facebook
twitter

Първа страница

Управляващите раздадоха магистралите предизборно

Отритнатата от премиера "Джи Пи Груп" все пак ще строи тунела "Железница", а избрани фирми се уредиха с поръчки за "Хемус"
3834
БГНЕС
"Джи Пи Груп" все пак ще строи тунела "Железница", който е част от магистрала "Струма".

В годината, когато предстоят поне два вида избори, управляващите бързат да раздадат най-апетитните поръчки, изпълнявани с европари - за строителство на транспортна инфраструктура.

"Джи Пи Груп", за която миналата година премиерът Бойко Борисов нареди да бъде извадена от всички поръчки с европейски пари, вчера подписа с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) договор за строителството на най-дългия шосеен тунел у нас - "Железница", част от магистрала "Струма". Регионалното министерство пък разпространи списък с договорите на държавната фирма "Автомагистрали". От него става ясно, че част от бъдещите дейности по строителството на магистрала "Хемус" вече са "капарирани" от избрани изпълнители. 

Всичко това се случва в предпоследната година от сегашния програмен период (2014 - 2020 г.) за усвояване на еврофондовете. Проектите, финансирани с пари от ЕС, трябва да бъдат завършени до 2023 г., за да не бъдат загубени парите. Много от тях, като магистрала "Струма", са забавени и рискът е в крайна сметка обектите да бъдат платени от държавния бюджет.

Дали само тази опасност, или и други мотиви, са довели до "амнистията" на "Джи Пи Груп", не е ясно. В средата на миналата година премиерът Борисов поиска тя да не получава повече европари след разкритията на "Биволъ" за нагласяване на обществени поръчки и унищожаване на документи. Въпреки че тогава компанията обяви, че ще се откаже от проекта "в името на обществения интерес", вчера заяви, че ще го изпълни, пак "в името на обществения интерес".

В края на миналата година правителството изненадващо отпусна 1.34 млрд. лв. за продължаване на строителството на 134 километра от магистрала "Хемус" от пътен възел "Боаза" до пресичането на пътя Велико Търново - Русе. АПИ веднага сключи договор с държавната фирма "Автомагистрали" за изграждането на трасето, макар да бе ясно, че фирмата няма нито хората, нито техниката, с които да изпълни задачата. Още тогава се появиха съмнения, че така се заобикаля законът за обществените поръчки, а работата и парите ще получат фирми, избрани по непрозрачен начин и без конкурс. В понеделник, след натиск от страна на опозицията и на медиите, регионалното министерство разпространи договорите на "Автомагистрали", които потвърждават съмненията. Оказа се, че още преди да й бъде възложено строителството, държавната фирма е сключила предварителни договори с компании, които по традиция получават големите пътни проекти у нас.

Още в "България"

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бензинът отново поскъпва шоково

22.04.2019

Алиса Иванова

3278 4
Прокуратурата нехае за рекордьора на имотния скандал

22.04.2019

Мартин Георгиев

2510 2
Метрото в София не помага на много хора да слязат от колата

Коментари

JollyRoger's

Грушниците са виновни! 

Докато плебсът кълве на гола кука за идиотичока, герберастите опукаха милиардите за поредното Ню Васюки...

Пълна порнография!

Друм, бе!🎃🎃🎃

Stern

Просто гепи груп са показали, че отлично се ориентират в ситуацията.

Значи - Баце изригва, от групата веднага се снишават и Му погалват слуха, че се оттеглят. До вечерта Той вече е забравил за изригването си, а гепита " забравят" да се оттеглят официално. И, изненада за 80- те %, те се оказват пак около милионите. И са спокойни, защото знаят, че никоя журналистка няма да се осмели да Му подскаже, че са Го направили за смях. Отново.

сталкер пустиняк

От няколко дни във форума няма герберски амбразурчици. Защо ли така?

JollyRoger's

В окопите са срещу руската заплаха с идиотичок...

whw

Джи-Пи си е много готина фирма и точна...според българският герберски закон. ББ изземва функциите на конституцията като определя кой може и не може, но в никой закон не е записано, че Джи-Пи не става за нищо. И в същото време никой не проверява Джи-Пи.

Оставка на Борисов.

kempes

На следващото управление му се отваря голяма работа.

Спешно трябва да се сменят доста съдии, прокурори и всякакви шефове от най-висше ниво до ниво ръководител на сектор. Масова чистка в държавата.

След това законови промени и отмяна на сключените договори от Бойко Методиев Борисов /нали престъпниците в цял свят се изписват с трите им имена/.

Основна ревизия на цялата държава, иначе нищо няма да стане.

И това как ли ще мине по бекръвен път, не питайте.

сталкер пустиняк

Така е, не случайно има толкова рев срещу Ердоган, който действа по същия начин. 

Paco Pacov

То ако не са тези управляващи, нямаше да имате никакви магистрали. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Доц.Трътлев

Тъй ли? Кой ти го каза?

Магистрали щеше да има и без сегашните тъпанари, защото там келепирът е най-голям. Но поне хипотетично биха били по-качествени и по-безопасни.

vvatkov

   Разбойник разбонику не може да откаже предложението - навързани са като мафиотски синджир.

Доц.Трътлев

*

генек

Подготовка с изпреварване...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

purkop

Не мога да разбера едно!

В такива случаи, по белите страни вадят каквото имат и излизат на улицата.

Жилетки, димки, сопи - кой квот има!

В булгаристан, започва тъшаклийска закачка по блогове и форуми.

Гаче ли милиардите не са от джоба им на гъбаркащите се със ...със себе си!

Е няма такава държава!

Т.е. все още има останки, но то процесът на гниене никога не е кратък.

Дано после поне на тор се превърнете!

Се файда!

 

Invisible

   Магистрали, поръчки, пари, всичко дава балканджи Бойко, само властта не дава.

  То, не, че има кой да му я поиска, де.

g_ringo

В такива случаи, по белите страни вадят каквото имат и излизат на улицата.

Жилетки, димки, сопи - кой квот има!

И почват да трошат витрини, да палят коли и да разграбват магазини.

Magi

Едно време, Костов и г-жа Мозер бяха дали заповед , възлагане на строителство само на наши фирми. Тогава бях в строителна фирма заедно с трима мои колеги/ по млади от мен/ ентусиасти. Явяваме са на конкурси и все втори на класацията. Събираме се , мислим как да излезем от полжението и им казвам - "Всеки да си избере партия и да се запише в нея / аз ще бъда с таз която е на власт, пееха тогава НЛО/. Трудно беше , но сега е ужасно за колегите строители. Условията са жестоки, за това е и некачественото строителство и корупцията , ако искаш да оцелееш , ще даваш. Някой по горе беше написал, че следващите управляващи, трябва да махнат всички, не не трябва да се махат, трябва да се реже до кокал и да се назначават професионалисти и да са честни.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×