facebook
twitter

Първа страница

Хаос беляза старта на електронната винетка

Проблемите се преекспонират, но ще бъдат отстранени в "най-кратки срокове", твърдят шефовете на АПИ
2830
Илияна Кирилова
Системата за електронна винетка, представена лично от шефа на АПИ инж. Светослав Глосов неотдавна, започна да създава проблеми още на старта си.

Широко рекламираната от управляващите система за електронно таксуване за платено преминаване по републиканските пътища затъна в хаос още при старта си. На втория ден след реалното въвеждане на електронната винетка, която заменя досегашната хартиена, граждани се оплакват, че им се налага да платят по два пъти. Невинаги в системата се отразява преобразуването на хартиения стикер в електронен. Често не се получава и съобщение за направената покупка на посочения имейл. Няма и актуална карта на участъците, за които се изисква винетка. На сайта на тол системата липсва достатъчно информация за местата, от които може да се купи винетката, а някои от терминалите за самотаксуване не работят. Така в първите дни на новата година много водачи по неволя се оказват нарушители.

По традиция шефовете на Агенция "Пътна инфраструктура" вчера омаловажиха проблема. "Това са може би моментни проблеми. Малко се преекспонираха нещата по някои медии. Ако един банкомат не работи в момента, това значи ли, че банковата система се е сринала? Същото е и с автоматите за самотаксуване. Когато не работи един, има няколко други варианта да си купите винетка", каза вчера в отговор на въпрос на в. "Сега" шефът на АПИ Светослав Глосов. От отговорите на други въпроси на вестника стана ясно обаче, че системата за контрол все още не е напълно изградена и се очаква това да стане в бъдеще време.

Същата позиция защити пред Нова тв и зам.-председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов. "Парите на водача, който е платил два пъти една и съща годишна такса, ще бъдат възстановени, а ако има грешки в електронната система, те ще бъдат отстранени в най-скоро време", закле се Атанасов.

Още в първия ден на 2019 г. стана ясно, че покупката на винетка започва на български, но трябва да бъде финализирана на английски език, което затруднява потребителите. Глосов обясни, че този проблем е известен и ще бъде отстранен. Той добави, че предстои да бъде изготвена подробна карта, която ще указва пътищата, за които е необходима е-винетка, въпреки че и в момента имало публикувана такава карта. Всъщност картата на сайта bgtoll.bg е твърде схематична и трудна за ориентация.

Проблемите с новата електронна винетка идват на фона на мощна рекламна кампания в медиите и чрез хартиени флайери. На сайта на системата указания как лесно да си купим винетка с електронно приложение за смартфон дава Део. Това обаче далеч не помага на обикновените потребители, особено ако са от провинцията, нямат смартфон или пък влизат в страната ни с автомобили от чужбина.

Проблемът ще се задълбочи в края на този месец. По традиция в предходни години годишната хартиена винетка масово се купуваше през януари. Гратисният период за ползването й в следващата година бе до края на януари. Едва от тази година бе въведено правилото стикерът да важи от датата, на която е купен, до същата дата на следващата година. Независимо от това масово срокът на хартиените винетки ще изтече в идните седмици и тогава системата ще бъде подложена на много по-сериозно натоварване. Дали, кога и как тя е била тествана в симулация на реални условия, не е съобщавано.

„Само на 1 януари 2019 г. са продадени над 5 хил. броя е-винетки за около 380 хил. лв. Това означава, че на всяка 20-а секунда е купувана една винетка и системата работи", обясни Глосов пред bTV. 

Засега не е ясно и как точно ще се осъществява контролът за наличието на електронна винетка. Автомобилите на тол системата тепърва започват да бъдат разполагани по републиканската пътна мрежа. "В първите дни броят им беше малък, бяха базирани около София, искаме хората да свикват с тях и да ги разпознават. Към този момент няма глобени", отговори на питане на в. "Сега" Светослав Глосов. Предвижда се над 50 автомобила да следят трафика и наличието на винетки. Служителите на АПИ вече получиха разширени правомощия да спират и проверяват автомобилите, подобни на тези на КАТ.

"Има назначени хора и продължават да се назначават. В рамките на седмица ще бъдат назначени хората във всички областни управления, а до края на месеца във всички областни пътни управления ще получат и контролните автомобили", каза още Глосов. Освен със специални автомобили контролът ще се осъществява и със стационарни камери, които ще се монтират по пътната мрежа. Те ще изпращат сигнал в реално време както до контролиращите автомобили, така и в контролните центрове на тол системата. Самата тол система за тежкотоварните автомобили, които ще плащат според изминатото разстояние, се предвижда да заработи от 16 август. Дотогава и те ще плащат електронна винетка както леките автомобили.

 

Сметки

Системата за платено преминаване по пътищата бе поверена на австрийската "Капш" в края на 2017 г. Тя спечели с оферта от 150 млн. лева без ДДС. Според уверенията на управляващите фирмата трябва да изгради системата за своя сметка, а след това да си получи парите от платените такси.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът се оказа виновен за непоправимите грешки в е-винетката

23.02.2019

Юлиана Бончева

1906 7
50% от висшистите в София живеят в южните райони
50% от висшистите в София живеят в южните райони

23.02.2019

773 2
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати

23.02.2019

192 1

Коментари

Stern

Парите на водача, който е платил два пъти една и съща годишна такса, ще бъдат възстановени, а ако има грешки в електронната система, те ще бъдат отстранени в най-скоро време.

Беше водачка и по ТВ каза че е платила чрез партньорска фирма на АПИ и след съобщение за грешка - втори път през bgttoll. В крайна сметка плаща 2 пъти. При поискване да й върнат парите,фирмата отговаря, че няма опция за връщане на пари, а Атанасов каза че трябвало да подаде молба и до 30 дни щели да решат.

Хубава работа,ама българска. И като си помисля, че някои искат ел.гласуване, а сървърът,за по-сигурно, вероятно трябва да е в някой от Цецовите апартаменти.

 

ПП. На мен чак на третият път сайтът ми даде, че хартиената ми винетка е превърната в електронна. И никакъв мейл. Нямам никакво доказателство, че имам винетка. И ако катаджийски таблет покаже, че нямам ... ами ясно какво ме чака.

FuFighter

Преди последното потвърждение на въведените данни, може да забележите, че мейл от вида alabala@abv.bg незнайно как е превърнат в alabalaabvbg - т.е. спестени са знаците @ и точката. От проби установих, че спестява тирета и долна черта. Писах им още в петък за констатирания проблем, но до момента - пълна тишина.

Иначе конвертирането към електронна лично за мен е безсмислено упражнение, тъй като вентуално наложена санкция за липсата и е несъстоятелна, поради наличие на хартиена винетка, задна част от него и касов бон от закупуването.

nikcv

СЪБОТА рано сутрин ми се налага да пътувам така и не разбрах къде мога да си купя е-винетка с плащане в брой?

 

Хулиган

Те цял търговски регистър оправиха за има-няма три седмици, та с една Тол-система ли няма да се справят...

Калинки, сър...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

Ай Сик TIR

Ей го ТОА, дето фъфлеше, че нашите винетки били най-еФФтини в Европа (за сведение - при мамалигарите са 2 пъти по- евтини от нашите). Затова сега не им стигат парите (чети акълът) да успеят да пуснат нормално работеща система за електронни винетки. И докато са ТОА и ТЕА, все по-злобно ще става дереджето...

len

Че нали не е задължително хартиената винетка, която важи и след 1 януари, да се конвертира в електронна? Аз нямам намерение да го правя, поне не и докато не се изяснят нещата. Винетката ми важи до края на март.

Invisible

   Не ни казват истината за цената на цялото начинание.

  Според мен половината от събраната сума ще са разходи за обслужване на системата.

  И за пътищата пак няма да има пари.

mi6osp.

Поредният ефект от  гербавите калинки.

Wolf ACE

"Аз колкото моа да бъда некадърен, ти толкова немоеш ме преекспонира!" - гербава народна поговорка.

Дерсу Узала

"След като държавната АПИ и кметицата Фандъкова разиграха бутафорната драма „Винетка за Северната тангента“, днес бащицата каза тежката си дума: Няма да има винетки!"

редник

"Има назначени хора и продължават да се назначават. В рамките на седмица ще бъдат назначени хората във всички областни управления, а до края на месеца във всички областни пътни управления ще получат и контролните автомобили", каза още Глосов. 

 

Боже, още колко служители и контрольори със служебни автомобили?...

Е-ех, богата държава сме...

Сгугню
снимка на Сгугню

А защо системата не е тествана и проиграна предварително, преди да се пусне за обслужване на потребителите, та всичките описани проблеми та се видят още на етап подготовка и да се отстранят?

Или не бива да питам?

Devil in Exile

Не се косете, Баце утре ще даде гратис да се кара без винетки навсякъде, докато оправят системата. А дотогава си стойте в селата и не излизайте по винетните пътища.

генек

Нормално... В хаоса всичко е хаотично...

-----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

mi6osp.

Най-зле са тези, които влизат през границата и трябва да преминат през България с винетка- пултовете на границата не работят, някои не са свързани с ток и интернет, а в граничен пункт Малко Търново пултът изобщо не е доставен.

Не е първи април, първи януари е, от десетата година година от герберското летоброене.

Паисий2

Абе, това за което беше направена системата вече е факт - нашите калинки са назначени на топло местенце с хубави заплати, пък и възможност за допълнителни доходи са им дадени, тъй де - не само катаджиите ще започват разговора с "какво ще правим сега?"

Пък, че имало проблеми и хората не знаят от къде могат да си купят винетки, че не получават документ за това и че няма начин да докажеш, че си платил - бели кахъри, да му мисли населението на територията!

Гларyс

Новина щеше да е, ако системата беше заработила още от началото както трябва. Но при ГЕРБ е така, тръгва с хаос, после започват спешни пожарникарски мероприятия...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×