facebook
twitter

Първа страница

Тежка верижна катастрофа компрометира  "високотехнологичната" магистрала на ГЕРБ 

Близо 30 автомобила се удариха в гъстата мъгла, за която светлинните табла на новия участък на "Струма" уж трябваше да предупреждават
10624
БГНЕС
При спускането на стръмен участък със завой колите за влизали в гъстата мъгла.

Тежка верижна катастрофа с участието на близо 30 автомобила - леки коли, камиони, автобуси и микробуси, окървави вчера гордостта на правителството - отсечката от магистрала "Струма" между Кресна и Сандански край село Дамяница.

Пътният инцидент се случи при изключително гъста мъгла и въпреки твърденията на пътната агенция (АПИ), направени при откриването й преди месец, че става дума за изключително високотехнологичен участък. Отсечката между Сандански и Кресна бе открита тържествено на 17 декември от транспортния министър Росен Желязков и регионалния министър Петя Аврамова, а местни хора опънаха транспарант: "Благодарим Ви, Г-н Министър Председател, че ни направи Европейци".

Според съобщението на АПИ от декември новият участък има изградена „Интелигентна транспортна система” с информационни табла, камери, диспечери, които могат да пренасочват трафика дистанционно чрез табла, и две метеорологични станции, които освен всичко друго следят видимостта на пътя. Съоръженията дори "отчитали температурата и влажността на въздуха, типа и количеството на валежите, видимостта на пътя, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния слой върху асфалта, точка на замръзване на пътната настилка в зависимост от третирането с луга и други химикали, температурата на повърхността на пътя и 5 см под асфалта". Според агенцията данните щели да дават възможност "да се прогнозира кога може да настъпи заскрежаване, заснежаване или заледяване и снегопочистващите фирми ще се информират за необходимостта от обработване на пътната настилка".

Нищо от това не сработи вчера и шофьорите нямаха никаква информация за тежката обстановка в района. При верижната катастрофа загина един човек, а други 16 пострадаха, някои от които тежко. Според всички участници причината е много гъстата мъгла, за която е нямало никакво предупреждение. Загиналият човек е отивал на работа, когато е видял удара на първите коли. Тогава той е излязъл, за да предупреди останалите, че има катастрофа, но е бил ударен от товарен автомобил и е починал на мястото. Последвали са верижни удари на автомобили, които са се движели със скорост, разрешена за магистрала, но изненадващо са попаднали в район с много гъста мъгла. Според част от участниците в инцидента видимостта е била под 2-3 метра. В тази част на магистралата са се редували отсечки със слънце и с много гъста мъгла. 

Предупреждение нямаше и на сайта на АПИ. Първата информация за този район е след катастрофата, в 8.44 ч., и в нея лаконично се казва, че е "ограничено е движението при км 150 на АМ "Струма", в участъка Ново Делчево - Сандански, в посока София поради ПТП". 

От информационния център на АПИ потвърдиха, че има проект на електронните табла да се подава полезна информация, но в случая не им е известно да е имало конкретно съобщение. Нямало и пътни знаци в района, които да предупреждават за възможна мъгла. На въпрос защо на магистрала "Тракия" в района на Ихтиман има такава сигнализация, отговорът бе, че там, за разлика от "Струма", такова явление се случвало много често. Друг е въпросът, че при Ихтиман сигнализацията беше поставена след тежка верижна катастрофа. Във вторник предупрежденията от МВР, че "на места има гъста мъгла" и се "апелира за повишено внимание и шофиране със съобразена с пътните условия скорост", дойдоха едва след катастрофата.

"На място е изпратен екип от 9 следователи и два мобилни центъра за разследване, включително оборудвани с дрон, който да направи мащабен оглед на местопроизшествието", съобщи директорът на Националното следствие Борислав Сарафов пред Фокус. Той коментира, че дори да е имало гъста мъгла, е било необходимо шофьорите да се съобразят с метеорологичните условия и да шофират далеч по-внимателно и с по-ниска скорост. 

 

ВЪПРОСИ

Сайтът Sandanski1.com публикува във Фейсбук снимка от електронно табло от новата отсечка, на което се вижда надпис "Карай внимателно, някой те обича". В връзка с това журналистите попитаха: "Тези електронни билбордове каква функция изпълняват? Колко са по протежение на новата отсечка? Само пожелания към пътуващите, част от които са истински безотговорни на пътя, ли ще съдържат,  или и съобщения за пътната обстановка по трасето? Кой ги поддържа? Не може ли да сменят непрекъснато описание на метеорологичните условия, силата на трафика, евентуално образували се колони?" Местните хора свидетелстват, че много се е бързало с откриването на магистралния участък и вероятно затова високотехнологичната система още не работи. 

56

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цената на масовия бензин догонва тази на дизела

25.05.2019

Алиса Иванова

864 1
Ректорът на СУ остро разкритикува политиците, оглавили шествието за 24 май

25.05.2019

1140 5
Варна светкавично срина къщата, компрометирала новия булевард

25.05.2019

1936 17

Коментари

Страници

сталкер пустиняк

Гарантирано от ГЕРБ!

Трябваше катастрофиралите да са от онези натегачи - герберасти, опънали неграмотно написания транспарант  "Благодарим Ви, Г-н Министър Председател, че ни направи Европейци".

Stern

И високотехнологичната Му магистрала като обикновените. Големи хвалби, лентички, колко по-добри от другите и после провал след провал.

tonal

Това е фалшива новина 

 

в Тиквостан такива работи не стават 

ArcheoBG

Разбирам, че шофьорите не знаят, че има мъгла освен ако няма табла, на които да им го пише или оказателни знаци. ХАХАХХАХАХХАХА

Чудя се кога СЕГА ще ударите дъното, но явно няма да е скоро.

Stern

Явно не знаят. Сигурно затова по европейските магистрали има светлинни табла на всеки 10 км., предупреждаващи за трафик, катастрофи, препятствия, мъгла. В реално време. И с достатъчно предварение.

ArcheoBG

Доста съм шофирал и никакви табла не са ми казвали какво да правя. Има си правила. При намалена видимост, караш със съобразена скорост.

Oxoboxo

явно само по бг магистралите си шпорил? ☺️ За справка,даже и сърбите имат едни бели точки с големината на медицински топки по аварийната лента и ако виждаш само 2 от 3 те на 150 м,значи си в зона с намалена видимост и е добре да намалиш.

Едит:Точките са поставени само на зони с предпоставка за мъгла,не са по цялата магистрала ☺️

stefan111

също така правиш настилката с адекватни материали които да гарантират адекватен спирачен път, а не както видяхме всички - с варовикови примеси. И аз се чудя кога герберастите ще ударят дъното, и всеки ден се убеждавам, че няма да е скоро.

Ивaн Бoримечката

Тежка верижна катастрофа компрометира  "високотехнологичната" магистрала на ГЕРБ

Ей много лошо тва да има магистрали в България, ей! Много лошо! Щото били на ГЕРБ! Аз си мислех, че са на България, за българите, да си карат колите по нея! Пък те били на ГЕРБ, само за гербаджиите. Значи оня ден, като пътувах до Солун, съм минал по тая магистрала незаконно, нали не съм гербаджия...

 

Тва, че ГЕРБ днес го има, утре не, а магистралите остават, нема значение! Щом са на ГЕРБ, лоши са! Виж, по магистралите на Путин катастрофи НЕТ, не было и никогда не будет! Отнюд!

 

 

Санчу

Що не си слушаш чалгата, ами си тръгнал да пишеш простотии?

Доц.Трътлев

Не си разбрал за какво става въпрос. Коментира се качеството на изпълнение, а не да ли да има или не магистрали.

Злата

Правят магистрали защото са единственото, което свързва мутрата с човека.

mi6osp.

Тъ-цъ.

От правенето на магистрали се краде много и е отработена технология.

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

магистралата не им е виновна

тъпото пътно булгаристанско говедо е виновно.

скът

"Внимание! Високотехнологичен участък. Намали скоростта и превключи на по-ниска предавка!"

 

И, Боримечка... Не се притеснявай! С последния си пост заслужи да караш една година без винетка по всички гербаджийски пътища. Нищо, че не си гербаджия.

Мида

Сичкото бахур отново се пльосна на амбразурата. Отзад ви голо, да знаете.

Penchobre

"Карай внимателно, някой те обича".

 

Това е този, който направил местните, "цели европейци"! Високотехнологични! Пък за започване работата на системите трябва ново откриване! С ножичка. 🐒

The One

А защо прокуратурата не се самосезира за липсващата пътна връзка и преждевременното пускане на участъка? Дроновете дали видяха,че повечето пострадали са от Ново Делчево и Дамяница ? Как така на Участък с Акт 16 ,системите за сигурност не работят ? Май мъглата отново ще покрие истинските причини за трагедията.

дядо Илия

Такива, че и по-тежки катастрофи стават даже в САЩ дето магистралите са супермодерни (нв всички). Карал съм в такава обстановка и мога да кажа, че българските шофьори са най-безразсъдни - не се вижда на повече от 30м, аз се движа с около 60, а ме изпреварват поне със сто! Пълно безумие, не дай-боже някой да е закъсал и спрял в момента докато пусне "мигалките" и ти реагираш, нещата са свършили! А тук форумът се е превърнал в политическа сбирка, пълно е с хейтъри .

The One

Дедо, на таблото преди катастрофата блестеше силно 140. Виждаше се от 20 метра.

генек

Ама нали ви каздаха - несъобразена скорост... Знаят къде пътуват и не внимават...

------------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ГАМЕНЧЕТО

Явно нищо не отличава високотехнологичната магистрала от пързалката за ски.

Дежурния

Все още няма дуракоустойчиви магистрали, нито у нас, нито в други страни. Пълно малоумие е да се политиканства с такива събития. Грешният фокус дава грешни решения. Ако ГЕРБ не е на власт, няма да има мъгли и катастрофи, такова впечатление остава от дописката. Ако е имало работещи табла, шофьорите са щели да разберат за гъстата мъгла, иначе нямало как вероятно. Таблата са полезни за информация за заледявания, катастрофи и подобни. Ако има гъста мъгла, колкото и  странно да звучи, но се вижда веднага. Голяма верижна катастрофа обикновено е резултат от безумно шофиране. През миналата година карах по Тракия, когато се изля пороен дъжд.  Шофирането и с 50-60 километра в час си беше предизвикателство, а имаше безсмъртни герои дето пришпорваха видимо с над 100, вероятно защото не е имало табла да ги предупреждават или поради наличието на ГЕРБ. Трима се бяха спрели в мантинелите по завоите около Вакарел, заради липсата на табла и управлението на ГЕРБ. Дано не са били журналисти.

The One

Бля, бля..Платил си милиони за едни табла. Те спасяват животи. Таблата не работят. Някой не си е свършил работата. Кой е ? Това е въпросът. Не ме интересува от коя партия е "Кой".

 

Стоф

Технологиите още не са стигнали до там, да вкарват разум в главите на множество водачи на мпс. 

Дежурния

Животи се спасяват когато няма малоумия от този вид

Последвали са верижни удари на автомобили, които са се движели със скорост, разрешена за магистрала,

при гъста мъгла.

Когато при видимо сложни условия се движиш "със скорост, разрешена за магистрала" има и ще има жертви.

Ако сме платили за табла които ги няма, това е отделна тема и виновниците трябва да отговарят.

Luft hans

Добре бе, нека някой да покаже как се предупреждава на тия табели за мъгла. Аз си признавам, че не съм виждал из Европа такова предупреждение на светлинно табло. Може и да греша. Преди 3 години минах 900км в мъгла от Словения до средата на България и не си спомням такова нещо. Да не говорим когато мъглата е на участъци. Със сателит ли да ви ги засичат, че да ги съобщават?

Включете си главите като карате.

The One

Подава се инфо до центъра и операторът подава инфо към таблата

Force

И аз не съм виждал, най-много да има общи предупреждения за евентуална възможност за поява, поради някаква специфика на района.Ама да разчиташ на табела, при положение, че и ограниченията не се спазват...

Иначе тези табели на запада информират предимно за задръствания, което е много полезно. Друго, на което съм бил свидетел, беше при едно ПТП - получих веднага на екрана на GPS-а локацията, като мигаща червена точка.И наистина - няколко километра напред една кола се беше обърнала малко преди това, и то на скоростната лента. Но това работи, ако автомобилите са оборудвани със съответната RDS функционалoст. В този случай, бях с кола под наем, в Германия.

Гларyс

Мъглата е нещо, което няма как да не видиш. И най-разумното е да намалиш. В Турция при лоша видимост карат на аварийни светлини. Бяхме попаднали в силен порой с мъгла - всички караха с не повече от 50 на аварийни.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×