Quantcast
Разследващи обвиниха 4-ма души за сваления "Боинг" над Украйна | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Разследващи обвиниха 4-ма души за сваления "Боинг" над Украйна

Трима руснаци и един украинец ще бъдат съдени задочно в Хага
448
 ЕПА/БГНЕС
Началникът на полицията на Холандия Вилберт Поулисен (вляво) посочи на пресконференция в Хага тримата руски и един украински гражданин, които разследващите смятат за пряко отговорни за свалянето на самолета в Донбас.

Международната Съвместна разследваща група (JIT), базирана в Холандия, обвини трима руснаци и един украинец за свалянето преди пет години на пътническия "Боинг" на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна, при което загинаха почти 300 души, съобщиха световните агенции. Полет МН-17 летеше от Амстердам до Куала Лумпур.

Разследващите съобщиха, че смятат за отговорни руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и украинеца Леонид Харченко. "Днес ще изпратим международни заповеди за арест за първите заподозрени, които ще разследваме. Срещу тях ще бъде издадена и заповед за международно и национално издирване", каза на пресконференция началникът на полицията на Холандия Вилберт Поулисен. Холандският прокурор Фред Вестербеке каза, че това са "четиримата, които ще бъдат държани отговорни за пускането в Източна Украйна на системата за противовъздушна отбрана „Бук". Въпреки това заподозрените вероятно ще бъдат съдени задочно, тъй като Русия не позволява нейни граждани да бъдат съдени в чужбина, а местонахождението на Харченко в момента е неизвестно. Съдебният процес ще започне на 9 март 2020 г. в Хага и обвиненията ще са за убийство. Същият разследващ екип от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна съобщи през май 2018 г., че противоракетната система „Бук", която е ударила "Боинг 777", произхожда от 53-та руска военна бригада, базирана в югозападния руски град Курск.

Игор Гиркин бе военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР), която се бие срещу Украйна. Сергей Дубински (радио позивна "Хмурый") е споменат в разследванията като началник на военното разузнаване на ДНР и е ключов организатор на транспортирането на зенитноракетния комплекс "Бук". Олег Пулатов (радио позивна "Гюрза") е човекът, който непосредствено е съпровождал конвоя, началник на Втори отдел на военното разузнаване на ДНР. Леонид Харченко бил също пряко свързан с транспортирането на ракетния комплекс.

Според разследващите от JIT самолетът може да е бил свален по погрешка по време на бойните действия между украинските военни и проруските бунтовници в Донбас през лятото на 2014 г. "Има вероятност, че заподозрените са искали да ударят украински военен самолет, а не пътнически. Но дори това да е така, ние ги смятаме за отговорни за последвалата трагедия", каза на пресконференцията представител на разследващите. 

РЕАКЦИИ

"Мога само да кажа, че бунтовниците не свалиха боинга“, заяви Игор Стрелков, известен също като Игор Гиркин, пред Интерфакс. Той каза, че няма да даде показания по случая. Руското МВнР заяви, че обвиненията за участието на Русия в свалянето на малайзийския "Боинг" са неоснователни и е жалко, че разследването е предубедено и едностранно. От ДНР за пореден път повториха, че те не са могли да свалят самолета, защото не разполагат с ракетни установки "Бук".

 

 

Още

ЕС и САЩ санкционираха висши руски чиновници заради Навални

02.03.2021

Обновена

1251
Борел прогледна за отношението на Русия към ЕС

02.03.2021

2569
Украйна заяви, че е подготвена за пускането на Северен поток-2

02.03.2021

Обновена

3555