facebook
twitter

Първа страница

Поредни промени за касовите апарати шокираха бензиностанциите

От 1 април за клиентите трябва да е видно каква част от платената сума е за акциз и ДДС и каква е стойността на горивото без тях
3868
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
От 1 април всяка бензиностанция е задължена да вписва в касовите бележки каква част от платената сума е за акциз и ДДС и каква е стойността на горивото без тях. Освен това търговците трябва да посочат и на каква цена са купили горивото от доставчика си.

Само пет месеца след като управляващите решиха да се подменят всички касови апарати и въведоха по-строги изисквания за софтуера, който управлява продажбите, те наложиха нови промени, които шокираха бизнеса. Този път ударът е върху бензиностанциите, за които се въвеждат допълнителни изисквания как да изглеждат касовите бележки при покупка на горива. Според експерти допълнителните разходи могат да доведат и до повишаване на цената на горивата. 

От 1 април всяка бензиностанция е задължена да издава касови бележки, в които да е видно каква част от платената сума е за акциз и ДДС и каква е стойността на горивото без тях. Освен това търговците трябва да посочат и на каква цена са купили горивото от доставчика си. На бележките трябва да бъде отпечатан и QR код, който при сканиране със смартфон дава информация на потребителя дали покупката му е отчетена в НАП. Това е описано в обнародваните в петък изменения в наредбата в "Държавен вестник".

Промените пораждат пореден технически проблем пред бизнеса. Въпреки че са регистрирани по ДДС, срокът, в който бензиностанциите трябва да се съобразят с новите изисквания за софтуера, който управлява електронните им системи с фискална памет, т.нар. ЕСФП, е 30 юни 2019 г. Появата на нова дата за покриване на изискванията на наредбата - 31 март 2019 г., напряга фирмите. В момента собствениците на бензиностанции гадаят дали от тях се иска до края на март да съобразят системите си с новите изисквания срещу манипулации при продажби, или тази нова дата се отнася само за касовите бележки с отделни редове за ДДС, акциз, нетна и покупна стойност на горивото.

"Дори да става въпрос само за промяна в софтуера на фискалните устройство, така че да отпечатват касови бележки с отделни редове и QR код, това е сложна операция, която не става за ден-два, тъй като имаме по-сложен обект като бензиностанция", обясни за в. "Сега" Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. Това, разбира се, ще струва нови разходи за фирмите, които ще бъдат най-големи за веригите бензиностанции. И в крайна сметка може да доведат до вдигане на цената на бензина.

Идеята за новите подробности в касовите бележки на бензиностанциите бе лансирана от финансовия министър Владислав Горанов след поредицата протести в цялата страна през есента на миналата година срещу високите цени на горивата. В началото на декември цената на литър от най-масовия бензин бе стигнала до 2.40 лв. и това възмути много българи, които блокираха пътища и магистрали. Според финансовия министър, за да се "повиши доверието в системата", трябва да се покаже колко от крайната цена отива в бюджета и колко е печалбата за търговеца.

Експерти разясниха за в. "Сега", че посочената разлика между нетната стойност на горивото (чистата стойност без акциз и ДДС) и покупната му стойност от доставчика е търговският марж, а не печалбата. Проблемът е, че ако търговец прави допълнителни разходи, за да повиши качеството на услугата, за него маржът е по-висок, но печалбата е по-ниска. И обратно - ако бензиностанцията е на самообслужване, без разходи за персонал, почистване, осветление и т.н., собственикът й ще има нисък марж, но по-висока печалба. Така на практика информацията от касовата бележка по-скоро би заблудила потребителите за това колко печели търговецът.  

 

Сметки

От приложения в наредбата образец на новите касови бележки при покупка на бензин е видно, че 50% от крайната цена са акциз и ДДС. България е една от държавите в ЕС с най-ниска крайна цена за масовия бензин. Когато обаче се извади тежестта на акциза и ДДС, картината коренно се променя. Изследване на Би Ти Ви показа, че в 24 от 27 държави - членки на ЕС, чистата стойност на бензина е по-ниска, отколкото в България. Така например при цена на А-95 без акциз и ДДС у нас от 63 евроцента във Франция тя е 59 евроцента, в Италия - 62, във Финландия - 57. По-скъпо е само в Испания, Германия и Дания.
 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът се оказа виновен за непоправимите грешки в е-винетката

23.02.2019

Юлиана Бончева

254 2
50% от висшистите в София живеят в южните райони
50% от висшистите в София живеят в южните райони

23.02.2019

98 1
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати

23.02.2019

31

Коментари

Stern

Като се посочва, че цената на бензина без акциз и ддс е по-скъпа у нас, е добре да се доуточни, че в нея влиза и стойността на преработката в рафинерията. А заплатите на работниците в Италия, Франция, Финландия са в пъти по-високи. Също и осигуровките им. И пак докарват по-ниска цена. И рафинериите им не са в перманентна загуба.

Не му е лесно на Златев с по- ниски заплати да докарва по- високи цени и пак да е на загуба.

Force

Stern, погрешни аргументи ползваш - заплатата е нищожна част от единица продукция при пазари/обеми в пъти по-различни.

А и да не се бърка себестойността с крайната цена.

С което не искам да кажа, че Златев е един мноого дообър човек 😃

Penchobre

Аз искам и виц на касовата бележка! Кратък.

Wolf ACE

👍 подкрепям!

Вместо кафе с късметче - литър бензинче с някакво нравоучение - например "Не кради" или нещо от тоя род!

human_capital

Ти да видиш!

Откога ГАЗетата ползува „шок” в дописките си?

😲

 

Хулиган

Единствената разлика отпреди ще бъде, че ограбването вече ще е визуализирано.

Все едно джебчията, след като ти отмъкне портфейла да ти пусне в джоба визитна картичка с хиляди извинения за случилото се...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/darzhav...

TheBoss

Така на практика информацията от касовата бележка по-скоро би заблудила потребителите за това колко печели търговецът.

 

Търговецът който се притеснява, че няма да го разберат добре спокойно може да разшири идеята и да допечата въпросните разходи повишаващи качеството на преливане на горивото от колонката към колата.

TheBoss

Дори да става въпрос само за промяна в софтуера на фискалните устройство, така че да отпечатват касови бележки с отделни редове и QR код, това е сложна операция, която не става за ден-два, тъй като имаме по-сложен обект като бензиностанция

 

Мога да си представя колко е сложно за всичките производители на салати, да не говорим за ресторантите, да сметнат колко е себестойността на продуктите им и колко печалба имат.

mick

Всъщност - защо трябва това да е валидно само за бензиностанциите? Нека да е валидно за всички фирми :) Като ще е гарга да е рошава! :)

 

Тъкмо ще видим какви са надценките в аптеките, в супермаркетите.. в магазините за облекло, зарзават  и къде ли не още.

Гларyс

Малко е, нека пише и нещо за глобалното затопляне, за евроатлантическите ценности и хартията да е мека и трислойна, че да може бележката да се ползва по предназначение...

Paco Pacov

Кой знае защо, само Лукойл не са "шокирани". Ще си помислиш, че те са измислили тази промяна.

https://iconomicabg.blogspot.com

Седем с един...

Какъв е смисълът на всичко това? Дали ще ни стане по-леко на душата, като разберем,  че половината от туй, дето сме платили, отива в хазната или в нечий джоб? Едва ли...Що ли си мисля, че това е поредната простотия на управляващите, сътворена този път от финансовия "гений" на ОПГ...

Sir Mano

Освен това търговците трябва да посочат и на каква цена са купили горивото от доставчика си.

Гориво, от коя партида (защото са много) и от кой точно доставчик (ако са повече) в общия резервоар да покажат?!?!?!?

 

Мозъчни донори, брат!

inventus

Хайде хайде! Така нареченият "бизнес" да не пищи като озлочестена девица. На всякъде по света предполагам тези неща се отразяват в касовите бележки. На скоро ми попадна една касова бележка от германска бензиностанция която случайно е останала в закупена втора употреба кола. Отне ми близо петнадесет минути да я прочета но там всичките тези неща бяха изписани. Колко е бензина ...колко са акцизите...всичко. Не съм чул германските бензинаджии нещо да са шокирани от това...германска му работа! Каквото им се каже изпълняват го без да мрънкат.

Дежурния

В някои държави по сметките за ток пише и какъв е делът на ВЕИ-тата. У нас кога?

Идеята е с добри намерения, но е калинкова. Размерите на акцизите са публикувани включително ги има на куп места в интернет. Размерът на ДДС също е ясен. Цените на едро за бензин и дизел със и без акцизи и ДДС се публикуват ежеседмично. Всеки с нормално образование до към 5-6 клас може да си сметне каквото иска и няма да се хаби хартия безсмислено. Ако пък нивото на такова образование не е достигнато, няма как и написано върху бележка да бъде разбрано.

JR

Да претворим поредната Му “идея“ в дела! Това само ще Го закопа допълнително. Акъллия ни е Той! Пръщи!🎃

gowedo

аве крадем едни пари чрез рекет со касови апарати!!!!

PlaNed
снимка на PlaNed

Въпреки че промените са типичното за управляващата ОПГ - нищоправене, публикацията е невярна или най-малко подвеждаща.

Изискването за отпечатване на QR код на всяка фискална бележка е публикувано в ДВ брой: 76, от 19.09.2017 и касае всички издавани фискални бонове след 01.04.2019 от регистрирани по ЗДДС търговци и от 01.07.2019 за всички останали

тЪп idiot

Аааа, и биометрични данни на бензина си требе.

Партида намкоя си, внесен от, изследван в.

Отговаря на стандарн намкойски.

Стойности на показателите

и т.н.

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

хахах шокирали се 👎  те се шокират ако дойде нов проверяващ да измери уредите придружен от полиция..👮

Pippin Kurze

на фис-калната  бележка трябва да има още:

> кръвната група на бензинджията, на дамския му родител и собсвеника на безиностанцията

> СПИН тест и Васерман - на същите

> информация за посетените от тях културни събития ( театри, кина, изложби, концерти и др.)  данни за цените на билетите, дали са регистрирани по ддс, както и данни за всички участници и зрители - поименно!

> данни за консумираните храни и напитки (за последната 1/2 година), както и техните цени и платени данъци от доставчиците им!

... не на последно място на бележките да има информация за всички осигурени в НОИ,  всички сонети на Шекспир... в краен случай "Война и мир" на Толстой също върши работа... (може и на гърба на бележката/фактурата въпреки, че това е прекалено либерално)

   Сигурен съм, че пропуснах нещо!!!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×