facebook
twitter

Първа страница

Още управляващи са се сдобили с евтини имоти в елитни квартали

Сред щастливците е ключов зам. енергиен министър
3709
Снимка: Архив
Красимир Първанов по време на скандала около АЕЦ "Белене"

Скандалът с апартаментите, закупени от хора от управляващите от фирма "Артекс" на цени, значително под пазарните, продължава да тресе върховете на държавата. Към щастливците вчера бяха прибавени един от ключовите зам.-министри на енергетиката Красимир Първанов и бившият дългогодишен председател на Комисията за регулиране на съобщението Веселин Божков. Според "Биволъ" те са платили за закупили имотите в престижния столичен квартал "Изток" между 600 и 700 евро на квадратен метър. Доскорошният районен прокурор на Пловдив и настоящ член на Висшия съдебен съвет Гергана Мутафова също се е сдобила с имот, но на двойно по-висока цена - около 1200 евро/кв. м. 

През есента на 2018 г. Красимир Първанов си купува апартамент от 150 кв. м заедно с два гаража с обща площ от 50 кв. м за сумата от 240 хиляди лева. Това прави по 616 евро на кв. м. Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. „Изток” на ул. „Тинтява”, или на няколко пресечки от сградите, където имоти имат вече Цветан Цветанов и Цецка Цачева. Първанов е отдавна във властта. От 2010 до 2012 г. бе изпълнителен директор на „Националната електрическа компания” ЕАД. Той бе уволнен оттам след бурен скандал - след като се разбра, че е подписал допълнително споразумение с руската "Атомстройекспорт", с което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ „Белене”, без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. За зам.-министър на енергетиката е назначен на 15 май 2017 г., като е номинация на Националния фронт за спасение на България (НФСБ). 

От енергийното министерство вчера отказаха коментар дали Първанов ще подаде оставка. Самият той не коментира покупката на имота. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче вече неглижира скандала, като защити Цецка Цачева и Цветан Цветанов и укори премиера, че е готов да се раздели с всеки, само и само да остане на власт.

Дни преди Първанов с апартамент в същата сграда се сдобива и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Той плаща 199 494.66 лв. за жилище от 132 кв.  м и един гараж от 18 кв. м. Сделката на Божков за апартамента е излязла 682 евро на кв. м. Веселин Божков изкара два петгодишни мандата начело на КРС, на която преди това беше зам.-шеф. В началото на 2018 г. бе сменен на поста от Росен Желязков.

Сред клиентите на "Артекс" е и Гергана Мутафова, бивш районен прокурор на Пловдив и член на ВСС. Според публикации тя е била избрана за член на ВСС от парламентарната квота като лично предложение на Цветан Цветанов през септември 2017 г. Мутафова е закупила на 08.06.2018 г. апартамент в същата сграда, където Цецка Цачева пазарува "на дупка". Нейният апартамент обаче е двойно по-скъп - по 1147 евро на кв. м. 

Скандалът с апартаментите на властта започна миналата седмица с разкритията на "Свободна Европа" и Антикорупционния фонд, че шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил с огромно жилище с частен ВИП асансьор на преференциални цени. До края на седмицата стана известно, че жилища на непазарни цени от същата фирма “Артекс” са купили освен Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева. Цецка Цачева и Ваня Колева подадоха оставки, които бяха приети от премиера Борисов. Преди да отлети за САЩ, Цветан Цветанов коментира, че всичко с неговата сделка е “законно”, и дори попита дали медиите ще му се извинят, когато това се докаже. Премиерът Борисов обаче бе бесен от новия скандал и се закани да вземе “тежки решения” след завръщането му. Очаква се това да стане в сряда. Докато в България хвърчат оставки, Цветанов залива социалните мрежи с оптимистични новини от Вашингтон.

 

НАП крие има ли "Артекс" данъчни нарушения

 

"Артекс инженеринг" е била проверявана няколко пъти от Националната агенция за приходите. Спрямо компанията са извършени общо 6 контролни производства - така отговориха от приходната агенция на запитване на в."Сега". Под контролни производства се разбира данъчни проверки и ревизии, завършили с ревизионен акт. От НАП отказват да съобщят резултатите - били  служебна тайна.

Покрай скандала с евтините апартаменти на висши политици от ГЕРБ във в."Сега" постъпи сигнал, че през 2018 г., месец преди Цветанов да се сдобие с новия имот в Сградата с буквите, НАП и "Артекс" са сключили споразумение за стари задължения на строителната фирма. Данъчните са се съгласи да опростят 20-милионен дълг, натрупан от неплащани с години вноски по данък общ доход и осигуровки. Няма опрощаване на никакви суми, информацията не е вярна, отговори говорителят на НАП Росен Бъчваров.

В същото време вече дни наред институциите в България не могат да обяснят как така поправка в Закона за устройство на територията, отнасяща се за големи инфраструктурни обекти, е послужила за продължаване на строителството на небостъргача "Златен век" на "Артекс". Промяната в закона е направена през 2017 г. по инициатива на ГЕРБ с мотива, че ключови общински проекти са закъснели заради забавено финансиране и строителните им разрешителни изтичат, затова срокът на визите трябва да бъде удължен на 10 години. Поправката е направена заради мащабни начинания от ранга на метрото. Сградата на "Артекс", макар и огромна, не е такъв обект. А и законовата промяна не се отнася за проекти, чиито разрешения за строеж вече са изтекли, какъвто е случаят със "Златен век". Но лист хартия, подписан от зам.-министър, "тълкува" закона в полза на частната компания и градежът продължава.

Министерството на регионалното развитие, Столичната община, Дирекцията за строителен контрол си прехвърлят отговорността като горещ картоф, а всички вкупом се оправдават със становище на зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, според което срокът за приключване на небостъргача в "Лозенец" е 10-годишен и изтича през 2020 г.   Междувременно Александър Ненков, депутат от ГЕРБ и вносител на поправката в ЗУТ, коментира, че удължаването на срока на строителните разрешителни не важи със задна дата, т.е. не би трябвало да се прилага за казуса "Златен век". 

Председателят на асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов призна в понеделник, че не знае друга компания освен "Артекс" да се е възползвала от промяната в ЗУТ. Фирмата на Пламен и Весела Мирянови е член на въпросната асоциация. Пред Би Ти Ви Шопов обясни, че браншът се е надявал да бъде приета 10-годишна валидност на строителните визи и за жилищните сгради, но парламентът не го е одобрил. "Едно строително разрешение важи 5 години, но заради кризата много не бяха реализирани и бяха изтекли. Когато пак се появи съживяване на пазара, това означаваше, че на нас ни трябват 1 - 2 години отново да ги извадим. Затова искахме и смятахме, че е нормално и за обществото да се продължи тяхната валидност. Това обаче не беше прието. За жилищни кооперации срокът си остана 5 години. Той беше удължен на 10 години заради общинските инфраструктурни обекти, които са по-високата категория. Тази сграда, понеже е висока, попада, но това е инцидент и случайно", опита се да обясни ситуацията със "Златен век" предприемачът. По повод на специалните цени, по които хора от властта са си напазарували апартаменти в луксозните сгради на "Артекс", Шопов обясни, че всеки строител прави "дискаунти", като лично при него отстъпката е от порядъка на 15%. Той обаче призна, че е чувал за цени 700 - 800 евро за кв. метър в кв. "Изток" преди повече от 10 години. 

А Инициативният комитет, който от години твърди, че строителството на небостъргача в "Лозенец" трябва да бъде спряно, защото има нарушения, в понеделник поиска прокуратурата да се намеси. Това е комитетът, който сезира шефа на парламентарната вътрешна комисия Цветан Цветанов за казуса. Цветанов препрати сигнала за проверка, а  след като общината и строителният контрол докладваха, че със "Златен век" всичко е наред, вторият човек в ГЕРБ си купи луксозен апартамент в сградата "Летера" на "Артекс".

Инициативният комитет отново обяви, че "Златен век" има строително разрешително от 2007 г., което през 2012 г. вече е било удължено с 5 години и през ноември 2017 г. вече е изтекло. И смята, че  шефът на ДНСК Иван Несторов трябва да бъде отстранен от поста, след като не вижда нарушения. Небостъргачът на "Артекс" има разрешително за обществена сграда, но проектът е претърпял промени, защото в него има основно ателиета, т.е. превърнал се е в жилищна кооперация.

В. "Сега" изпрати въпроси до регионалното министерство ще има ли оставки заради скандалите около строителството на "Златен век". От отговорите се разбра, че "становището" на зам.-министър Валентин Йовев, с което всички институции се оправдават, е лист хартия без правна стойност и тежест, връчен за сведение на арх. Пламен Мирянов. Какво точно пише в становището, не е ясно, защото министерството го крие. От МРРБ посъветваха "Сега" да поиска текста по Закона за достъп до обществена информация. 

 

РЕАКЦИИ

Междувременно Асоциацията на строителните предприемачи се разтревожи, че шумът около евтините имоти на Цветанов, Цачева, Рашидов създавал негативно внушение към гилдията им.  "Считаме за недопустимо в големи политически битки да бъде въвлечено едно от малкото останали производства, създаващо работни места, внасящо в бюджета приходи и създаващо национална стойност", се казва в открито писмо на асоциацията.

Експерти на пазара на недвижими имоти смятат, че имотният скандал тепърва ще създава напрежение. "Лично аз щях да се чувствам много некомфортно, ако съм платил 1500 евро за квадратен метър, а разбера, че съседът ми е платил 700 евро", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. По негови наблюдения цените в столичния квартал „Изток” се движат между 1500 и 3000 евро на квадрат. 
"Не е незаконно да се придобива собственост на стойност около данъчните оценки за районите", заяви пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. По думите му това било „защитен механизъм за гарантиране на плащания не само по сделките за придобиване на недвижима собственост, но и за формиране на таксите - смет, местен данък недвижим имот". Според него пазарната цена на даден имот е тази, която договорят двете страни, и е нормално тя да бъде различна дори в една и съща сграда. Това не можело да се регулира по никакъв начин с нормативни или законови уредби. А цени от порядъка на 3500 евро на квадратен метър просто били офертни цени. 

 

КЪДЕ ГО ЧУКАШ, КЪДЕ СЕ ПУКА 

 

В. "Сега" попита министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и нейния заместник Валентин Йовев ще има ли оставки след скандалните разкрития за продължаващото строителство на небостъргача на "Артекс" "Златен век" в "Лозенец".  Отговорите имат малко общо с въпросите, но показват, че в МРРБ никой не мисли за оставки. Поне засега.

 

ВЪПРОСИТЕ

-           Г-жо Аврамова, смятате ли да поискате оставката на Вашия заместник Валентин Йовев заради скандала със строителството на сградата „Златeн век“ в кв. "Лозенец"?

-           Имате ли намерение да поискате уволнението на шефа на ДНСК заради същия скандал? ДНСК отново проверява строителния обект, въпреки че вече е правена проверка и не са били констатирани нарушения?!  Не е ли редно да отстраните ръководителя на ДНСК поне временно -  докато тече втората проверка?

 

-          Г-н Йовев, продължавате ли да стоите зад „тълкувателното писмо“,  с което на практика сте дали на „Артекс“  шанса да продължи строителството на спорния обект „Златeн век“? Очевидно тълкуването Ви е много спорно – промяната в ЗУТ не се отнася за жилищни сгради, а и няма обратна сила, но въпреки това Вие сте дали становище, че срокът за завършване на сградата изтича през 2020 г.  Имахте ли указания от някого да подпишете такова писмо?

-          Смятате ли да подадете оставка?

 

 

И ОТГОВОРИТЕ

 

Във връзка с писмо на МРРБ, подписано от зам.-министър Валентин Йовев относно прилагането на Закона за устройство на територията, касаещ строителни дейности на обект „Административна сграда (34 етажа) с подземни гаражи“ в местност Лозенец - І част в София, от името на зам.-министър Йовев, Ви информираме, че:

  1. Писмото, подписано от заместник-министър Йовев, е до арх. Пламен Мирянов, управител на „Кристела“ ООД, и е относно постъпило в Министерството запитване по прилагането на чл.153 от ЗУТ и запитване относно изпълнение на временни анкери.
  2. Писмото не е със задължителен характер и по никакъв начин не указва, не дава насоки и не задължава главния архитект на столицата да извършва каквито и да е конкретни действия по запитването.
  3. В писмото никъде не е споменато името „Артекс“ и съдържанието на запитването не може да се свърже с фирма „Артекс“.
  4. В процедурата по подготовка на отговора своето експертно становище по въпроса са дали тогавашният началник на ДНСК и зам.-началник на ДНСК, както и експерти в областта на устройство на територията от МРРБ.
  5. Предвид нормативно-правния характер на запитването и тогава, и сега МРРБ се позовава на разпоредбите на Закона за устройство на територията.

 

ГЕРБ поде кампания „Цветан Цветанов е невинен“

 

Мощна кампания под лозунга „Цветан Цветанов е невинен“ започна във Фейсбук в подкрепа на изпадналия във вихъра на имотния скандал зам.-председател на ГЕРБ. В основата й стоят негови анонимни привърженици, поддържащи две страници и група в социалната мрежа. Подходът не е нов - през 2015 г. симпатизанти на партията подкрепиха Цветанов с хаштага „Цецо е невинен“, след като кумирът им беше осъден на втора инстанция заради осуетено разследване.

За целите на настоящата кампания се ползва същата страница, която беше задействана в полза на зам.-шефа на ГЕРБ през 2015 г. Тя има над 800 последователи и започна да качва нови публикации в негова защита от миналия петък насам, когато той обяви: „Няма нищо, от което да се срамувам. Напълно съм убеден, че няма нищо незаконно около моите имоти“. Категорично се подкрепя и неговата теза, че е жертва на компроматна атака. „Дежавю е да поискаш Цветан Цветанов да се оттегли от политиката точно преди избори. Дежавю и нещо напълно нормално, особено когато Цветанов те „бие“, където те срещне - на всякакъв вид избори!“, пише в една от публикациите.

Вчера се появи и друга страница под наименованието "Аз вярвам, че Цветан Цветанов е невинен" с около 70 последователи. Там обаче има и гневни коментари като: "Арестуват кметове за обществени поръчки от по 10 000 лв., а участващи в далавера, от която са се облагодетелствали за стотици хиляди левове, са невинни!?"

В неделя, също под наслова „Цветан Цветанов е невинен“, е създадена и Фейсбук група, която досега е събрала 81 членове. Сред тях са председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и зам.-министърът на икономиката Димитър Манолев. Групата е изпълнена със снимки на Цветанов, съпроводени с послания като „Един за всички, всички за Цветанов!“, „Пълна подкрепа за Цветанов!“, „Аз заставам зад Цветан Цветанов. Той е невинен!“.

Има и заплашително звучащи призиви към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: „Не махай Цветанов!“, както и гневни нападки към цялата партия: „Как може факторите в ГЕРБ да се гънат и мълчат като мушнати гайди пред една сомалийска далавераджийка и крушовенска лъжкиня? Кой ви излъга, че това е толерантност, европейско и цивилизовано поведение?? Това е необясним страх и предателство към 1.2 млн. поддръжници на ГЕРБ!!“

ПОХВАЛА

Цветан Цветанов продължава визитата си в САЩ, където ще остане до вторник. И вчера той не коментира имотния скандал, а предпочете да сподели впечатленията си от своето участие на годишната конференция на Американо-израелския комитет за обществени връзки. Цветанов се похвали, че домакините са дали „много висока оценка за ролята ми като вицепремиер и министър на вътрешните работи по признаването на военното крило на Хизбула за терористична организация“. Одобрена е била и инициативата на управляващите за „шествие на толерантността и единението“, проведено в София на 10 март по повод годишнината от спасението на българските евреи.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цената на масовия бензин догонва тази на дизела

25.05.2019

Алиса Иванова

1731 1
Ректорът на СУ остро разкритикува политиците, оглавили шествието за 24 май

25.05.2019

1587 7
Варна светкавично срина къщата, компрометирала новия булевард

25.05.2019

3145 22

Коментари

JollyRoger's

Гнус през крачолите тече и разнася герберастка смрад...💩

Друм, бе!

маргаритка2

Явно са се споразумели за отсрочване, а не за опростяване с НАП.

 

Хулиган

Накрая да не се окаже, че някой открил топлата вода?

Много ми е интересно, ако НАП даде справка колко имотни сделки са сключени на данъчна оценка, дали няма да се окажат 99%?

Разбирам, когато обикновенният човек финтира държавата, защото тя му е мащеха.

Но къде се тикат Цецки и Цветанковци, които би трябвало да знаят как се регулира такъв проблем, а не да го използват в своя изгода?

Едно време имаше много показателна история:

Бяха почнали да боядисват горивата, за да се спрат кражбите.

Проверяват нафтовите печки в цяло село - всички, начело председателя на ТКЗС-то и партийния секретар били точили от тракторите.

Единствено даскалицата си купувала нафтата.

Бантустан, а не държава.

С небостъргачи...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/26/ne-kand...

 

 

Sapienti_sat

Трябва да се чете, ... не че много помага!

 

— Ти наистина ли се отказа от рушвета?

— Наистина!

— Защо?

— За да ми е чиста съвестта!

Пусна брадата докторът, взе да се чеше по врата.

— Ти — вика — ял ли си черен хайвер?

— Отде накъде ще се храня с черен хайвер! Черният хайвер е скъп!

— Скъп е! — вика ми Кьойбашиев. — А си купуваш чиста съвест за петнайсет хиляди! И хиляда за гаранцията — шестнайсет! И в затвора, дето времето си губи — едно на друго — двайсет! Много на скъпо си се хвърлил. Аз, дето съм доктор Кьойбашиев и като изстискам една гнойна пъпка, взимам двеста лева — не мога да си позволя да имам чиста съвест, а ти, дето се опасваш с половин пояс, искаш съвестта ти да е чиста! Най-скъпото да имаш на света!

https://chitanka.info/book/558-divi-razkazi

вила

Шайка джии,нищо нелогично.И съдии има..

 

YMCA

Когато физически лица продават/купуват апартаменти помежду си е ок да го правят на данъчна оценка, че и по-ниско. Спестяват се данък и такси, които са малки суми - 600-800 лв. Когато обаче строител/инвеститор продава на занижени цени, нащата са други - укрива се ДДС за милиони от една сграда. Купувачите плащат кеш десетки хиляди лева, за които нямат доказателства за произход. И двете страни печелят. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×