facebook
twitter

Първа страница

Индийци може да изместят Гинка Върбакова от сделката с ЧЕЗ

Чехите обявиха, че ще преговарят паралелно с "Инерком" и с "Индия Пауър"
1217
Снимка: Архив
Включването на мощния индийски конкурент в преговорите е лоша новина за Гинка Върбакова.

Интригата около продажбата на българските активи на ЧЕЗ се заплете с нова сила. Чешката компания започва преговори с класираната на второ място компания "Индия Пауър", съобщи в понеделник БНР.  Новината за включването  на "Индия Пауър" бе потвърдена от централата на ЧЕЗ в Прага с уточнението, че паралелно продължават и преговорите с българската "Инерком".

В същия ден "Инерком", собственост на Гинка Върбакова, излезе със съобщение до медиите, в което уверява, че компанията и ЧEЗ "пpoдължaвaт дa paбoтят пo финaлизиpaнe нa cдeлĸaтa". Но чехите явно се съмняват във възможностите на бизнес дамата от Пазарджик да преодолее административните и други пречки, а и вероятно вече няма търпение да се отърват от собствеността си в България, след като са решили да разговарят и с втори кандидат.

Прессъобщението от щаба на Върбакова идва заради изтеклия срок, в който двете страни трябваше да подпишат окончателен договор за покупко-продажбата. Крайната дата - 30 ноември, бе фиксирана през февруари в предварителния договор с чехите с идеята дотогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да одобри сделката, а "Инерком" да осигури необходимото финансиране.

Изненадващо КЗК обяви, че не разрешава "Инерком" да купи активите на ЧЕЗ, защото това щяло да създаде прекалено мощен играч на българския енергиен пазар (заради няколко дребни соларни електроцентрали, притежавани от Върбакова). "Инерком" подаде жалба във Върховния административен съд, но първото заседание по делото е нарочено чак за 14 май догодина.  Meждyвpeмeннo "Инepĸoм" продаде фoтoвoлтaичнитe cи цeнтpaли и поиска ново произнасяне на КЗК. Антимонополният регулатор обаче обяви, че трябва да изчака решението на съда по казуса. Така на практика сделката е блокирана.

"Инepĸoм" пoлaгa вcичĸи нeoбxoдими ycилия зa изпълнeниe нa oтлaгaтeлнитe ycлoвия пo дoгoвopa - пoлyчaвaнe нa peгyлaтopнo paзpeшeниe, и e в oчaĸвaнe нa oдoбpeниeтo мy. Cдeлĸaтa мeждy ЧEЗ и "Инepĸoм" cлeдвa зaĸoнoвитe изиcĸвaния, ĸoмпeтeнтни дa ce пpoизнacят ca caмo oпpeдeлeнитe пo зaĸoн бългapcĸи инcтитyции. "Инepĸoм" имa пoдĸpeпaтa нa глoбaлни инвecтициoнни бaнĸи зa финaлизиpaнe нa cдeлĸaтa", се посочва във вчерашното съобщение до медиите. 

Миналата седмица aĸциoнepитe нa "ЧEЗ Eлeĸтpo Бългapия" и "ЧEЗ Paзпpeдeлeниe" проведоха общо събрание, на което трябваше да гласуват включването на представители на кандидат-купувача "Инepĸoм" в нaдзopните си съвети. Заради зациклянето на сделката обаче предложението бе отхвърлено.

 

НАДЦАКВАНЕ

"Индия пауър" е водещ играч в електроенергийния сектор на Индия. На по-ранна фаза компанията участваше в преговорите с български партньор - търговеца на ток "Фючър Енерджи", който обаче обяви фалит. Офертата на индийците, макар че бе за по-голяма сума, бе класирана на второ място след "Инерком" заради по-дългия срок на плащане, бяха обясненията на ЧЕЗ. Според разследване на чешкия сайт seznam.cz   "Индия Пауър" са предложили да платят 360 милиона евро на вноски за 5 години, а "Инерком" -  342.5 милиона евро, платими за 9 месеца.

 

 

 

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов разгроми БСП напук на скандалите

27.05.2019

Екип на Сега

5598 54
Европейците се мобилизираха за решаващия вот

27.05.2019

550 1
"Ела бе, момиче, да ми гласуваш където трябва"

27.05.2019

Диян Божидаров

3201 6

Коментари

Хулиган

Индийци може да изместят Гинка

Тези индийци явно не са се консултирали с Прамод Митал.

Като нищо ще им пробутат ЦСКА за десерт.

Иначе, ЧЕЗ накрая ще се съгласят за без пари, само и само да се изхлузят.

Вече са опитали, уж си собственик, а ти слагат Пашата за надзорник.

Да не говорим за претенциозните клиенти...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/restitu...

amalin

Как би и подхождало мястото на Иванчева...

ppipi7766

Сега като се загледах на наша Гинка само една точка на челото и липсва и ще пасне на профила на индийски инвеститор дето иска да плаща за 5 години.

Май чехите ги пуснаха по пързалката ( заедно с нас ).

SvSophia
снимка на SvSophia

По пързалката ви и ни пуснаха юпитата на Негово Величество, по съвместителство министър-председател на Третата (след Владайската и НРБ) република. 

Нас допълнително ни пусна предишният български - с извинение - президент. При тайната си среща кат търговски пътник по съвместителство с ръководството на ЕВН в австрийската столица.

дон Базилио
снимка на дон Базилио

ом ган ганапатайе    ⚡️

                                    🎃

ЗехТаРадкеЗехТа

Индийци искат да прецакат индийка.

bay Dragan

Завист българска !  Ще се самоунищожим. Сигурно повече ви харесва чужда , отколкото българска фирма. Направихме всичко да не е Върбакова.

Какви жалки нещастници сме. Реве ми се!

кертик
снимка на кертик

Да,жалък нещастник си...за другите не знам. Поне не се проявават като такива. Реви! Колко народ реве от золумите на твоята партия.

kasad72

Ох изока се бай Драган-ох за скъпите ми бокопочитатели и самият Бокококатепъл Първий. Гинка нещо споменаваха ли, че е герберски саван на Боковите фирми?

mamut

 Е сега ще се реши с проблема с неплащането на  индобългарските махали и няма да могат да ги обвинят в дискриминация.

Nickolas

Ще цъфне и върже ситуацѝята. Чехите не ви харесаха. Сега ще видите индийците какви са и едновременно с това кон боб яде ли.

nasibilau

Как познато... запасявайте се със свещи. Купувайте от сеpгията на Гинка. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×