facebook
twitter

Първа страница

И Цачева, и Рашидов с нови луксозни жилища в квартала на Цветанов

Прокуратурата с желание се зае да проверява казуса с апартамента на зам.-шефа на ГЕРБ
3282
Илияна Кирилова
Цецка Цачева

Още две ключови фигури в ГЕРБ са станали новодомци в столичния кв. "Изток" миналото лято на "тънки" цени. Скоро след като зам.-председателят Цветан Цветанов се сдобива със луксозен апартамент в столичния кв. "Изток" от фирма "Артекс", министърът на правосъдието Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов купуват жилища в същия квартал от същия продавач, показа разследване на Биволъ. Сделките са станали насред скандал около проблемен крупен строеж на фирмата в друг скъп столичен район - "Лозенец".

Цачева се е сдобила с ново жилище на 27 юли 2018 г. - скоро след Цветанов, който купува апартамент на 12 юни. Сделката е сключена с фирма "Артекс Инженеринг", свързана фирма с продавача по сделката на Цветанов "Артекс Инженеринг 2000-5". Справка в имотния регистър показва, че Цецка Цачева и сестра й Ирина Цачева са придобили жилище от 199 кв. м и гараж от 20 кв. м на ул. "Юрий Гагарин" 20 за 285 704 лв. На този адрес се намира луксозната сграда "Вселена" на  "Артекс". Също там ден по-рано от Цачева жилище е купила фирмата на Рашидов "Рашидов пропъртис". От данните в имотния регистър става ясно, че той е платил за апартамент от 112 кв. м 187 432 лв. Според източници на "Сега" това не е първата сделка на Рашидов с фирмата, която строи фамилната му къща. Тя е купувала собственост и в друга сграда на "Артекс" на ул. "Тинтява". Пред други медии той коментира, че цената е такава, защото е купувал на зелено и вече инвестира само в имоти.

Правосъдният министър се появи веднага по bTV - точно както Цветанов ден по-рано ненадейно се яви пред камерите. Тя даде екзотично обяснение как го е купила. "Видях изкопа на мястото, поинтересувах се коя е фирмата и ги потърсих - без брокери, тъй като цената значително се увеличава“, разказа Цачева. Тя обясни, че със сестра си продали апартамент в Плевен: "Три поколения ще живеем в това жилище, продали сме другите имоти, с които сме разполагали, за да се сдобием с този апартамент. Не е малък, с три спални, ще имам само този имот, който все още не е обитаем."

"Нотариалният акт, който бе цитиран, е за придобит от мен имот в груб строеж и преди акт 16. Цената, която се посочва, не е вярна. Сумата за имота е 4-цифрена в евро и за мен не е малка. Цената е над 600 евро на квадрат“, каза правосъдният министър, но отказа да отговори на "Сега" колко точно струва жилището. "Тази цена, с която вие разполагате, е за груб строеж. До акт 16 фирмата прояви разбиране да ме изчака, за да мога да продам друг имот. По банков път със съответното начисление и данъци се получава цена на готов имот. И в момента той е строителна площадка, така че не е коректно да се сравняват цени на готови имоти, с такъв, какъвто е в груб строеж", каза Цачева. Всъщност сградата вече е завършена. 

На въпрос дали е купила жилището на преференциални цени, тя отговори: "Не мисля, че има преференция за мен, става дума за гражданско-правни отношения с фирмата, с която нямам категорично никакъв конфликт на интереси. Моята работа по никакъв начин не е била свързана с работата й". Цачева обяви, че нямало връзка, че с Цветанов са клиенти на една и съща фирма и посочи като аргумент, че от 2017 г. имала предварителен договор с "Артекс". Парите й били от спестявания и средства от много години назад, както и от продажбата в Плевен на две кантори, апартамент, гараж, наследствено жилище от родителите, земи и пр.

Цветанов също заяви, че няма притеснения. "Аз съм изряден български гражданин и съм го доказал. Никога не съм се крил”, заяви той и отрече луксозното жилище да е купено на занижена цена. На този фон прокуратурата охотно започна проверка на новия му апартамент. По сигнал на сдружение БОЕЦ, базиран върху публикацията на "Свободна Европа", проверка ще правят и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и ДАНС. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че обичайно се изискват документи, информация от Агенцията по вписванията, снемат се обяснения от продавачи, купувачи, прави се експертна справка за пазарната стойност на имота и се взема решение дали има извършено престъпление. „Ако и КПКОНПИ е сезирана, вероятно и прокуратурата ще й възложи извършване на проверката, след което и решаващото действие ще бъде на прокуратурата”, посочи Арнаудова, с което даде да се разбере, че водещата роля ще е на прокуратурата и единствено от нея ще се получава информация.

Това ръководство на държавното обвинение за втори път ще проверява апартаменти на Цветанов. През 2013 г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров беше направена данъчна ревизия на зам.-председателя на ГЕРБ и неговите близки. Накрая беше обявено, че проверките показали нарушения, но те били дребни и производството може да е само административно. Дори и за това обаче не беше дадена подробна информация. 

Както "Сега" писа, сделката с луксозния апартамент на Цветанов е доста странна. В рамките на един и същ ден фирма "Артекс инженеринг 2000-5" е придобила лускозния апартамент от своите собственици за 560 830 лв. в добавка с един гараж за 43 802 лв., а после ги е заменила срещу двата апартамента на Цветанов на ул. "Елемаг". Сделката е сключена на цена от 386 654 лв., равна на данъчната оценка на луксозния имот, а Цветанов е трябвало да доплати кеш 100 000 лв., защото бившите му жилища са били с данъчна оценка от 287 438 лв.  В един и същи ден - 12 юни, двата бивши апартамента на Цветанов са били продадени от "Артекс инженеринг" на Ива и Симеон Велкови срещу 470 000 лв. Цената на апартамента в "Изток" няма нищо общо с представяни от самата фирма като офертни цени в същата сграда, достигащи до 2640 евро с ДДС, писа "Свободна Европа".

Дори при тези явно занижени спрямо пазара цени сметките не излизат. Ако приемем, че първата налична цена на луксозния имот на "Латинка" от 560 830 лв. плюс 43 802 лв. за гаража е пазарна (най-малкото надхвърля данъчната оценка), излиза, че "Артекс инженеринг" се е лишил от собственост на обща стойност от 604 632 лв., за да получи приход от 470 000 лв. от продажбата на двата бивши апартамента на Цветанов и 100 000 лв. от него, платени кеш. Тоест фирмата е получила 570 000 лв., за да се раздели със собственост от 604 632 лв., или е загубила от цялата операция 34 632 лв.

Сключването на сделките на една и съща дата говори и за предварително направени договорки с всички замесени лица в тях. Оказа се, че те не са случайни - както "Сега" писа, купувачът на двата бивши апартамента на Цветанов Симеон Велков е работил като IT специалист на ГЕРБ. В сряда бе потвърдено, че от 2017 г. той е  ръководител "Полети" в РВД.

Документите опровергават категорично основното внушение на Цветанов - че луксозният имот на "Латинка" е бил с 39 или 40 кв. м повече от двата му апартамента на "Елемаг" и затова доплатил 100 000 лв. Така някои медии започнаха да правят калкулации, че тези 40 кв. м съвсем не са евтини и цената на квадрат е 2500 лв. Няма такава логика.  Доплатените 100 000 лв. от Цветан Цветанов покриват не разликата в квадратурата на жилищата, а разликата в данъчните им оценки. 

Депутатът от БСП Явор Божанков пресметна, че цената, на която е придобит имотът, е четири пъти по-ниска от пазарната. "Днес разбираме, че Цветанов е собственик на апартамент от 315 кв. м с ВИП асансьор в една от най-скъпите сгради в България. Придобит този път не с пенсиите на тъщата, а със заменки, при четири пъти занижени цени – по-евтин от панелен апартамент в покрайнините", каза депутатът. Според него пазарните цени са около 2600 евро на квадрат, а не 600 евро като за Цветанов. "Така той получава подарък от над 1 млн. лв. спрямо пазарната цена", твърди депутатът. 

 

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затяга се режимът за даване на българско гражданство

11.12.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

182
София плаща прескъпо филтрите за комини
Гърция поема лидерството за евроинтеграцията на Западните Балкани

11.12.2019

152

Коментари

AgentMi6kin

Още две ключови фигури в ГЕРБ са станали новодомци в столичния кв. "Изток" миналото лято на "тънки" цени. 

Еми щом всички го правят значи е нормално, значи това иска Пазарът, и който се възмущава е комонис, неразбиращ как работи Пазара, че там това което имаме като цени се определят от това което имаме като договорящите се пазарни субекти.

Хулиган

Сега като почнат едни проверки, ще има да четем забавни заключения за липсата на конфликт на интереси...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata...

19namo

Абе, ами ако са им продали един и същ апартамент на тримата?

Зер щото много голям, може да има няколко входа. Хем цената се напасва, хем всички щастливи с по декар и половина жилище. Да речем. 

сталкер пустиняк

Какво им става на тия като влязат във властта? Почват да трупат имоти като не видели. 

Ей, го и Веждито и той. 

По времето на тройната пак беше същото - замминистри, министри...Явно има някаква психологическа аномалия, чувстват се несигурни, не желаят да влагат, например, в образованието на децата си или своето, а трупат ли, трупат апартаменти...явно бетонът ги успокоява. 

zumer

ГЕйБЕРИСТ закон не го лови.

Асол
снимка на Асол

 "Видях изкопа на мястото, поинтересувах се коя е фирмата и ги потърсих - без брокери, тъй като цената значително се увеличава“, 

Абе ей, игноранти, кво искате бе!? Маман всъщност не си е харесала апартамент, а изкоп..и си го е напазарувала🚬

Петър Иванов Иванов

Ето една интересна версия за случващото се

Горанов ли накисна Цветанов?

http://www.rikoshet.eu/2019/03/20/%d0%b3%d0%be%d1%...

slavabg

Цвинокио не е направил заменка с негови апартаменти, просто са ги прехвърлили на негов човек и пак са си негови... тия циркаджийски номера са стари като света!

 

Нека трупат, тъкмо ще има какво да им се конфискува 😆 БОКО излезе най-терикат, он си седи у една къщичка и гледа да не бие на очи. 

Ад мин

Оттук насетне остава само да видим Кой ще поеме ръководството на Артекс. Така се прави.

Един успешен бизнес модел не може да бъде оставен просто ей така без контрол...

Седем с един...

Хъм, 100 бона платени кеш...? Ма нещо там немаше ли некво законче за сделки над 10 бона да са през банка? А и тия сто бона Цецо от тъщата ли ги има? Това ако го направя аз, мигом ми е отрязана главата, ама за честния и праведен Цецо е позволено...Доста миризлива история, не ли? Па и красивата и неотразима мама на нацията и тя у кюпа. За Веждата иди - дойди, спаси 2 мильона от КТБ, ама другите двама? Ша зема да стана и аз некъф партиен фукционер или поне министер, че да захлебя нещо, че с тая пенЦия...

kk__

А дали данъчните ще се сетят да проверят Артекс за измама с ДДС  и данък печалба? Все пак при тази сделка държавата също е заинтересована страна...

sega_reader

Ама той шефа на НА като нищо да има и той там апартамент. Пардон, не е той, а тя, жена е.

Апропо, шефа на НАП и той е от ГЕРБ, така че, отпадаш колега, няма да има проверка докато са на власт, а като паднат от власт тия новите няма да ги ровят, защото и те ще крадат и те няма да искат да ги ровят след мандата.

Перпетум мобиле, няма спиране.

ablepsia

Прокуратурата с желание се зае

 

Днешната новина от незалежната е по темата.

Главният прокурор на Хохландия Луценко разказа, че американската посланичка там му дала списък с хора, които не подлежат на разследване, а в замяна САЩ щели да му преведат 4 милиона долара, които обаче така и не му били преведени.

 

 

Луценко: Посол США передала мне перечень людей, которых просила не преследовать

Генпрокурор Юрий Луценко заявил в интервью американскому HillTv, что во время первой встречи с ним посол США в Украине Мари Йованович передала ему перечень людей, в отношении которых нельзя проводить расследование.

 

Луценко также сообщил, что Генпрокуратура не получила средства в размере почти 4 млн долларов, которые посольство США в Украине должно было выделить на его ведомство,

https://www.bbc.com/ukrainian/news-russian-47644695

 

Дали пък и нашата гешевтура не е получила подобен  забранителен за прокурорско разследване списък на неприкосновени хм.... лица от САЩсткия посланик подир толкоз отвъдлоквени закуски и бутонели?

 

Само ни хвърлят прах в очите и бадева трошат парите на данъкоплатците с оперетъчните си  "раследвания"!

 

 

 

 

 

 

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Защо изобщо е необходимо да ни се разиграва тоя цирк!?Прокуратурата с желание се заела!!!Проверка щели да правят и КПКОНПИ и ДАНС!!!Няма трезвомислещ българин,който отсега да не се досеща как ще приключи "разследването".Кому е нужен целият тоя водевил!!?Да,в България има хора от властта,недосегаеми.Управлява ни клика,може и хунта да бъде наречена,все тая.Дори и името и не е толкова важно.Тази ОПГ буквално разграбва и унищожава Родината ни.Като марокански скакалци.Не,че предишните бяха стока,ама тия се оляха!Съответно през управлението им,цяла декада,хората бягат презглава в чужбина,за да се спасят от ширещата се мизерия.За десет години с нови 500-600 хиляди намаляхме.Десетина процента от населението ни.Или се евакуираме или мрем тук като мухи.Ами то война или чума да беше,по-малко жертви щяхме да дадем!Докога така?!

Neopol

Първо, "пазарните цени" са по-скоро опити за реклама и са силно завишени, спрамо цените на които се сключват реалните сделки.
Второ, обявената цена по реалните сделки не е реалната, а минималната възможна (освен ако не се перат пари) - данъчната оценка. За да се спестят нотариални такси и данъци. Това е измама, укриване на данъци, но си е всебщата практика. 

И Цветанов и Цачева, и Рашидов не правят нищо, което всички не правят. Разликата е, че са под прожекторите и не е редно, след като те уж трябва да защитават държавния интерес, да укриват данъци.

Augereau

Гарантирам ти, че сградите на Артекс в Изток рекламираните цени са си реалните цени - към 1800-2000 евро/м2. Търсих жилище, та знам. 

За спестявката на нотариални такси и данъци  - със сигурност е масова практика наистина. Което не я прави приемлива. 

 

Като цяло обаче цялата история е абсолютно малоумна и се хаби огромна обществена енергия в грешната посока - Цветанов е намазал десетки милиони от далавери. Един, пет или десет апартамента са жълти стотинки спрямо "печалбата" му последните години. 

Neopol

А заявил ли си реален интерес да купиш или само си питал ? Ако само си питал е напълно нормално да ти кажат високи цени. Току виж може и да се навиеш на тях. 😁

 

wreckage
снимка на wreckage

И Цветанов и Цачева, и Рашидов не правят нищо, което всички не правят.

 

Поли, кводайбамааму, искаш да съопщиш с тва цецообразно твърдение?

 

Кои са тия фсички, дето не правят същото нищо, което Цветанов, Цачева и Рашидов не правят?

Augereau

Прокуратурата с желание се зае да проверява....

 

Ма как няма да се заеме с желание - хем ще имитира някаква дейност, хем в крайна сметка да си купиш евтино жилище не е престъпление и няма да има последствия за късметлиите с евтини жилища. 

 

Е, разбира се, може да се провери по-надълбоко ЗАЩО тези жилища са толкова евтини и да излезе един тон помия, ама толкова надълбоко прокуратурата няма да се гмурне.  

Памфуций
снимка на Памфуций

Като цяло обаче цялата история е абсолютно малоумна и се хаби огромна обществена енергия в грешната посока - Цветанов е намазал десетки милиони от далавери. Един, пет или десет апартамента са жълти стотинки спрямо "печалбата" му последните години. 

Но общественият ефект от всичко, което е свързано с имоти - къщи, апартаменти и т.н., е много по-голям.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×