facebook
twitter

Първа страница

Връщане на наборната военна служба пак стана актуално

71% от обществото подкрепят идеята, а 80% искат и възстановяване на трудовите войски, показало проучване на МО
2597
БГНЕС архив
Военният министър Красимир Каракачанов, президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев и началникът на отбраната Андрей Боцев на среща със запасни военни.

Управляващите започнаха да подгряват обществото за връщането на задължителната наборна военна служба, включително и за свикването на референдум по темата. Вчера военният министър Красимир Каракачанов обяви, че според социологическо проучване, поръчано от МО, 71% от обществото одобряват възстановяването на задължителната военна служба, а 80% от българите били за връщане и на трудови войски. Не бе съобщено коя е социологическата агенция и какви са били конкретните въпроси.

Преди дни от Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва предложиха да бъде проведен референдум, на който да се реши този въпрос. Според военния министър идеята не е екзотична, а част от дебата за наборната военна служба. "Не говоря за това, че страни като Гърция и Турция никога не са я премахвали. Една държава като Австрия, която е в центъра на Европа, граничи само със страни, членки на НАТО и на ЕС, има наборна военна служба от 9 месеца и обсъжда възможността да я направи 12", каза Каракачанов. Скандинавските държави също били върнали военната служба.

Народният представител Борис Вангелов от ВМРО и "Обединени патриоти" директно се обяви за връщането на задължителната казарма. "Причините за премахването на казармата в България са неизвестни. В никакъв случай обаче не може да става въпрос за държавни съображения. Дори никой никога не попита българския народ какво мисли за това", коментира Вангелов в студиото на "България сутрин". 

Задължителната наборна служба отпадна напълно от 1 януари 2008 г. след промени в конституцията и в Закона за отбраната и въоръжените сили. От 1 януари 2008 г. армията стана изцяло професионална. Според гласуваните тогава разпоредби младежите, които до 31 декември 2007 г. бяха в казармата или отбиваха алтернативна военна служба, бяха предсрочно уволнени.

Връщането на задължителната военна служба бе част от програмата на "Обединените патриоти". Идеята засега е в застой, защото от ГЕРБ са против. Затова бе лансирана идеята за въвеждане на т.нар. доброволна военна служба. Преди няколко месеца Каракачанов обяви, че имал уверението и от премиера, и от парламента, че "ще подкрепят първата стъпка в тази посока, тоест въвеждане на доброволна служба". Той поясни, че идеята е кандидатите да служат по 6 или 9 месеца, в зависимост от специалността. После щели да влизат в резерва. "Много хора приказват, че нямаме нужда от армия, и дайте да я закрием, а парите да ги дадем за пътища и какво ли не. Няма държава в света, която да е икономически просперираща и да няма собствена армия, служби за сигурност и полиция, и то добре платени, мотивирани, подготвени", обяви тогава Каракачанов. По-късно той обвърза доброволната служба с по-лесно назначаване на държавна работа и влизане в университет. Накрая обаче бе обявено, че тя ще дава евентуално предимство при назначаването в сектора за сигурност. Доброволците ще получават месечно възнаграждение една минимална заплата.

Идеите и за задължителна, и за доброволна военна служба имат за цел да решат проблема с огромния недокомплект в армията. Според официалните данни в момента има над 6000 свободни щатни бройки, но е възможно те да са и повече. "Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който вече достига 20% от щатния състав, въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав", пише в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Преди няколко седмици Каракачанов обяви, че положението с недокомплекта се влошава и в някои съединения в армията свободните места са над 25%, като най-тежко е положението в сухопътните войски. 

В доклада за състоянието на отбраната обаче се прави "основният извод, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС".

 

55

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и "Атака" искат да орежат парите на отсъстващите депутати
Французин поведе в надпреварата за европейски главен прокурор

22.02.2019

322 2
Европейска анкета създаде джендър напрежение в училищата

Коментари

Страници

Хулиган

Явно оня с каската сериозно е решил да увеличи трафика на Терминал 1 и 2...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/07/kmeta-r...

Stern

Като разберат колко ще им струва,ще им мине мерака.

Това съм аз Льоклер
снимка на Това съм аз Льоклер

Само отчайващо откъснат от действителността ... индивид, може да говори, че това е възможно в България.

buratinob

Пручването вероятно е проведено в МО.?

При липса на работници, е много яко да намалиш потенциалните такива като им предложиш запрещение или да бягат в чужбина.

Колко млади мъже и жени биха останали в България, ако имат такъв избор?

 

Главанов

и кое му е актуалното? задължителната наборна военна служба=пушечно НАТОмесо, а трудовата повинност=крепостно-феодално право-тип ангария

Това съм аз Льоклер
снимка на Това съм аз Льоклер

Пак да се включа - само пълен малоумник може да очаква, че връчването на калашници и патрони на взвод турбо-гъзари, набор 0+, възпитани от CS, NFS, GTA, и др., и като цяло - израсталии в "демократична" България, е добра идея, която няма да доведе до поредният национален траур.

?

deqerven
снимка на deqerven

Тоя, с големия корем ще се окаже най- неадекватния от всички министри. Ако си вярва на това, което говори. По- вероятно са партенки. За отклоняване на парата в подходящата  свирка.

BAi BAi

Явно на големия задокеански брат му трябва пушечно месо за източния фронт. Никой не може да разполага с живота на другите без тяхно съгласие. 

Μολών λαβέ

Мокрите сънища на Шкембе воевода! ...Тоз в казарма бил ли е?

inventus

Очевидно е че изводите направени в доклада за състоянието на отбраната не са верни.При 25% недокомплект една военна част не може да се счита за боеспособна и да е в състояние да си изпълнява задачите. Така пише във военните учебници. Възстановяването на задължителната военна служба няма автоматично да допринесе за попълването на този недокомплект и това предполагам е ясно на всички.Възможно е част от преминалите тази служба да поискат да продължат в армията но те никога не са били толкова много че да се разчита на това.Това което се очаква от задължителната военна служба е да даде базови знания и умения на младежите а също така да им покаже границите на собствените им възможности .И това предполагам е мотивацията на тези 75% гласували за задължителната военна служба.

dobadoba

Интересно, че при резултатите по-горе има свободни 5000 ПЛАТЕНИ места в родната армия.

Защо желаещите не се пишат в нея?

Подписват договора и са там, със заплата и премия по-рано пенсиониране.

⚓️

Bozhilko

 "Причините за премахването на казармата в България са неизвестни. В никакъв случай обаче не може да става въпрос за държавни съображения. Дори никой никога не попита българския народ какво мисли за това"

 Ми питай бе човек. Ще ти кажем какво мислим.

Казарма няма и не трябва да има защото офицерите се отнасяха към войниците не като към братя българи, а като бейове към рая.

И това го няма нито в Австрия, нито даже в Гърция. Разправят и че по царско го е нямало това отношение, но руснаците са дали простор на башибозушкия инстинкт на роба.

дъртреалист

Причините за премахването на казармата в България 

са много добре, даже, известни.

Това е необходима предпоставка за премахването на държавата България.

Процес, който е в ход, по най-различни начини.

...

АКО сме се събудили от смъртоносния сън, в който ни приспиват ВСИЧКИ и от Изток и от Запад....,

първото нещо, което трябва да се направи е да се възстанови университетът на казармата.

Не може да се надцени образователното значение на казармата.

Растат поколения, които не са се напънали да направят каквото и да е ...

В училище ги избутват, в университета правят томболи да ги примамят...

Всичко им е наготово.

За да има държава трябва гражданите й да са бойци, а не лешпери...

...

Съвсем отделно е и значимата ВОЕННА опасност - около нас ври и кипи...

При реална ситуация - кого ще мобилизираш?

Младежи, които не са пипали оръжие?

Които никога не са пробягвали 1000 м. ?

Които не могат да станат преди 11 часа?

Които не понасят съвети за нищо, щото им нарушаваш личното пространство - ще ти изпълняват заповеди?

...

 

Perseus

Глупости. За целта се прави професионална армия. Даваш пари, хората с желание се бият. Ама те искат хем да не дават пари, хем войници да има. Потенциална наборна армия си е чиста проба пушечно месо. Отделно гаврите и труповете без война. Това, че някой не е бягал километър, е проблем на училището,  физическото възпитание и родителите му. Половината съученици на сина ми ходят на поне един спорт извън ЦЕЛОДНЕВНОТО им училище - футбол, плуване, тенис, баскетбол. Това, че не стават преди 11 също е долна измислица на фантазьор. За твоя информация повечето училища почват в 7.30-8.00, университетите в 8-9, а офис работният ден в 8.30-9.00. Мисля, че живееш в измислен свят, в който "младите" не стават за нищо, само пият, пушат и се е.ат и требе да ги вкараш в казармата, "старото" и началниците да им е.бат майката на тия глезльовци, хора да станат. ?

ViktorSchauberger

"Това е необходима предпоставка за премахването на държавата България." - най-малкото това е вярно.

ruff

Глупости са това, което ти си писал! Просто разликата между професионална и наборна армия е Балкан!

 

Както Волтер е писал - наборната армия е основа на демокрацията!

 

Единственият въпрос по темата би следвало да е: защо т.н. политици не желаят народонаселението да получи ВОЕННА ПОДГОТОВКА?

 

ПП И не бъркайте НАБОРНА служба с това, което Вие си представяте да е наборна служба. Истинските професионалисти във войнишка униформа последните 70 години са наборните войници, служили поне две години. Случайно в средата на 90-те в компания коментирахме въпроса, след което спонтанно дадох следната прогноза: "Армията в БГ ще умре с последния Варшавски редник". С ужас констатирам, че казаното на майтап се случва пред очите ми. 25 години по-късно...

Perseus

Абсолютен идиотизъм. Казармата беше премахната заради всички постоянни извращения, които се случваха - компресорите отзад бяха черешката на тортата. Непрекъснато някой си отнасяше главата. За по-голямата част от наборниците службата минаваше в 24 часови наряди през седмица, сапунки, лежане и чат пат стрелба с халостни патрони. Познавам хора, били в казармата, които един боен патрон не са изстреляли на учение. Придружено с шапкари идиоти, отнасящи се към войниците като към роби маймуни. Цялото това нещо беше една долна пародия и напълно безсмислено упражнение. Искат явно и малкото останали млади да се разкарат от територията.

ViktorSchauberger

Това е доста пресилено обобщение.

ruff

Единственият извод от тирадате е, че ПОДОБНА на описанието наборна армия не е нужна. Но предполагам не спираш храненето, ако в един момент храната не е по вкусът ти? Търсиш нужната. 

Дохс_Читем

Дайте да върнем родната казарма, та да научим тези киртаци да си оправят леглото и да сгъват дрехите си на скатка. Първоначално няма да могат, после по-малко ще немогат, после още по-малко ще немогат И НАКРАЯ ЩЕ МОГАТ! А тези, които нямат вода в манерките си, ще им ги излеем на главата. Ще има кръгом наляво, кръгом надясно и копане от мене до другото дърво. Последната редица да не се плаши от инструмента на маестрото* и да не изостава.

 

_____________________________

* жезълът, с който капелмайсторът отброява такта на оркестъра

Кире

Военната служба има ефект не само за изграждането на стабилни психологически качества, но и пряка връзка с икономическото развитие на една страна. Не случайно военните разходи са особени бюджетни линии във всички развити страни. 

вила

Дори само дебилите няма къде да настанят...

Кире

Вероятно броят на дебилите рязко ще се увеличи, ако приемем, че няма да служат. Но все пак има достатъчно "добри практики" на приобщаване на дебили, тъй че има светлина и в тая посока.

Perseus

Приобщавай се ти.

ИлияНиколов

Подкрепям Дъртреалист и Кире. Младежта има нужда от ред и дисциплина и да се научи да се справя сама в извънредни ситуации.

Пък и занаят може да научи.

 

Mrx

Хулиган

Явно оня с каската сериозно е решил да увеличи трафика на Терминал 1 и 2...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/07/kmeta-r...

 

И като се върне да си види родителите и хоп в казармата. Аз имах един съученик, който все успяваше да изклинчи, и когато навърши 28 години го вкараха в казармата.

Трябва да минат през военна подготовка, поне да се научат да си оправят леглата. А и завършилите, които искат да емигрират трябва да си платят обучението.

pirx71

По-скоро ще го пратя малкото в Нахимовското училище в Питер отколкото да си губи времето и рискува здравето и живота в армията на шкембе и войвода и батките.

 

А този мисли ли, че ние нямаме ресурс за тази работа, като се започне от липсата на кадри, които да обучават , мине се през морално остарялото оръжие и се свърши с базите ?!

 

А как вижда да обучава пълчища неграмотни индобългари...или там е целта са ТВ с цел подбиване цената на труда и рекет на строителните фирми.  прозрачни сте..

stillwater

Не мога да разбера тия хора нормални ли са... вие имате ли представа какъв ще бъде етническия състав на наборната армия (поне едни 70%), има ли смисъл от такава армия и какво очаква малкото не-шведчета, имали лошия късмет да попаднат там ? Това се получава, когато хора, не помирисвали казарма (като Джамбазки и Каракачанов) ни оправят армията

Пиркс
снимка на Пиркс

Джендъроносците в атака. Ех, да ми паднете само за един марш-наскок...

 

KaraKoliu

Старата наборна служба беше пародия и фалшификат, само извращенията бяха истински. Ако я върнат ще е пародия и фалшификат на квадрат. Между 50 и 70% от войниците ще са цигани и ще трябва освен всичко друго, да ги учат да четат и пишат. Въпреки дипломите им за основно и средно образование. Може да им се сбъдне мечтата на "патриотите" армията да изпълнява учебна функция, в буквалния смисъл. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×