facebook
twitter

Първа страница

Столична община се изгаври със закона заради барбекюто на Пламен Георгиев

Постройките върху личния покрив на шефа на антикорупционната комисия нямат документи, но не могат да бъдат премахнати
 Илияна Кирилова
Пламен Георгиев

Абсурдите около покрива-тераса на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев достигнаха нови висоти. Строителният контрол на Столична община откровено се изгаври със закона за устройство на територията и отказа да издаде заповед за премахване на установеното незаконно строителство на покрива - два дървени навеса, ползвани като барбекю.

Администрацията на район "Слатина" твърди, че постройките са незаконни, но шефът на контрола по строителството Влади Калинов, който трябва да разпореди премахването им, твърди, че не може да направи нищо по въпроса. Според Калинов навесите не могат да бъдат съборени, защото изграждането им е станало преди въвеждането на сградата в експлоатация и нарушението не е било констатирано навреме. "Това е абсурдно тълкуване на закона. По тази логика не би трябвало да се  санкционират десетки незаконни строежи", коментираха пред "Сега" районни архитекти. Столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера не коментира скандала.

Проверката на администрацията на район "Слатина" бе разпоредена през април, в разгара на "Апартаментгейт". При проверка на документите и посещение на място е установено, че на покрива-тераса незаконно са изградени два дървени навеса. За тях няма одобрен проект, нито е издавано разрешение за строеж. Те са захранени с ел.енергия и представляват строеж 5-а категория. Изграждането им без одобрен проект и разрешение е категорично нарушение на императивни членове от закона и е основание за започване на производство за премахване на незаконни строежи, става ясно от констативния акт на районната администрация. Това е вторият опит на районната администрация да реши проблема с незаконното строителство на въпросната тераса. Първата проверка е разпоредена още през 2012 г., но служителите на района така и не са допуснати до мястото от предишния собственик на апартамента.

През април Пламен Георгиев пусна проверяващите, но и този път премахването на незаконните обекти се оказва невъзможно. bTV първа показа заповедта на Влади Калинов, с която шефът на строителния контрол на Столична община отказва да премахне незаконните постройки. От документите, с които "Сега" разполага, става ясно, че Пламен Георгиев и съпругата му са оспорили акта на районната администрация,  като са представили доказателство - декларация, че въпросните постройки са изградени през 2007 г. от строителя на сградата преди въвеждането й в експлоатация. Това е било достатъчно за Калинов да даде амнистия на барбекюто. Според него издаването на удостоверение за въвеждане в експлоатация е достатъчно сериозна и сложна процедура, при която се представя голям набор от документи и при която органът, който издава документа, е длъжен да направи съответните проверки. Несъответствия не били установени и затова незаконните постройки не могат да се премахнат.

Прeд bTV Калинов даде още по-абсурдно обяснение. Според него за изградената колонада на терасата има строителни книжа, за покрива върху нея - не. На въпрос възможно ли е един покрив да е законен без книжа, Калинов отговори: "Възможно е, ако е допустимо".

"Това е абсурдно тълкуване на закона. Удостоверението за въвеждане в експлоатация е изключително подробно - влиза в много големи детайли, описана са всички отделни елементи от строежа. То стъпва на представени преди това екзекутиви. Очевидно е, че тези постройки не фигурират в това удостоверение за въвеждане в експлоатация, незаконни са и следва да бъдат премахнати", коментира пред "Сега" районен архитект. Според него от тълкуването на Калинов следва, че не могат да се санкционират никакви незаконни постройки, неизловени на ниво издаване удостоверение за въвеждане в експлоатация. Въпросът за търпимостта на стари постройки без книжа тук изобщо не стои - навесите са вдигани през 2007 г., дълго след дадения краен срок за търпими постройки. "Много неща съм виждал като архитект, но за първи път се сблъсквам с такова становище. Изглежда като позиция, скалъпена набързо, за да послужи за конкретен казус. Но строителният контрол в случая не рискува нищо особено - административните санкции за неспазване на закона са от 1000 до 5000 лв.", коментира друг експерт.

На въпрос на "Сега" как столичният кмет Йорданка Фандъкова ще коментира скандалното решение на шефа на контрола по строителството Влади Калинов, от Столична община отговориха лаконично: "Кметът ще се запознае с мотивите за решенията и на район "Слатина", и на дирекция "Строителен контрол". От общината не обясняват какви са възможните мерки, които кметът може да предприеме след запознаване с документите.

 

Грешка до грешка

Недосегаемостта на барбекюто е поредният бисер в низ от абсурди около терасата на Пламен Георгиев. Проблемът тръгна от имотната декларация на шефа на КПКОНПИ за 2017 г., в която е отбелязана покупката на тризонет, но не и терасата от 187 кв.м. към него. Първоначално Георгиев отказа да дава обяснения. После се оправда, че терасата се води като общи части и била вписана в нотариалния му акт по грешка, която той години наред не забелязал. Не е известно Георгиев да е предприел мерки да коригира нотариалния си акт. 

Грешна се оказа и вписаната в нотариалния акт данъчна оценка на имота от 452 786 лв. Според Георгиев тази цена неправилно включвала и терасата и без нея данъчната оценка следвало да е 255 306 лв. Той е придобил тризонета за 293 374 лв. Вместо да поиска корекция на грешната данъчна оценка обаче, Георгиев години наред плаща налози и за общите части на сградата. "Ако проверите, едва ли има друг луд като мен да си плаща данъци на общата част. Но аз мисля, че така е морално и така е редно", обясни председателят на КПКОНПИ. Изобщо не е ясно как той плаща данъци за нещо, което твърди, че не е негово, след като местните данъци и такси се определят от общината според нотариалния акт.

И това обаче се оказа предпоследно - в опит да защити версията на Георгиев, че терасата не следва да се включва, ПИБ обяви, че реалната пазарна цена на апартамента без терасата е 379 000 лв.

Интересното е, че на обратното мнение е шефът на столичния строителен надзор Влади Калинов. „Аз поне нямам колебания от самото начало. Документите, които гледаме, говорят само за това. Терасата е към този апартамент и тази тераса очевидно не е обща част, заяви той вчера пред "Свободна Европа", потвърждавайки тази част от становището на колегите си от район „Слатина“.

Грешна се оказа и данъчната оценка на друг апартамент на Георгиев - закупено през 2012 г. жилище в кв. "Гео Милев". Данъчната оценка на този имот при сключване на сделката е била 264 310 лв. Георгиев си извади скоростно нова данъчна оценка, вече на стойност 165 192 лв., като разликата бе обяснена с неправилно изчислена площ на имота.

Заради скандала с терасата Георгиев излезе в отпуск, докато приключат назначените му данъчна и прокурорска проверка.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

20022 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

6372 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

16339 5

Коментари

аман бе

"...Администрацията на район "Слатина" твърди, че постройките са незаконни, но шефът на контрола по строителството Влади Калинов, който трябва да разпореди премахването им, твърди, че не може да направи нищо по въпроса...."

Шубето голям страх!

Stern

Идеален прецедент да не пипат незаконните циганските къщи.

Хр_Атанасов_2

Основата на правната ни система спокойно може да се трансформира към прецедентна основа...

Krasimir Ivanov
снимка на Krasimir Ivanov

"Търся курва с тераса. Да може да пере!"

Бай Ставри (широк централен).

Аннто

Да бе да, тези постройки се правят след Акт 16 а не преди това. Това го знае и първолак, много сте жалки. Колко ви платиха за да изречете такава простотия господин архитект?

Тоя Пламен знае ли къде влиза?

А за строителя му да не говоря, много нагъл човек.

Но щом Пламен му се връзва значи са си един дол дренки б......

Хайде твой ред е да напуснеш поста и да си ходиш у село Люлин. Този квартал не е за такива като теб бе!

Evasion

Браво, браво господине! Хубаво ли ти е? А дано ти мине!

Поредният небивал успех в борбата със свинщините на фандъковата администрация. Безкрайно жалка работа...

Kurt Meyer

Държавата на абсурда.

Ад мин

Учидир! Ох бабачко, сега моем си газим ЗУТ-я как си щем и не моат да ни барнат. Иначе Страсбург и т.н. и т.п.

Обичам демокрацията

 

Нафарфор

не бързай да се радваш толкоз. нали трябва тоя закон да важи за някой?! дори показно ще ги изтипосат в последваща PR акцийка няколко съборени колиби и три дни тупане по гърдите по медии. 

Invisible

    Нищо друго освен пенсионерски бараки и цигански коптори не се събаря в тази държава.

   Даже и един хотел на пясъка в Слънчев бряг не можаха да съборят.

tatyana1

A пък за други незаконни навеси спират тока на всички сгради в парцела.Има такава точка в ЗУТ- че ако се констатира незаконно строителство, няма право на захранване с ток и вода и ако има такова, компанията - доставчик се глобява.

Сигурно в забележките пише, че разпоредбата се прилага в зависимост от собственика, ама като са качвали текста в сайта и като са отпечатвали, просто някъде се е изгубил

Нафарфор

суджук-бахурница! гадно ми е да гледам и слушам новини. наистина съм отвратен и дори не съм трол, мамка му!

Аннто

Разгледай всичко за въпросната тераса , натъкнах се на нещо много интересно този господин е наредил да се постави знак за забрана на паркирането пред гаража му на разстояние 40м. Това колко е законно и как се случва, потърпевши са направили подписка, но май не са стигнали до никъде. Дали Общината не работи за господина? Страх ли ги е? От какво?

Magi

Няма такава държава!

добронамерен@

Бях сигурен, че така ще стане.

И не е виновен Калинов. Архитекта на Слатина допуска издаване на акт16 за незаконна сграда щом е имало незаконен строеж.

Потърпевшия този който е купил НЕ МОЖЕ ДА Купи пасиви според една куха лейка. Чела не дочела.

Сега ще видим какво ще каже СЪДЪТ дали е права Фандъкова или Калинов дето вече го махнаха защото спазва закона.

Вижте само кои ревнаха срещу него СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ.

Аннто

Как да не е виновен Калинов, като казва и се подписва, че незаконното е допустимо. Как така? Отделно ако тези постройки бяха преди акт 16 щяха да са вписани в нотариалния акт като такива, а те не са. Отделно акт 16 се издава от ДНСК, а не от община Слатина. Извинявам се, но това го работя 20 години и знам как се узаконява строеж.

добронамерен@

Значи сега няма как да вярвам на този издал документите, че незаконното строителство не е съществувало към момента на въвеждане в експлоатация. Съжалявам, но има и други изнесени факти и те са че тази сграда изобщо не е трябвало да се въвежда в експлоатация, защото е имало несъответствие между проектите и построеното. Също е ясно, че сегашния собственик не е строил нищо незаконно, т.е. няма как ТОЙ ДА ТЪРПИ ВРЕДИ ОТ ТОВА НЕЗАКОННО строителство. С други думи общината да ПЛАТИ, по цена ОПРЕДЕЛЕНА от ТЪРПЯЩИЯ колко му струва, а не комисия и готово бутайте, но преди това му дайте 1 000 000. Защото той не е длъжен да знае от това което купува, кое е законно и кое не. Отговорността е на издалия документите.

Ще видим какво ще каже административния съд, но от сега залагам, че ще потвърди тезата на Калинов. Калинов има такива 100 ци заповеди публични са. А разходите ще са за общината т.е. всички нас. Вместо да черпим, че са ни спестили едни пари плюем. Как да е. 

 

1:0 За строителната мафия. Съдът има последната дума.

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)