facebook
twitter

Първа страница

Северозападна България остава само с една болница, пръсната в три града

Ще се закриват отделения в лечебните заведения заради по-добро обслужване, каза здравният министър
17381
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Заради липсата на лекари и достатъчно население процесът по замиране на отделения и цели болници в по-отдалечените и бедни региони става все по-драстичен. Той вероятно ще доведе до това целият северозападен регион да ползва общи болници, а не всяка област - своя, с максимален брой отделения. Това означава, че Видин, Враца и Монтана може да имат общо отделение по педиатрия в единия от градовете, по хемодиализа - в другия и т.н.

Трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия северозападен регион, а не на ниво отделни области, сподели здравният министър Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници във Видин, Монтана и Враца.  "Това, което искаме да направим, е да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана. Най-важното, което трябва да знаят, е, че по този начин ще бъде гарантирано комплексно обслужване на населението“, обясни здравният министър.

„Всички на срещата бяхме единни, че обстоятелствата изискват кардинално решение, защото в противен случай болниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние. Още следващата седмица ще направим първата среща, на която да обсъдим преструктурирането на тези три лечебни заведения. Няма време за отлагане“, беше категоричен Ананиев. Той допълни, че е получил подкрепата и на тримата директори за идеята.

Ананиев обясни, че това е и причината за ниските заплати на медицинските сестри, особено във Враца и Видин. "Пари за ръст на възнагражденията има, въпросът е, че те трябва да се изработят", каза Ананиев. "При демографския срив в двете области, следван от кадровия проблем и дълговете на лечебните заведения, това е трудно", поясни министърът.

Идеята предизвика реакцията на БСП, чиито представители поискаха Ананиев да обясни в парламента как ще обезпечи медицинската помощ на хората от Северозападна България. От левицата смятат, че така се нарушават поне два принципа. „На първо място това е конституционното право на всеки български гражданин да получи своевременна медицинска помощ, защото ако неврологичното отделение във Видин не е с добри финансови резултати и бъде закрито, пациентите от Брегово трябва да получат медицинска помощ в неврологичното отделение в областната болница във Враца. Това са над 150 километра, при ясно какво състояние на пътищата. На второ място областните болници в България са гръбнакът на българското здравеопазване, те са една система и са многопрофилни - не може да закриеш едно отделение, защото нарушаваш нормалния ритъм на получаване на медицинска помощ и консултации в другите отделения“, гласи декларация на БСП.

 

ДИРЕКТНА ОПАСНОСТ

От 1 юли инфекциозното отделение в областната болница в Кюстендил се закрива, цитира "Дарик" общинския съветник в града Огнян Атанасов. Причината е, че специалистът, който е работил там, се премества на работа във ВМА. "В момента отделението е пълно с деца, болни от морбили. Имаме квартал с 11 000 - 12 000 души, което е предпоставка това отделение да се пълни постоянно”, заяви Атанасов. Заради липса на специалист беше затворено АГ отделението в Ямбол, но скоро то отново ще отвори, тъй като болницата там е договорила да бъдат командировани лекари от Университетската болница в Стара Загора.

 

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

20967 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

6865 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

16808 5

Коментари

Forza NATO

 

Толкова от бюджетара магесник.

 

Преструктуриране, закриване, преоткриване, фокус-мокус от едната сметка в другата, а след това - пак същото.

Stern

С колко ли ще нарастне излишъка в бюджета Му от тези действия?

Който после да разпредели по Свое усмотрение.

ablepsia

Ма що не обслужите напълно "комплексно" сичкото оцеляло население на територията (щото държава вече не е) - оставяте една болница в цяла България и работата ще заспи и ще се оптимизира отсекъде.

аман бе

Не си прав/а. Болниците трябва да са поне две - една за нас и една за ТЯХ.

Weed361

"Парите следват ученика"  доведе до масово закриване на училища.

"Парите следват пациента"  доведе до масово закриване на болници.

Нито образованието стана по-добро, нито здравеопазването, точно обратното.

 

 

 

 

fraxinus

Нашия Северозапад няма да го искат нито в Румъния, нито в Сърбия

н16
снимка на н16

Но затова пък, някои намериха много пари - за безполезни американски самолети - музейни експонати. И ще намерят и още - за тяхната поддръжка.

Billy-Joe Winchester

Боката защо не даде Северозапада на сърбите, че да му се маха от главата и да си почива в Банкя?

ThePal
снимка на ThePal

Това е трагедия ! Особено за трудноподвижните  възрастни хора

 

Strygacki

https://money.bg/macro/sarbiya-otvori-nay-modernat...

Приоритети и перспективи

Антей

!

Г-н министър-председател,

 

г-н Борисов,

"дете на народа", както сам се определихте,

 

виж как тормозят и съсипват народа ти,

да, твоят народ - из Северозапада!

И не само там.

 

Извикай на килимче тези "безценни" кадри

от здравното министерство

"бий им по един чембер" и ги питай -

 

защо няма от животоподдържащите

евтини лекарства за онкоболните?!

 

Не стига, че вероятно вече имаме

"епидемия" от ракови заболявания,

 

ами чиновници се гаврят с народа ти, г-н Борисов,

като им предлагат 25 пъти (!) по-скъпо лекарство.

 

За да са живи!

 

И кажи на медиите - кои са тези "ценни кадри" из

здравното министерство,

които тормозят народа ти.

 

Твоят народ, г-н премиер Борисов!

 

Това човешко отношение на хора работещи в

здравеОПАЗВАНЕТО ли е?!

 

И ги питай още г-н премиер - защо допуснаха!

да бягат българските лекари и медсестри

и да оставят народа ти

без нормалното болнично лечение,

 

и да го разкарват, като не знам какво,

из градовете за да го ...лекуват?!

 

Питай и разпитвай г-н Борисов, и спаси народа си!

!

 

stirlitz

това е геноцид! кретенизъм на ненам си коя степен! Айде закривайте я тая територия и я обявете за частен имот на има няма 10-ина прасета от управляващите разбойници и да ходят хората по Европа да се лекуват по човешки!

Гарванът

Б@си, за тези "политици" обикновените хора са пионки. Ще накараш един 76 годишен дядо да пътува през 2 града в трети...на непознато място, далеч от роднини... И здрав да е, от стреса ще се разболее...

Здравка
снимка на Здравка

Ще накараш един 76 годишен дядо да пътува през 2 града в трети... А с какво ще му помогнат в ''неговата'' болница при отсъствие на лекари, специалисти по здравни грижи, нормално работеща що годе модерна медицинска апаратура, лекарства и консумативи? Медицина се учи цял живот. Ако един лекар няма  стимул да учи и достатъчно пациенти за да прилага наученото, загива като специалист. Ако не получаваме адекватно, според собствените ни представи възнаграждение за труда ни, губим мотивация и напускаме работа в момента, в който се появи по-добрата перспектива. Медиците и помощния персонал също хранят семейства, нали? Не стреляйте в министъра на здравеопазването, който и да е той. Нищо не зависи от него. 

аман бе

"...Не стреляйте в министъра на здравеопазването, който и да е той. Нищо не зависи от него. "

А от кого в България зависи нещо? От президента не зависи, защото бил само с представителни функции. От парламента не зависи, защото управляващите нямали самостоятелно мнозинство и не можели да провеждат, както искат политиките си. От правителството също нищо не зависи явно. От кого зависи нещо, когато трябва нещо да се свърши, а не само да се "усвоят" едни пари???

Предводител на ...

Трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия северозападен регион, а не на ниво отделни области, сподели здравният министър Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници във Видин, Монтана и Враца.  "Това, което искаме да направим, е да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана

Мхм, жител на Куделин със здравословен проблем има нужда от само два и половина - три часа, за да стигне до хипотетичната болница във Враца.

По същата гербаджийска логика Раднево требе да се лекува в Окръжна болница.

Тъп ➡️ по-тъп ➡️ най-тъп ➡️ гербер ... 

Здравка
снимка на Здравка

https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0...

******

Мхм, жител на Куделин със здравословен проблем има нужда от само два и половина - три часа, за да стигне до хипотетичната болница във Враца.

По същата гербаджийска логика Раднево требе да се лекува в Окръжна болница.

Тъп ➡️ по-тъп ➡️ най-тъп ➡️ гербер ... 

****

Ти какво би направил към днешна дата? Няма население, няма специалисти...И разпадът не е започнал  при управлението на ГЕРБ. Тия само доразчистват и заключват.

аман бе

"Няма население, няма специалисти..."

А кой го изгони населението, Здравке? Вярно, не са само ГЕРБ, но и при тях Терминал 2 е достатъчно многолюден.

Защо т.нар. ни народни представители, министри и вся остальная ..... не пробват да се лекуват по рецептата на министър/счетоводител Ананиев - кардиологията в Благоевград, УНГ в Плевен, АГ в Пазарджик и т.н. Само за година две. Да пробват върху себе си какво са "сътворили".

New Vance

  Ама и пустиняци .. Приискало им се доктори.. Вместо да се наслаждават на европейски ценности, да ручат авокадо, манго и банани, поискали и лечение.. 

 

  Ами, има начин.. Таман се обаждах на тетка Жечка  от Видин... Пазарили три жени една каруца да ги закара в Гомотарци, при баба Нуша баячката.. Она ги прегледала и за сърце, и за артрити и нерви.. и за още какво видяла.. После отишли на црквата, че ѝ било празник, Петреден, и запалили от специалните свещи - по 1,50.. Па минАло ѝ сичко на тетка.. Само бюджета ѝ накърнен.. За каруца - 4 лева, за баячка - 2, за свещи - 4,50 ...   Ама повече доволна, отколко да жали за пари..

 

  ППП  От Куделин до Гомотарци е по - преко с лодка.

buratinob

ЗАКРИВАЙ!

 

И разпадът не е започнал  при управлението на ГЕРБ. Тия само доразчистват и заключват.

 

Пък Баце се фалеше, че откривал!

От България на три морета банкянския ще я докара до град държава София-България.

И писти за Ф-ките.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш