Quantcast

Медия без
политическа реклама

София е санкционирана с над 1.5 млн. лв. за ремонтите на центъра

Куп общини ще трябва да покрият за своя сметка направени разходи по проектите за градска среда заради наложени корекции от МРРБ

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" приключи, но проблемите около него продължават. Столичната община е била санкционирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с 5% финансова корекция по договора с фирма "Джи Пи Груп" заради установени нередности в обществената поръчка. Така 787 722 лв. от извършените разходи няма да бъдат покрити с парите по оперативна програма "Региони в растеж", а ще останат за сметка на данъкоплатците. 5% финансова корекция е наложена и върху договора за ремонта на зоната около катедралния храм "Св. Александър Невски", или още около 900 000 лв.  В подобна позиция са и куп други общини, които рискуват да не получат милиони левове средства от ЕС по оперативна програма "Региони в растеж" заради установени проблеми при възлагането и изпълнението на договорите.

Това показва справка  на "Сега" за водените в административните съдилища дела за наложени финансови корекции по проектите за устойчиво градско развитие. Ремонтите в отделни общини като София и Пловдив вече предизвикаха серия от скандали заради лошо качество и високи цени при изпълнението на договорите.

Финансовата корекция върху договора с "Джи Пи Груп" е била наложена от МРРБ през март месец, става ясно от определението по вече течащото дело срещу решението в Административен съд - София. От Столичната община уточниха в отговор на въпроси за "Сега", че договорът е порязан заради залегнали изисквания при подбора на кандидатите, които МРРБ счита за ограничителни. Общината е заложила изискване експертите по контрол на качеството на кандидатите в поръчката да имат висше образование в областта на инженерните науки или еквивалент, но според МРРБ за изпълнението на тази дейност в България не е нужно висше образование. Като ограничително е прието и изискването изпълнителят да разполага с инженер геодезист с висше образование. Според МРРБ проблеми има и с методиката за оценка на офертите, която не съдържала пълна информация за всички критерии. Със същите аргументи е наложена и 5% финансова корекция по втория договор с "ПСТ груп" за ремонта около "Св. Александър Невски".

Столичната община оспорва всички аргументи на МРРБ, става ясно от отговора на кметството. Оттам изтъкват, че изискванията за висше образование по тези позиции изхождат от сложността и обема на поръчката, а общината по закон е свободна да прецени какви професионални изисквания да постави за изпълнението на дейностите. От общината не приемат и критиките към методиката, като считат, че те не са достатъчно конкретни и доказани. От екипа на Йорданка Фандъкова изтъкват, че поръчката е била предмет на предварителен контрол в агенцията за обществени поръчки и заключението на АОП е за липса на несъответствия със закона.

Проверка на "Сега" в съдебната практика показва, че общината може да загуби делата. Залагането на ограничителни образователни изисквания в критериите за подбор на участниците е редовна причина МРРБ да печели делата за финансови корекции по проектите за градска среда. В редица дела съдът потвърждава, че автономността на общините да определят условията не ги оправдава да завишават изискванията за образователен ценз над тези, определени в различни нормативни документи за съответните професии. В тази връзка административните съдилища изтъкват, че възложителите могат да залагат само такива критерии за подбор, които са необходими за установяване на възможността на кандидатите да изпълнят поръчката. Делото за глобата за "Граф Игнатиев" е насрочено едва за 15 октомври и решение по него вероятно ще има след местния вот.

Извън оспорването на тази корекция Столичната община води още 2 дела срещу МРРБ в качеството му на управляващ орган по оперативната програма. До редакционното приключване на броя от МРРБ не отговориха на въпросите на "Сега" какъв точно е предметът на тези дела и дали София не рискува да загуби други стотици хиляди левове еврофинансиране.

В това положение са редица общини, изпълняващи проекти за устойчиво градско развитие по програма "Региони в растеж". В края на януари на първа инстанция приключи делото на община Пловдив срещу МРРБ за наложена крупна финансова корекция в размер на 1 050 048 лв. по договора за ремонт на улици и площади в зоната със социални функции на града. Тук обаче нарушенията са по-сериозни. Съдът потвърди, че общината е използвала субективна методика, довела до неправилно класиране на фирмите изпълнители по трите позиции. В методиката фигурират трудни за оценка показатели по отношение на ползвани иновативни техники и екологични характеристики, което е довело до класиране на фирми без доказателства, че предлагат такива. Така за обособена позиция 1 е класирана фирма "Драгиев и Ко" с цена 7 085 942 лв. без доказани иновативни елементи, а "Еко Традекс Груп" е класиран на второ място въпреки по-ниската цена - 6 029 186 и доказани иновативни елементи, които следва да се оценят с максимален брой точки. Същото е констатирано и за изпълнителите на другите две позиции - "Агромах" (5 400 271 лв. при оферта на втория в класирането от 4 668 684) и "Пътища Пловдив" АД (5 121 663 лв.).

На над 3 млн. лв. възлизат наложените на община Благоевград финансови корекции по изпълнявани по ОПРР проекти, съобщи наскоро вестник "Струма", позовавайки се на отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Не е ясно каква точно е финансовата корекция върху проекта за облагородяване на градската среда на обща стойност 12 921 190 лв. С наложени финансови корекции по проектите за градска среда са още Варна, Карлово, Перник, Смолян, Пазарджик, Димитровград, Хасково и др.

ОБВИНЕНИЕ

Нарушения по договора с "Джи Пи Груп" вече доведоха до оставката на бившия зам.-кмет по транспорта в столицата Евгени Крусев. Той бе обвинен в извършване на престъпление по служба именно заради  допускане на нередност при изпълнението на договора, която може да бъде санкционирана с 25% финансова корекция върху стойността му (5 028 354 лв.). От съобщението на прокуратурата тогава стана ясно, че Крусев е допуснал съществено изменение в договора, като е позволил на фирма "Джи Пи Груп" да подмени одобрения материал за виброизолационна защита на трамвайното трасе Getzner с материали на фирма Pandrol. В същото време ползването на Pandrol - неодобрен в техническите спецификации, макар и по-добър материал, e довело до отстраняването от участие в  поръчката на "ПСТ градска среда Зона 2". Рискът от налагане на такава финансова корекция в крайна сметка се оказа несъществуващ - Столичната община излезе с версията, че точно този елемент от договора не е обект на еврофинансиране и се финансира с пари само на общината, макар и дейностите да са част от същата обществена поръчка.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?