facebook
twitter

Първа страница

Небостъргач на Артекс се крепи на златна поправка в закона

Инициативен комитет оспорва законността на проблемна сграда на "Артекс"
3896
Илияна Кирилова
Небостъргачът "Златен век" се намира на ъгъла на ул. "Златен рог" и бул."Джеймс Баучер" срещу хотел "Маринела".

Сделките с ВИП жилищата на "Артекс" са се сключвали насред течащ скандал около друг луксозен строеж на фирмата - 34-етажната сграда "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". От края на 2017 г. инициативен комитет "Лозенец" се опитва да спре строежа, сигнализирайки куп институции за серия от нередности. Подобен сигнал е бил изпратен и до Цветан Цветанов в качеството му на председател на ГЕРБ в 44-то НС, и то броени дни преди самият Цветанов да закупи луксозното си жилище от "Артекс". Проблемната сграда продължава да се строи и в момента, благодарение на удобна поправка в ЗУТ,  тълкуване на един зам.-министър и подписа на главния архитект на София.

Жалбата на инициативния комитет до куп институции е внесена и в административния съд, но още няма насрочено заседание. Любопитен детайл е, че комитетът е получил формален отговор от Цветан Цветанов по сигнала в качеството му на председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС. Комитетът е информиран, че на 8 юни Цветанов е изпратил писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да поиска информация по случая. "След проверка следва да ни уведомите за резултата", пише Цветанов до Фандъкова 4 дни преди да  купи жилището от "Артекс" на ул. "Латинка".

Според инициативния комитет строителството на сградата е незаконно, защото срокът за валидност на разрешението за строеж е изтекъл. Разрешението е издадено в далечната 2007 г., като по закон важи 5 години и може еднократно да се поднови за още 5. Подновяването е станало факт на 19 ноември 2012 г. и документът би следвало да е с изтекъл срок към 19 ноември 2017 г. Междувременно в началото на 2017 г. в Закона за устройство на територията се промъкват на второ четене поправки, които се оказват решаващи за фирмата. Според промените в ЗУТ при строежи  втора категория, какъвто е на хартия "Златен век", срокът за изтичане на разрешителните вече става 10 години от датата на започване на строителството. При "Златен век" строителството е започнало на 11 януари 2010 г. и със свое тълкуване тогавашния зам.-министър на регионалното развитие Валентин Йовев решава, че срокът за завършване на строежа е 11 януари 2020 г. Така, без да се издава нов документ, с едно-единствено тълкуване, за сградата се приема, че разрешителното продължава да действа до 2020 г. 

Инициативният комитет оспорва това тълкуване с аргумента, че придава неправомерно обратна сила на нови правила. От комитета изтъкват, че при измененията на ЗУТ през 2017 г. изрично е предвидено вече започнатите производства по издаване на разрешения за строеж да се довършат по досегашния ред. Въпросът за изтичането на разрешителното съвсем не е маловажен, защото ако реши да вади ново разрешително за строеж, фирмата ще може да вдигне на мястото в пъти по-скромна сграда. С приемането на ОУП на София през 2009 г. максималната височина на застрояване за този имот е занижена от допустимите до тогава 120 м на 26 метра.

Според инициативен комитет "Лозенец" около строежа има и други нередности, включително съществена промяна в предназначението на сградата. По документи тя би следвало да е административна, а се рекламира от "Артекс" като жилищна.  Това следва и от одобрена от главния архитект на София заповед, в която се говори за наличие на 105 ателиета в нея. Изграждане на ателиета се допуска само в жилищни сгради и е недопустимо в сгради за обществено обслужване, изтъкват от ИК. Ако сградата е жилищна, за нея не би следвало да важи и 10-годишният срок за изтичане на разрешителните за строеж, валиден за сгради втора категория, считат от комитета. 

 

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Комисията за лични данни ще бави максимално глобата за НАП
НАП призна, че пробойната е и огромна, и опасна

18.07.2019

Юлиана Бончева

2673 4
Службите си намериха виновник за хакерската атака

18.07.2019

Мартин Георгиев

1739 3

Коментари

Казуса
снимка на Казуса

Тази атака се оказва доста силна. "Свободна Европа" се развихря. А Цв. Цв. зае поза "комунистите са виновни за всичко"

Криво ли седя на закуска, криво ли се моли...

Stern

Поне разбираме защо тази фирма раздава апартаменти на когото трябва.

Force

То да беше само тази, братята Диневи подхванаха тази "мода" отдавна.

маргаритка2

Червото Фънди също се заплете.

 

Минавам покрай тази ужасяваща сграда и винаги съм се чудела как Маринела и Ветко гледат на нея, развалят нивото на хотела, проблеми с транспорта... Дали и техните неприятности не идват от там? Мистерия.

protor

Сега другарите започнаха ли да оценяват нуждата от "Свободна Европа"? Тая история дали можеше да тръгне от "Господари на ефира"? 

Хулиган

Пак добре, че Цецо не си е поръчал асансьор в небостъргача.

Не биха му отказали...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/11/26/ne-kand...

ablepsia

"Артекс"

 

 

Уффф!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

А застрояването на гара Пионер?

(На една пряка разстояние от двата бивши апартамента на Цецо.)

 

Помни се големият публичен спор какво да се прави с ЖП линията и гарата. Дали да се направи хубав парк или да се направи околовръстно влакче?

Имаше много идеи, докато в един хубав ден Артекс започна ударно застрояване.

 

Да си купуваш там от тези скъпи апартаменти (част от които зад басейна Дианабад,  а +20-етажните небостъргачи са по-близо до гората) би било тъпо. Защото строежите не се правят наведнъж, а един подир друг, тъй че шум и прах са осигурени за години напред.

 

Туй са апартаменти за инвестиция, пране и подкупи.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×