facebook
twitter

Първа страница

ГЕРБ спешно поправя гафа си с двойния данък за жилище в курорт

Общините ще връщат надвзети суми, след като депутатите променят противоконституционния закон
2093
В списъка на курортите от национално значение освен морските комплекси като Слънчев бряг са включени още 30 градове и села като Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Берковица, Павел баня, Кюстендил, Варна и Бургас.

Калпавото законотворчество на управляващите за пореден път налага екстрени мерки. Общините ще трябва да преизчислят наново данъка за втори дом в курортно селище и ще връщат пари на собствениците, които са побързали да платят задълженията си към местните бюджети. Това предвижда промяна в Закона за местните данъци и такси, внесена по спешност в понеделник от депутати от ГЕРБ. Тя ще бъде гласувана по бързата процедура - за целта още във вторник е насрочено извънредно заседание на парламентарната бюджетна комисия.

Бързането е заради решение на Конституционния съд отпреди десетина дни, с което бяха отменени по-високите местни налози в курортните селища за втори и трети жилищен имот. Завишените двойно и тройно данъци бяха гласувани от управляващото мнозинство в началото на годината по предложение на "Обединени патриоти" с аргумента, че държавата трябва да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и в ски курортите, които се отдават на туристи, а собствениците им не плащат никакви данъци за тези приходи. Разпоредбата първо бе атакувана с президентско вето, а след като управляващите на инат прегласуваха текстовете, държавният глава сезира и Конституционния съд.
По-високите имотни данъци засегнаха над 140 населени места в България, включени в списъка на курортите. В него 42 селища са обявени за национални курорти и за тях общинските съвети трябваше да определят налог от 5 до 7 промила върху данъчната оценка. За други 100 курорта от местно значение данъкът варираше от 4.5 до 6 промила. Сега внесеното в парламента предложение предвижда ставките да се върнат в старите им размери за съответната община, т.е. в границите 0.1-4.5 промила. В мотивите си вносителите обясняват, че се променя законът, за да не се налага засегнатите общини една по една да поправят вече приетите наредби, в които се определя размерът на данъка върху недвижимите имоти за 2019 г.", се посочва в мотивите към законопроекта.

Собствениците на апартаменти и вили в курортите ще получат съобщения с преизчислените нови стари данъци. Тези, които до 20 април вече са платили изрядно по-високите налози, ще получат обратно надвнесените суми от местните данъчни администрации. Те ще ползват и правото на 5% отстъпка, която важи за платен данък сгради в пълен размер до 30 април. Иначе данъкът се дължи на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври.


МОТИВИ
Според съда облагането с по-висок налог на собственост само заради това, че тя може да бъде отдавана под наем, противоречи на конституцията. "В списъка с курортите, приеман с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени едни или други курорти по неясни, субективни и трудно предвидими критерии. Така законът се поставя в зависимост от подзаконов акт, чието естество позволява бързо и лесно изменяне, което води до конституционно недопустима правна несигурност", се казва още в решението на КС.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 милиона лева

20.06.2019

Мила Кисьова

2930 9
ГЕРБ и ДПС ще отприщят тройно финансиране на големите партии

20.06.2019

Таня Петкова

297 2
НЗОК задълбочи проблемите с лечението на деца

Коментари

вила

Пожарникария,сър,във всичко , навсякъде и винаги..За това сме стабилно вече 10 години най-бедните,корумпираните,неграмотните,...

G0g0

Абе тия гербери поне 1 нещо могат ли да направят като хората?

ШКОЛНИКА МАРЕК

"Патриотите" с този закон си забиваха пирон в политическия ковчег. В името на коалиционното уважение, герберите ги подкрепиха. Халваджията за бозаджията! Натриха носа и на президента. Сега обаче от КС им удариха шамар, показвайки им, че не познават основния закон, в името на който се заклеха като депутати и министри. Но "проба - грешка" вече не ни впечатлява.

Danibus

Беше очаквано, но не и за парламентарното мнозинство, което е своеобразна оценка за тяхната дейност. Министърът на правосъдието, като бивш председател на правната комисия да ни обЯсни, че КС не е прав, ама ще се съобразят с решението му.😄

Влез или се регистрирай за да коментираш

×