Медия без
политическа реклама

Камила ще бъде провъзгласена за кралица при коронацията на Чарлз III

Кралят и покойната Елизабет II са получили повече от 1 млрд. паунда от спорни земи

05 Апр. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС

Съпругата на новия крал на Великобритания Чарлз III - Камила Паркър Боулс, занапред ще се титулува "кралица", а не както досега "кралица консорт". Това ще бъде официализирано по време на коронацията на сина на Елизабет II на 6 май 2023 г.

От Бъкингамския дворец на практика оповестиха решението на кралския двор, като публикуваха изображение на поканата за събитието в Уестминстърското абатство в Лондон след месец. Заедно с това беше разпространен и нов официален портрет на кралското семейство, на който бъдещата кралица е облечена в рокля в кралскосиньо, а кралят - в тъмносин раиран костюм със синя вратовръзка.

Артистично илюстрираната покана е изпратена до над 2000 души. Поканите са отпечатани върху рециклирана хартия, а в мотива преобладават изображенията на цветя. Не е тайна, че британският крал е запален еколог.

От Бъкингамския дворец допълват, че зеленината символизира и "новото начало, което идва с новия монарх". Специална роля в церемонията ще имат 9-годишният принц Джордж, а също и тримата внуци на Камила.

Първата подсказка, че дългогодишната мечта на краля съпругата му да бъде коронясана за кралица редом с него най-накрая ще бъде осъществена, дойде именно от формулировката на самата покана: "Коронацията на техни величества крал Чарлз III и кралица Камила".

Запитан за титлата в поканата, високопоставен кралски помощник потвърди:

"В първите месеци от управлението на Негово величество имаше смисъл да се говори за Нейно величество като за кралица-консорт, за да се прави разлика от Нейно величество кралица Елизабет II. Кралица Камила е подходящата титла, която може да се постави до крал Чарлз в поканата. Коронацията е подходящ момент да започнете да използвате "кралица Камила" официално. Всички бивши кралици съпруги са били известни като кралица плюс първото си име."

 

МИЛИАРДИ ОТ СПОРНИ ИМОТИ

Крал Чарлз III и покойната кралица Елизабет II са получили повече от 1 млрд. паунда от земи, които са в центъра на стар дебат дали печалбите им не трябва да бъдат предоставени на обществеността.

Разследване на в. ''Гардиън'' установи пълния мащаб на доходите, извлечени от кралското семейство от херцогствата Ланкастър и Корнуол. Херцогствата работят като империи за недвижими имоти, които управляват земеделска земя, хотели, средновековни замъци, офиси, магазини и луксозни имоти в Лондон. За тях не се плаща корпоративен данък или данък върху капиталовата печалба.

Сметките на херцогствата, съхранявани в парламентарни и държавни архиви, разкриват доходи от 41,8 милиона паунда. Като се вземе предвид инфлацията, покойната кралица и крал Чарлз са получили повече от 1,2 милиарда общи приходи.

Печалбите от херцогство Ланкастър, което се състои от 18 481 хектара селскостопанска земя, автоматично преминават към следващия, претендент, който седне на трона. Кралското имение там се оценява на 652 милиона. Херцогство Корнуол, което обхваща 52 450 хектара, предимно в югозападна Англия, струва повече от 1 млрд. Имението не е в крак със законодателството, прието през 2013 г., за равенството между половете в кралското наследство. Печалбите му все още отиват само при мъжкия наследник на трона.

Когато 74-годишният Чарлз стана крал, херцогство Корнуол автоматично премина към неговия син, принц Уилям. Така той се превърна в милиардер и един от най-големите земевладелци в Англия. 

Ключови думи:

Чарлз III, Камила