facebook
twitter

Първа страница

Все по-малко бежанци искат закрила в България

Турция не спира да хвали Борисов за позицията покрай военната операция в Сирия
769
Снимка: Архив
Центровете за бежанци са буквално празни.

Все по-малко бежанци искат да се установят в България - това стана ясно от думи на Димитър Киров, директор на Дирекция „Качество на процедурата за международна закрила“ към Държавната агенция за бежанците пред радио "Фокус". „През 2019 г. продължава тенденцията от миналата година към намаляване на чужденците, които подават молби за международна закрила. От началото на годината броят на подадените молби е 1870, като за миналата година техният брой е бил 2563", обяви той. По негови думи капацитетът на бежанските центрове у нас е запълнен на 9 %, там пребивават 454 лица. Общият капацитет за настаняване в териториалните поделения на агенцията е предвиден за 5160 лица, като при необходимост той можел да бъде увеличен до 6000 места.

"Към настоящия момент с оглед на спокойната миграционна обстановка и малкия брой подадени молби за закрила подобни мерки за увеличаване на местата не се предвиждат. На национално ниво има приети планове за действие в кризисни ситуации. Към настоящия момент миграционната обстановка в страната е спокойна и не се предвижда въвеждането на такива планове“, обяснява Киров. Той разказва още и че срокът, в който Държавната агенция за бежанците трябва да се произнесе за поискана международна закрила, е шест месеца. Освен подслон, храна и здравно осигуряване Агенцията осигурява на бежанците и курсове по български език, работа с медиатори и достъп до бюрото по труда, казва още той. Според Киров тенденциите сочели, че не се очаква засилен миграционен процес към страната ни, доказват го и подадените молби за международна закрила през тази година.

Само ден по-рано президентът Румен Радев обяви, че при внезапен масиран натиск от мигранти България няма капацитета да се справи сама. Така той коментира пред журналисти  срещата си с премиера Бойко Борисов и правителствения Съвет по сигурността заради ситуацията в Сирия и предприетата на нейна територия акция от страна на Турция. "Първо, представителите на службите за сигурност ни увериха, че няма пряка заплаха за сигурността на страната. Трябва да признаем обаче факта, че при внезапен масиран мигрантски натиск България няма капацитета да се справи сама. Затова и аз апелирам, че трябва да сме много активни и да използваме всички възможни лостове и механизми на ЕС", обяви в прав текст държавният глава. Според него България има нужда от оперативен план за колективни действия на ЕС в случай на рязко нарастване на мигрантски натиск на границата й, за да е ясно коя държава с какво участва.

В интервю за БНТ обаче турският посланик в София Хасан Улусой обяви, че мигрантският натиск щял дори да намалее от военната операция в Сирия. "Едно от притесненията е, че би възникнала хуманитарна криза, която би създала миграционен натиск. Всъщност е тъкмо обратното, благодарение на тези операции хуманитарните кризи намаляват и чрез прочистване на тези райони от терористи ще се даде възможност на доброволен принцип и по един сигурен начин между един и два милиона бежанци да се завърнат в своята родина. А това ще доведе до намаляване на миграционния натиск", обяви дипломатът.  На свой ред и той като своя външен министър се скъса да хвали правителството по позиция на България за военната операция. "Нашият съсед, приятел и съюзник България ни разбира много добре, приемаме това със задоволство. Българската страна е за поддържане на диалога между Турция и ЕС и не е настроена позитивно по отношение на евентуални санкции спрямо Турция. Изказваме своята благодарност, тъй като това е разумният подход", каза Улусой. Веднага след това той обяви и: "Ние имаме едно прекрасно сътрудничество с България, което може да служи за пример".

ПРОВОКАЦИЯ

Карта на Република Турция, обхващаща територии и от България и включваща Варна и Кърджали в турска територия, е била поместена във фейсбук профил, свързан с министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар. Министърът на външните работи Екатерина Захариева е разпоредила незабавно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския посланик Хасан Улусой, съобщиха от външното ни ведомство. От МВнР информираха, че още в сряда в ранния следобед публикацията е докладвана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Посланикът направил проверка и потвърдил, че този профил няма нищо общо с министър Акар. Посланик Улусой обеща да предостави допълнителна информация, след като турската страна направи допълнителни проверки.

 

 

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България ще загуби стотици милиони евро от еврофондовете за 2019 г.

16.12.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

139 2
Антикорупционната комисия трябва да плати 380 000 лв. обезщетения
Медицинските сестри ще опънат палатков лагер пред МС

Коментари

Stern

Не се косете, когато натиснат мама Меркел да спре да се прави на гостоприемна, ще ни препълнят центровете.

Гледам картата - мераци за части от Сирия, от Ирак, от нас, Кипър. Обаче не виждам да претендират за нищо от Русия. Що така?

slavabg
Тази карта е проста провокация, от няколко години се върти в пространството, но никой не се вълнува... Някога вижадали ли сте превод на предварително подготвената брошура с указания за мигрантите?... много е забавна 😆 
slavabg

https://www.hekler.org/zorica-zafirovska-border-cr...

Ето я цялата галерия на Зорица Зафировска и обяснението към нея.
 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Все по-малко бежанци искат да се установят в България.....

Те"бежанците" може да са всякакви, но не са ненормални.

Traktor1

 Супер - ей ги де са 'нормалните' държави, там съм сигурен,че ги очакват с леб и сол!

tatyana1

Е ,ще останат малко и у нас. На мен ми се струва, че афганите си правят мрежа за пласиране на продукта до Западна Европа, стига са плащали на дистрибутори. Нали откак се демократизираха, производството на мак нарастна не в%, а в пъти

slavabg

бай тръмпи се споразумя с ерджоланя и сега родните ни медийки пак ще почнат да го показват бял и пухкав 😆

н16
снимка на н16

Гледам картата - мераци за части от Сирия, от Ирак, от нас, Кипър. Обаче не виждам да претендират за нищо от Русия. Що така?

Тая карта който я е нарисувал, e бил е на няколко уискита.))

 

А иначе бежанци в Русия има, и то доста - oт бившите републики на СССР (рускоговорящи). Има и такива, които се опитват да минават нелегално границата. Повечето ги хващат. Иначе така да се засилят хиляди на юруш,  африканци и араби пеша - и да няма кой да ги спре - това едва ли е възможно.

 

Плюс oтделно, че проверяват документите - и в метрото, и по улиците, и при качването и излизането (на някои места) от влака. A aко човек им се види съмнителен - навсякъде.

 

Traktor1

  Бежанци тук никога не са искали 'закрила', нелегални мигранти използващи България като трамплин за къщата на танте Меркел - може...

Magi

То ние не искаме да оставаме , та бежанците.

6veik
снимка на 6veik

На кой , ако не на Батката и партия ГЕРБ трябва да благодарим за този хаир ? Ето , направиха така ,че и сирийските бежанци да не искат да остават у нас ! Магесници... Още един два мандата - ще ни отърват и от отровните змии , мухите-лайнарки и поповите прасета. А прелетните птици ще ни заобикалят , летейки над сръбско , вардарско и гръцко !🔙

kaily
снимка на kaily

Те българите бегат, че им е родина, 3 милиона изчезнаха за нула време.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×