facebook
twitter

Първа страница

Обезщетенията замръзнаха, но осигурителната тежест расте

Влиза в сила нова формула за пенсията - отпадат трите най-благоприятни години
1790
Илияна Кирилова

По-висок минимален и максимален осигурителен доход и нова формула за изчисление на пенсията влизат в сила тази година. След като две поредни години увеличаваше осигуровката за пенсия с по 1-процентен пункт, сега ГЕРБ вдигна минималните и максималните осигуровки. Добри новини за обезщетенията няма - те остават замразени на миналогодишното си ниво.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се се вдига на 560 лв. заедно с минималната заплата. Върху по-голяма сума ще внасят осигуровки и земеделските стопани и тютюнопроизводителите - за тях минималният осигурителен доход се увеличава от 350 на 400 лв. Максималният осигурителен доход рязко се повишава на 3000 лв., въпреки че според средносрочната бюджетна прогноза трябваше да остане 2600 лв. до края на мандата на ГЕРБ. Когато тази изненада беше поднесена в бюджета на държавното обществено осигуряване, работодателските организации единодушно осъдиха непредсказуемостта на правителството и прогнозираха отлив на инвестиции и специалисти от високодоходните сектори като ИТ.

Вноската за фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване остава както миналата година 19.8%, а за хората, родени след 1959 г. - 14.8%. Осигуровката продължава да се дели в съотношение 60:40 между работодател и осигурен. Няма промяна и в другите осигуровки, като добрата новина е, че не се променят и условията за получаване на обезщетения.

Максималният осигурителен доход се вдига с един-единствен аргумент - увеличение на тавана на пенсиите, с който е обвързан. За разлика от осигурителната тежест обаче, която се повишава от 1 януари, промяната в размера на максималната пенсия е заложена за средата на годината. Нещо повече - управляващите направиха още едно отстъпление от заложените параметри на пенсионната реформа и решиха да оставят ограничението и за новите пенсионери. Така вместо от 1 януари новите пенсионери да получават реалния размер на пенсията си, тя ще бъде ограничена до 910 лв., а от 1 юли ще се повдигне на 1200 лв.

Крачката назад с тавана е особено несправедлива за хората, които в последните години задържаха пенсионирането си с надеждата да се възползват от предвиденото в закона отпадане на това ограничение от тази година. Управляващите обаче считат въпроса за приключен, поне според думите на финансовия министър Владислав Горанов. С юлското увеличение на тавана още 41 000 души ще започнат да получават реалния размер на пенсията си, но в групата на ощетените ще останат 24 000 души.

 

ОЩЕТЯВАНЕ

За 70-те хиляди българи, които НОИ очаква да излязат в пенсия тази година, има още две новини - пенсията им ще се изчислява по нова формула, а всяка година осигурителен стаж ще има в нея по-голяма тежест. От 2019 г. окончателно се премахва правилото да се включват три най-благоприятни години стаж отпреди 1997 г., няма да има значение и стажът между 1997 и 2000 г. Пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г., ще се изчисляват по осигурителния доход на лицата за периода след 31 декември 1999 г., освен ако този период не е по-малък от 36 пълни месеца.

Предварителната оценка на НОИ показва, че за около 63% от новите пенсионери променената методика или ще доведе до положителен ефект върху пенсията им, или няма да има разлика. За останалите 37% промяната ще е ощетяваща, признаха от осигурителния институт в репортаж на bTV.

Втората промяна е добра само на пръв поглед - нараства тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1.169 на 1.2. До миналата година законът предвиждаше да не се спира дотук, а плавното нарастване на тежестта да продължи до достигане на 1.5 като още един инструмент, който обещаваше до 40% ръст на новите пенсии в следващите години. Финансовото министерство обаче сложи спирачка и на този процес без никакви аргументи.

След две години ударно увеличение на минималната пенсия, което само засили дисбалансите в пенсионната система, тази година за нея не се предвижда изпреварващ ръст. До 30 юни най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст (при пълен осигурителен стаж) остава 207.60 лв., а след това се увеличава с 5.7% на 219.43 лв. С 5.7% се индексират и другите пенсии, като този процент е малко по-голям от обичайното в последните години, но това едва ли ще бъде усетено от пенсионерите на фона на поскъпването на живота. Средната пенсия се очаква да достигне 386.2 лв.

 

ВЪВ ФРИЗЕРА

Минималното дневно обезщетение за безработица остава 9 лв., а максималното - 74.29 лв. За втората година от отпуска за отглеждане на дете до 2 г. майките ще получават по 380 лв. месечно, като задържането на това обезщетение се третира от управляващите като мярка срещу кризата за кадри на пазара на труда. Еднократната помощ при смърт на осигурено лице остава 540 лв. Промени в условията за отпускане на обезщетенията няма, като болничният остава през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия нататък го поема НОИ.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и "Атака" искат да орежат парите на отсъстващите депутати
Французин поведе в надпреварата за европейски главен прокурор

22.02.2019

259 2
Европейска анкета създаде джендър напрежение в училищата

Коментари

Stern

Крачката назад с тавана е особено несправедлива за хората, които в последните години задържаха пенсионирането си с надеждата да се възползват от предвиденото в закона отпадане на това ограничение от тази година.

Като са били толкова наивни да вярват в законите, ковани и подковавани от ГЕРБ.

Особено в закони, касаещи финансови въпроси, хеле пък такива, при които от бюджета се отпуска нещо за хората. Тях Влади ги върти на пръста си през ПЗР на който закон свари.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×