facebook
twitter

Първа страница

И информационните системи на митниците и МВР се сринаха

Гражданите имаха проблеми с кандидатстването за паспорти и шофьорски книжки, а новият софтуер за вноса блокира стотици камиони със стока на границата
2731
Илияна Кирилова
Системата на КАТ периодично блокира, но никой не е поел отговорност, нито мерки това да не се случва.

Поредна порция софтуерни изненади се стовариха на бизнеса и гражданите. Цял ден вчера гражданите напразно чакаха на опашки за нови паспорти и шофьорски книжки. Новата информационна система на Агенция "Митници" пък блокира вноса в страната миналата седмица. Камиони със стока престояха с дни на паркингите, защото имаше затруднения с електронното подаване и обработване на митническите декларации. Противно на уверенията за дигитализация с облекчения за бизнеса, се оказа, че хартиените формуляри в митниците са набъбнали двойно. 

Поредните софтуерни проблеми на администрацията идват на фона на пълен хаос с електронните винетки и новата електронна страница, която ще ги управлява, както и след епичните проблеми на сайта на Търговския регистър, който се срина през миналото лято за 3 седмици. 

Технически проблем е причината информационната система на МВР за издаване на документи за самоличност и документи от КАТ напълно да блокира и цял ден да не се извършват административни услуги, тъй като служителите на гишетата нямаха достъп до базата данни. На извънреден брифинг беше обявено, че не става дума за хакерска атака, както и че системата е частично възстановена, но работи много бавно. Всъщност МВР и КАТ само издаваха документи, но не приемаха заявления за нови. Едва привечер проблемът бе отстранен и МВР обяви готовност да приема посетители, докато има желаещи. Системата на КАТ и на паспортите се срива почти всяка година, но редовно проблемът се подценява и нито се посочват причините за това, нито някой понася отговорност.

Причина за затруднението по митниците е новата информационна система за вноса - МИСВ, която започна да функционира от 7 януари. Търговци и митнически агенти алармираха, че електронното подаване на декларации за внос в новия модул на информационната система непрекъснато дава грешки и това бави освобождаването на товарите. "Кой ще плати начислените ни неустойки и пропуснатите ползи от неработещия софтуер?", възмущаваха се изнервени вносители. Те поискаха някой да понесе отговорност за последствията.

От Агенция "Митници" заявиха пред в. "Сега", че затруднения е имало само в първите два-три дни от старта на МИСВ и до края на миналата седмица те са били преодолени, като в момента вече се обработвали обичайните до 1500 декларации на ден. Освен това проблемите дошли от търговци, които не са се запознали предварително с новите изисквания и не са знаели как да попълват новите митнически документи. "Те бяха публикувани още през април миналата година, като през ноември пуснахме напомняне, че всички икономически оператори, които осъществяват внос от трети страни, трябва да заявят достъп до МИСВ и да делегират права за митническо представителство до 7 януари", посочиха от митниците. От агенцията твърдят, че в течение на годината е имало семинари и обсъждания на новия начин на деклариране.

След 7 януари съществуващите профили за електронно подаване на митнически декларации за внос и за временно складиране са престанали да бъдат активни и това също е създало затруднения за фирмите, които не са обновили профилите си в новата система.

От Националното обединение на митническите агенти (НОМА) обаче посочиха, че проблемите все още не са отстранени напълно. "Да, част от грешките в подаването на данните са допуснати от операторите, но има и проблеми, за които все още е трудно да се идентифицира откъде идват", коментира за в. "Сега" Миряна Калчева от ръководството на сдружението. Тя обясни, че има спецификации, които изискват конкретно записване в точно определени полета, и не е ясно защо системата ги отхвърля - дали защото не е спазен форматът, или има проблем в софтуерната програма. "В момента сме в разговори с Агенция "Митници" и с разработчиците на софтуера и се опитваме да действаме максимално адекватно. За съжаление има случаи, които все още не са решени", каза Калчева.

Ситуацията се усложнява и от вътрешното преструктуриране на агенцията. От 7 януари досегашните митници се закриват и на тяхно място се създават пет нови териториални дирекции - Тракийска (с обхвата на митница Пловдив), Югозападна (с обхвата на митници Югозападна, Столична и аерогара София), Дунавска (с обхвата на митници Русе, Свищов и Лом), Северна морска (с обхвата на митница Варна) и Южна морска (с обхвата на митница Бургас).

Закриващите се учреждения е трябвало да довършват митническите формалности за операциите до 00.00 часа на 7 януари. Започнатите, но неприключени към този час операции трябва да се довършват от правоприемащите структури. Това също е объркало вносителите, тъй като в документите е трябвало да посочат нови наименования, нови кодове и банкови сметки. Публикуваната за преструктурирането информация на сайта на Агенция "Митници" е с дата 4 януари, петък - време, твърде кратко, за да могат икономическите оператори да реагират към 7 януари.

Новата митническа информационна система за вноса е поредна мярка за уеднаквяване на митническите декларации в страните от ЕС. Процесът на унифициране е започнал през 2016 г. и вносът от трети страни е последният от модулите, които България въвежда.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Натрупаното за втора пенсия отново падна под 3000 лв.

16.02.2019

Йоана Петрова

138
Новите касови бележки за горивата са имитация на прозрачност

16.02.2019

86
Тръмп не се отказа от извънредното положение заради стената с Мексико

16.02.2019

22

Коментари

Казуса
снимка на Казуса

Време е на сцената да излязат руските хакери. Само един Гешев не стига!

Stern

Те поискаха някой да понесе отговорност за последствията.

Всички ще я понесат под формата на бонуси.

Хулиган

Ако електронизацията спъва далаверата, очаквайте поредните сривове.

След близо половин година, някой разбра ли защо се забатачи Търговският регистър.

Или май пак е било за едната далавера...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

вила

....Стабилност в хаоса си е стабилен хаос герберски. Изпитах го.

duzov

Това е "е-правителство" по герберастки! Е зат'ва не трябва да има "дистанционно електронно" гласуване!

 

Тия кретени са некадърни и на две магарета сеното да разделят!

Гявурина

 Бай Туй , каза че това е провокация ....на Тройната коалиция

ПРЪСТОВЕТЕ

Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ  няма равен  в разпадането на подмандатната територия...

kempes

След забележка от един колега вчера тук във форума, най-после правилно заглавие.

Става дума за буквичката И.

Гларyс

Повече овчари трябвали, а не ИТ-та...

Доц.Трътлев

То кое и не се срина в тази държава? Навсякъде хаос и безумие.

Добре, че поне в случая не се оправдават с хакерски атаки.

mick

Оная фирма дето е правила сайта за винетките.. е задействала кризисен ПР - видите ли - и другите държавни сайтове са зле. Хакери са виновните.

Magi

АМ се извършва преструктуриране с цел да се освободим от знаещите и да назначим наши хора. В момента никой не работи, служителите не са си получили новите заповеди за назначаване.  Назначават полицаи, които нямат представа за какво са там. ЦУ на АМ е близо 900човека? Какво правят? А иначе държавата се е сринала , а от там и системите и.

Влез или се регистрирай за да коментираш