъм и колкото по-близо е стрелката, толкова по-близо според учените е катастрофата.

Часовникът се появи през 1947 г. като проект на създателите на първата атомна бомба. Показанията на стрелките периодично се публикуват на корицата на списанието на чикагския университет "Бюлетин на учените-атомни специалисти". Съветът на директорите на списанието и избрани експерти, сред които има десетина носители на Нобелова награда, решават накъде да се преместят стрелките. За цялата история на часовника стрелките са променяли своето положение само 25 пъти. Сегашното преместване до 90 секунди до полунощ е най-близкото до катастрофата. Учените обясняват, че това е свързано главно, но не само с руско-украинската война.

В изявлението на учените се казва: "Войната на Русия против Украйна повдигна сериозни въпроси за това как си взаимодействат държавите, размивайки нормите на международното поведение, лежащи в основата на успешното реагиране на различни глобални рискове. И най-лошото е, че лошо прикритите заплахи на Русия да използва ядрено оръжие напомня на света, че ескалацията на конфликта заради случайност, намерение или грешка, е ужасен риск". Те посочват, че заради руското нахлуване ядрените реактори на Чернобилската и Запорожката АЕЦ са се оказали в зоната на бойните действия в нарушение на международните протоколи, което заплашва с мащабно изхвърляне на радиоактивни материали. "Вероятността конфликтът да излезе от контрол е голяма", смятат учените.

 

WASHINGTON, D.C. – January 24, 2023 –The Doomsday Clock was set at 90 seconds to midnight, due largely but not exclusively to Russia’s invasion of Ukraine an...