facebook
twitter

Първа страница

Прокуратурата влезе в кръгова отбрана за отравянето тип "Скрипал" у нас

4 г. след инцидента с оръжейния търговец Емилиян Гебрев властите ненадейно се активизираха
3397
БГНЕС/ Министерски съвет
Посланик Ема Хопкинс и премиерът Бойко Борисов увериха, че си сътрудничат добре.

След близо 4 години мълчание за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през април 2015 г. българските власти неочаквано излязоха от нелегалност, свикаха спешна среща в кабинета на премиера Бойко Борисов с участието на главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на МВР Младен Маринов и шефа на ДАНС Димитър Георгиев и влязоха в обяснителен режим. Цацаров категорично отрече разследването да е било забавяно, както и че за отравянето е използвано отровното вещество "Новичок". Но пространното му обяснение пред медиите остави много въпроси без отговор. 

Причината за изненадващото активизиране е разследването на британския сайт "Белингкат" и неговия руски партньор "Инсайдър", в което се свързват отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му миналата пролет и инцидентът с Гебрев и още двама души у нас. В двата случая са използвани токсични вещества от една и съща група, а преди престъпленията в двете държави е засечен руският агент Сергей Федотов. За разследването съобщиха Си Ен Ен, "Таймс", "Телеграф", "Нюзуик" и това принуди българските власти да задействат кризисен пиар. Първо председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща, че комисията за контрол на спецслужбите в Народното събрание ще се занимава със случая "Гебрев". А вчера Борисов организира спешната среща, на която бе поканена и британският посланик Ема Хопкинс. 

Прокуратурата и МВР потвърдиха основните моменти от разследването на "Белингкат" - че Гебрев е бил отровен, че Федотов е бил три пъти в България, като при два от случаите това е станало точно преди оръжейният търговец да се почувства зле и да влезе спешно в болница. Цацаров обясни, че преди 3 години и половина е започнало разследване за опит за убийство с неизвестен извършител. Тогава Гебрев е приет спешно в болница след вечеря със свои полски партньори в ресторант на столичен хотел. Малко след това със същите симптоми в болница са приети синът му Христо и един от директорите на "Емко", които също са присъствали на вечерята. Лекарите установили, че става дума за отравяне с токсично вещество. Последвали са претърсвания, вземане на проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“, назначени били всякакви експертизи. Заключенията от химичните експертизи показали, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, и в руколата от салата, която са консумирали на вечерята има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с вредители по земеделските култури. Цацаров подчерта, че руколата е изключена, тъй като там веществото е било в изключително ниски количества. Не стана ясно каква е била концентрацията на токсичното вещество в кафето и как е попаднало там. Не е ясно и дали трите жертви са пили от кафето и какво е здравословното състояние на поляците, присъствали на вечерята. 

През април 2016 г., делото е спряно с аргумент, че няма намерен извършител. Две години и половина по-късно - на 11 октомври 2018 г., Гебрев се обърнал към прокуратурата с искане за възобновяване на разследването, защото имал основание да смята, че отровата, която е използвана в неговия случай, е от групата на „Новичок“, който бе използван при отравянето на Скрипал. Според Цацаров делото е възобновено на 15 октомври, като било подписано дори споразумение между прокуратурата, МВР и ДАНС за създаване на съвместен екип за разследване на случая. Били разпитани 13 свидетели. Не е ясно дали те са разпитани за първи път или повторно. Тогава за първи път Гебрев казва пред прокурорите, че е платил изследване във финландска лаборатория за това каква е отровата. "Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния текст на резултатите от изследването. Заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които са в списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия“, заяви Цацаров. 

Според "Капитал" в доклада на финландската лаборатория се споменава, че в изследванията на Гебрев е открито веществото Amiton, което е от семейството на "Новичок". Самият "Новичок" е вкаран в списъка на забранените вещества едва през януари 2019 г. , т.е. 4 г. след инцидента с Гебрев и една година след този с бившия руски шпионин.  

След възобновяването на делото "Гебрев" с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях им бил осигурен "и пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването". "Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от прокуратурата, не отговарят на истината“, обяви Цацаров.

По искане британските власти са проверявани трима души от случая "Скрипал". "Установено е, че двамата "туристи" от Солзбъри Чепига и Мишкин не са идвали в България през последните 10 години, но третият - с псевдоним „Сергей Федотов“ е бил три пъти у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с инцидента, който се случва с Гебрев", каза Цацаров. 

Пред "Белингкат" Гебрев заявява, че всъщност влиза в болница още веднъж след отравянето - на 23 май 2015 г. Това време съвпада с ново посещение на „Сергей Федотов“. Тогава той влязъл на 23 май 2015 г. 

Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“ и всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякакви предположения за намеса на руските служби в Европа", обяви посланикът на Великобритания Ема Хопкинс. Тя обаче отказа подробности с аргумента, че в момента тече разследване.

В сряда парламентарната комисия за контрол на специалните служби ще проведе закрито заседание по случая "Гебрев". 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съветът на Европа порица България, че спира детските надбавки за 5 отсъствия

20.04.2019

Силвия Георгиева

4095 43
Венецуела е най-бедната страна в света с 8 млн.процента инфлация

20.04.2019

971 29
Депутатите дадоха избор на формула за пенсиониране

20.04.2019

592

Коментари

ssto

Някой е получил указания да няма българска връзка на Турския поток? Тази евтина провокация май ще е формалният повод. Какво ли ще видим още?

mi6osp.

Странна кръгова отбрана- откъдето и да гледаш, все гол задник виждаш.

Leooo
снимка на Leooo

 

руколата и всички марулоподобни зелени салати е опасно да се консумират в заведения.   трябва да се накисват предварително във вода и измиват много добре, за да очистят от пестицидите, а това в заведенията рядко се прави.   също така често са заразени с ниро вирус и ешерихия коли.   имам познат, който от рукола (отгледана в собствената му градина) получи нещо като алергична реакция и едва не умря от задушаване.  нищо не твърдя, просто като полезна информация го споделям.

 

mi6osp.

Точно.

Wolf ACE

Бе, аз пак нищо не мога да разбера - тоя "Новичок" се оказа гола вода, бе!

Егати БОВ-а, от сумати опити нито един летален случай! Да перефразирам - Руските БОВ - най-хуманните БОВ в света!

Виж, примерно, стария иприт - кво да си говорим!

19namo

Както е тръгнало Борджиите ще потънат в забрава... Лукреция, милата.

Baskerville
снимка на Baskerville

 А вчера Борисов организира спешната среща,

Още е днес.И другото в статията е толкова достоверно ...

JollyRoger's

Демиургът го вкараха да играе Шекспир без да е загрял и се охамлетоса... Въпросът за Хамлет от БанкИ е “Да го бием ли Цецо, или да не го бием?“ Да Го изненадва така изодзадзе с разни руколи и марули, като знае, че за хъба Му трябва боб...

Пристрасти се ординарецът Му към задокеанското помпане и това си е! Язък!

Paco Pacov

Какво друго може да се очаква от Русия? Смърт и толкова. Нищо полезно, нищо градивно.

https://iconomicabg.blogspot.com

K375

Расо , пак ли си се изпущил чичовото или си изпушил ...раншко е .

JollyRoger's

Сушат коноп с боримечката и се борят с каманяките жужисти...🎃🎃🎃

Paco Pacov

Руската мечка е умряла и мирише :) Как е ? :)

https://iconomicabg.blogspot.com

SvSophia
снимка на SvSophia

отравяне тип "Скрипал"

В смисъл че домакините в Англия ползват новичока като инсектицид, хербицид и слабително средство за цялото семейство?

😜

SvSophia
снимка на SvSophia

А като не им стигат парите за козметика - и като парфюм?

А също и като смазка за брави на врати?

И като начин да си прогониш станалите излишни домашни любимци?

:)

GAGAROV

Да се чете: Властите ГИ активизираха!👊

indiec

Отвсякъде лъха на невежество съчетано с активни мероприятия. Анархистични свободно се борави с понятия - разбираема е обаче целта/целите. Кърти мивката например, че фосфорни съединения били открити в урината на еди-кой-си. Откъде да знаят политици и журналисти, че фосфорни съединения има и в тяхната урина, по простата причина, че човек се освобождава от фосфора, приет с храната и напитките през бъбреците, респективно урината. Разбира се, фосфорът се отделя не под формата на елемент, под формата на съединения. В този ред на мисли, дали не трябва да се рзаследва и кока-колата (и други подобни напитки) където фосфорните съединения са обилно представени.

За други подобни недомислици просто не ми се губи времето да обсъждам.

сандос1

Започва уригването след вашингтонската закуска.

dream team
снимка на dream team

Глупости, предъвквани сто пъти. Как пък не се случи един журналист с малко акъл в главата.

myrmorko

https://www.blitz.bg/obshtestvo/lsna-manipulatsiya...  Лъсна манипулацията на Василев и Гебрев!

 


 

Magi

След хилядолетно мълчание египетският сфинкс проговори  и първите му думи бяха : " Гебрев е отровен с новичок" Ха, ха , ха!

Ай Сик TIR

Причината за изненадващото активизиране е разследването на британския сайт "Белингкат" и неговия руски партньор "Инсайдър", в което се свързват отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му миналата пролет и инцидентът с Гебрев и още двама души у нас.

Това е напълно достатъчно да им претегля една-две къси-дълги. Щом и Белингкат е намесен, ясно е, та не се трае. В Аферата МН-17 нямат значка данните от руските радари, не се търсят пиндостански спътникови снимки, не се взимат предвид разкритията за номера на ракетата и къде е била, а всичко се крепи на някакви кадри, измъкнати незнайно от къде и от кого, но представени от точно оня дебел човечец от "Белингкат". При това, явно съдържащи фалшифицирани кадри. Но "Белингкат" е "фактор" и на него може да се има доверие. Защото е създаден от нанобританските спецслужби за информационна диверсия, или както тукашните надничари и техните покровители се пенят, за водене на "хибридна" война.

А Анонимусите извадиха едни кирливи ризи на "велики служби" за подготовката на Аферата "Скрипал" още от времето преди "анексията" на Крим. Щото трябвало да натирят руски дипломати.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×