facebook
twitter

Първа страница

Комисията "Антикорупция" сама е опорочила декларации на хора от властта

В указанията на КПКОНПИ е записано, че не е задължително да се описва застроената разгъната площ, в която влизат тераси, тавани, ателиета
3482
Факсимиле от указанията за попълване на декларацията на КПКОНПИ

Указания на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за това как да се попълват декларациите за публичност на имуществото на хората от най-високите етажи на властта на практика ги компрометират и ги правят неверни, стана ясно от проверка на "Сега". По неизвестни засега причини комисията е разпоредила, че не е задължително да се декларира "разгъната застроена площ в кв. м", въпреки че такава графа съществува в утвърдената от нея декларация. Така заемащите висши постове в държавата получават картбланш да не декларират мазета, тавани, тераси и др. и да заблудят обществото за реалния размер на притежаваното от тях имущество. В предишния образец на декларация нямаше подобно указание и в нея влизаше цялата информация от нотариалния акт.

За указанията най-напред съобщи депутатът от ВМРО Искрен Веселинов. "Когато се обадиш в КПКОНПИ, за да попиташ как да попълниш декларацията, ти казват - без мазета, тавани, тераси и др., всичко, което е РЗП - не. Попълва се застроената площ", обясни пред "Сега" Веселинов и допълни, че тази практика била от години. Според него никой не е декларирал терасите точно заради съветите на комисията.

Интересното е, че нито един от уличените в пропуски в декларациите не се защити с този аргумент. Дори шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев не се позова на собствения си документ - той е декларирал едната си тераса от 46 кв. м, а липсата на другата - от 186 кв. м, обясни с грешка в нотариалния акт. Терасата си от 117 кв. м не е декларирал и вицепремиерът Красимир Каракачанов, но и той не се позова на указанията на комисията.

Не е ясно колко души са спестили тераси, тавани и мазета вследствие на указанията на КПКОНПИ. Повечето декларации, които "Сега" провери, са с попълнени графи за разгъната площ. Самият Искрен Веселинов например е посочил в своята последна декларация, че през 2017 г. си е купил гараж в Русе за 20 000 лв., като е попълнил графата както за "площ", така и за "разгъната застроена площ".

Според закона за противодействие на корупцията образците за декларациите за имущество и интереси се правят от КПКОНПИ и са качени на нейния сайт. Оттам всеки заемащ висша публична длъжност има възможност да ги изтегли и попълни. Към всяка декларация има указания за попълване. Именно там е записано, че "колоните "разгъната застроена площ" не са задължителни". Интересното е, че само тази графа не е задължителна. 

Легалното определение за "разгъната застроена площ" е дадено в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Под това понятие трябва да се разбира сборът от застроените площи на всички надземни етажи на основното и допълващото застрояване - тези, които се намират в подпокривното пространство на сградите като тавани и ателиета, балконите, лоджиите и терасите.  

Всички опити на "Сега" да разбере от КПКОНПИ какви са били причините да се направи изключение точно за разгънатата застроена площ, както и дали това не прави невалидни декларациите на хиляди от властта удрят на камък. Пресаташето на комисията лаконично препрати репортера на вестника към декларациите.

Указанията на комисията са поредното доказателство за абсолютната безсмисленост на тази структура. С тях на практика под съмнение са поставени всички попълнени декларации, тъй като не е ясно доколко посочената там информация е реална. Отделен проблем е, че нито едно от несъответствията, които бяха разкрити от медиите, не бяха засечени от самата комисия, която би трябвало да прави задълбочени проверки. Остават и многото въпроси около изключително ниските цени, по които част от хората по висшите етажи на властта са пазарували луксозни имоти.

Проверките на НАП, прокуратурата и КПКОНПИ за зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, за бившия правосъден министър Цецка Цачева, за депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, за бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева, за шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, за ръководителя на националното следствие Борислав Сарафов и сина му, за председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и съпругата му,  за министъра на туризма Николина Ангелкова, за сделки на фирма "СКАТ" от времето, в което е управлявана от депутата Валери Симеонов, за министъра на отбраната Красимир Каракачанов, за депутата от БСП Елена Йончева, за бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев не са приключили. 

Единственият, за когото има сигнал до прокуратурата за евтино закупени имоти, но не е обявено да е проверяван, е зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Славчев. На въпрос на "Сега" дали държавното обвинение ще предприеме нещо и по този сигнал, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че прокуратурата няма двоен аршин и тя няма право да откаже проверка. Тя обаче не пожела да уточни има ли вече проверка и ако няма, кога тя ще стартира. По информация на "Капитал" именно Антон Славчев е човекът, който води разпитите на всички уличени по "Апартаментгейт".

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

22560 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7767 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17622 5

Коментари

duch

Датата горе в дясно кога я дописаха към снимката

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

В указанията на КПКОНПИ е записано, че не е задължително да се описва застроената разгърната площ, в която влизат тераси, тавани, ателиета

Разгъната  застроена площ. "Разгърната" е толкова досадно, колкото и "натурален" акт.

 

Но авторът все пак е разгърнал ЗУТ, за разлика от ония в КПКОНПИ.

Billy-Joe Winchester

Уместна забележка! ☺️

ablepsia

Нашите конпири, цъфтани и депутати  са същи кокошкари в сравнение с потрошенкото. Ето к`во лъсна за тоз последния тия дни - насладете се:

 

Панорамный вид резиденции Порошенко стал достоянием общественности

http://kolokolrussia.ru/video/panoramnyy-vid-rezid...

 

https://www.balkans.kp.ru/daily/26238/3120504/

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Хайде холан.

А указанията -- те откога?

Тъй като са били за вътрешна информация -- колко му е да бъдат СЕГА променени, минута преди да бъдат показани на публиката?

 

Не нам.

Да се приложи Законът.

Може ли?

Ако не може, то следва, че държава няма веч и сме свободни да си направим нова или да чакаме някой да злоупотреби с хаоса много по-жестоко, отколкото досега.

 

 

Интересното е, че нито един от уличените в пропуски в декларациите не се защити с този аргумент. Дори шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев не се позова на собствения си документ [въпросните указания]...

geo_19

А как се декларира личен асансьор? В смисъл какво следва да се декларира - напречно сечение или кубатура на асансьорната шахта?

Sapienti_sat

Като движимо имущество, когато работи и като недвижимо, когато е в покой. Много удобно! Като декларация, с указание от КОНПИ! ??

Aniki

напречно сечение умножено по броя на етажите

tatyana1

Мазетата действително не влизат в РЗП, ама за терасите и балкони някой май лъже или не е чел буквара с картинки (ЗУТ). Според мен пише обратното. А застроена площ е САМО площта на първия етаж, т. е петното на застройка. Ако някой седне да ми обяснява, че в декларацията се обявява петното на застройка без да се упоменава броя етажи, наистина ще ми стане смешно!

Джиджи

Закривай моментално и предавай на прокуратурата.

 

Ама на коя прокуратура?! ???

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×