facebook
twitter

Първа страница

Фирма на Валентин Златев ще вземе милиони за абсурдно скъпи събития

Центърът за развитие на човешките ресурси постави рекорд по безумна обществена поръчка
8 414
Семинар по програма "Еразъм+". Центърът за развитие на човешките ресурси намери начин да плаща за такива събития по-скъпо.

Свързано с Валентин Златев обединение ще получи милиони за организирането на абсурдно скъпи събития. Консорциумът "Обединение логистика" се оказа единственият оценен кандидат по поръчка на ЦРЧР - Центъра за развитие на човешките ресурси, за близо 3 млн. лв., като офертата на места е буквално втрещяваща. При отделни дейности разликата между най-ниската и спечелилата оферта достига 140 пъти.

Така например за осигуряване на лаптоп за ползване за 4 часа спечелилото обединение е поискало 120 лв. при 17 лв. най-ниска оферта. За ползването на екран за прожектиране на презентации за 4 часа фирмите в обединението ще получават по 190 лв. при 8 лв. най-ниска оферта. Техниката ще се ползва многократно - очаква се да бъдат организирани близо 200 събития. Скандалният договор става възможен след серия странни решения на възложителя и откровено нелепа методика за оценка на офертите. 

Това показа проверка на "Сега" по повод получен сигнал за поръчката. Договорът се финансира по европейската програма "Еразъм+", която вече се прочу с други скандали около финансиране на кухи проекти и отпускане на средства при крещящ конфликт на интереси. 

2 967 506.54 лв. без ДДС е прогнозната стойност, която ще получи за услугите си ДЗЗД "Обединение логистика". Какви точно събития трябва да се организират срещу тази сума, в кои градове, за колко участници, в поръчката не е посочено. Ясно е само, че трябва да се организират около 200 събития, но няма никаква количествена конкретизация за дейностите, които трябва да извърши избраният изпълнител. 

От ЦРЧР твърдят, че ще оценяват офертите комплексно, на база най-добро съотношение между качество и цена. Това обаче не е направено. При липсата на яснота какви точно дейности ще се извършват няма как да се оценява качеството. И двата показателя, залегнали в методиката за оценка, всъщност са ценови - 10% от оценката са за предложения процент на допълнителни административни разходи на фирмите (за услуги, невключени в ценовите оферти), а 90% идват от оценката на обща цена.

И съставянето на самата цена е абсурдно. Поради невъзможност да се изчисли общата стойност за услугите - защото не е ясно какви и колко следва да са те, фирмите са оценявани според предложените единични цени за всяка от предполагаемите дейности. Предполагаемите видове дейности  са много само в частта "настаняване" са 30 (в различни по категория хотели в София, областен град, извън областен град, в различни по големина стаи, в силен или слаб сезон). 72 са възможните дейности при осигуряване на зали (във или извън хотел, в София или извън София, за 50, до 100, над 100 участници, в хотели с 3, 4 или 5 звезди и т.н.), 33 вида са дейностите за осигуряване на техника, има 4 варианта за транспорт, 6 варианта за осигуряване на обяд и вечеря, 3 варианта за кафе паузи, 12 вида дейности за осигуряване на материали, 5 вида съпътстващи дейности като видео- и аудиозаписи. Общо става дума за 165 вида дейности, за които кандидатите са дали единични цени. Всяка цена е оценена поотделно като съотношение с най-ниската оферта и така окончателната оценка е сбор от 165 дроби. Възложителят е описал начина на оценяване на цели 42 страници в документацията по поръчката. 

Въпреки абсурдните изисквания за разбиване на дейности, сложните сметки и неясните параметри поръчката е предизвикала интерес и в нея са се включили 12 дружества и обединения. Четири са отстранени още на ниво документи, 8 са допуснати до отваряне на ценовите оферти. Очаквано, при 165 вида дейности и неясни задачи (искат се цени за настаняване без яснота за броя на хората и времето на събитието) цените са много различни. Например офертите за нощувка със закуска в единична стая в хотел 4 звезди в София варират от 90 до 250 лв. (спечелилият кандидат е с оферта за 230 лв.), а за 5-звездно настаняване цената варира от 135 до 360 лв. (спечелилият е с 260 лв.). Офертите за зала в тризвезден хотел в София за 1 ден до 100 участници варират от 139 до 800 лв. (избраната оферта е за 440 лв.). Най-фрапиращи обаче са разликите при цените за осигуряване на техника за ползване при събитията. Тук цените на класирания участник за някои артикули са като за закупуване, не като за ползването им за няколко часа. Например избраното обединение е заложило 190 лв. за осигуряването на екран за прожектиране на презентации за 4 часа при 8 лв. най-ниска оферта. Такъв екран може да се купи за 150-160 лв., показва онлайн проверка. За ползването на 1 лаптоп за 4 часа обединението иска 120 лв. при 17 лв. най-ниска оферта, за ползването на дисплей за визуализация на процеси за 4 часа избраната оферта е за 250 лв. при 14 лв. най-ниска оферта. Цената за "дискусионна система" на избрания изпълнител е 1120 лв. за 4 часа - при 8 лв. в най-ниската оферта. Ползването на подвижен микрофон ще струва по 45 лева за 1 ден. 

Високи са и цените за осигуряване на видеозапис от събитията - одобрената оферта е с цена 1450 лв., минималната оферта е  6 лв. за видеозапис. Ниската цена за видеозаписите е предложена от консорциум на "Сиела Норма" и "Инфинити травел" с аргумента, че двете фирми имат богат опит и компетентен персонал. Но комисията е решила, че в тази цена не са включени разходите за труд. 

Огромните разлики в цените очаквано са довели до изискване на допълнителна обосновка от почти всички участници. Законът за обществените поръчки изисква обосновка, когато ценови показател, подлежащ на оценка, се разминава с повече от 20% от средната стойност от получените оферти. Обикновено това сравнение се прави на база обща цена, но в при тази поръчка възложителят е поискал обосновка за всяка от 165-те единични цени. Това е отворило много допълнителна работа на кандидатите, а също и на комисията - протоколът й за оценка на допълнителните обосновки заема 91 страници. Резултатът от цялото упражнение е отстраняване на 7 от 8-те участника заради недоказана една или друга цена. Така в играта остава само ДЗЗД "Обединение логистика". В него влизат "Хорнит" ООД с действителен собственик Валентин Златев, "Ем енд Марк" ООД, "Обучителен център Преслав" ООД, "България Евентс" ЕООД. Обединението получава максималния брой точки - 100. От изпратена в Агенцията за обществени поръчки информация от 29 ноември става ясно, че цялата обществена поръчка е обжалвана. По информация на "Сега" конкурсът е обжалван от "Компания за международни конгреси" ООД.

 

ДВОЕН СТАНДАРТ

При подобен род поръчки, при които не е известно точното количество дейности, обикновено възложителите правят друг тип процедура - за сключване на рамково споразумение. При него се подбират една или няколко фирми, покриващи дадени критерии, а самите дейности се възлагат при вътрешна конкуренция между тях с отделни покани. Точно такава е била практиката на Центъра за развитие на човешките ресурси при предходната поръчка със същия предмет - организиране на събития от 2015 г. Тогава са избрани три рамкови партньора и конкретните възлагания са много на брой.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

22988 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7844 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17744 5

Коментари

cymen

Самата програма е направена, за да се краде. Още на европейско ниво. Тук се занимаваме кай точно краде, което е безсмислено.

bD

Какви коментари! Аз си глътнах езика. КОРУПЦИЯ . 

Krasimir Chenov

Ало, русофилите! Излизайте от дупките да видя сега как ще натикате Валентин Златев в европейска опаковка, за да представите Брюксел като гробокопач на България! Един от най-високопоставените русофили краде от държавата като за световно. Не, не се напъвайте! Това не е от вчера и не е единичен случай. Дете на Партията , галеник лично на бай Тошо, тясно свързан с руския "бизнес", вече 20 години на държавна ясла, един от многото русофили ограбващи страната ни. Ахмед Меди Доганов, Георги Гергов, делян Бекапеевски, Волен Сидеров, ТИМ, Марешки, Николай Малинов & Цветан Василев! Слагайте каските и жилетките и плътна редица пред олигарха!

hamer

Златев и останалите ли крадат, или нечии любими герберасти им тикат парите в ръцете и си чакат пая?

Интервал

Краси, русофилията няма нищо общо. Става дума за поредна далавера с оЙрофинансиране, каквито има хиляди от години. Случайно ли си пропуснал един куп имена или ти е в длъжностната характеристика? Казано е, да не се споменава напразно името Му, но да попитам за всеки случай ?

Желязко Желев

            Дигнал си много удобно топката.С удоволствие навличам русофилската фланелка,Да ти забия елементарен гол.

           1.Каква е собственоста в Лукойл-Русия?

           2.А в Лукойл -България?

            На Станишко спряха ли му еврасредствата.А на ББ защо не ги спират след като злоупотребите са в порядък/мин.10 пъти/по-вече?

           ЕС действа като огромна перачница на пари.Изсмуква от нациите и бюджетите им пари които еръща при правилните хора.Неоколониализъм!

          Преди мен и след мен са ти отговорили пряко и косвено.Заблудените овце вярващи сляпо на ЕС стават все по малко.

         Антей много точно пита!И какво от това?Ивайло Пенчев отдавна аннонсира електронна платформа за обществени поръчки.Последва тишина.Защо?
        Малка подсказка.През една фирма брокер на ден минава оборот от 20/Двайсет милиарда/ долара .Това на ню йорската фондова борса.Знаеш ли какве са и комисионните? А тук 20млрд примерно годишно общ.поръчки не могат да се направят публични по базаапелационен начин?За всяка отделна поръчка нови уникални правила на които отговаря точно вдин кандидат?

         

Аксепт

Така са прехвърлят ЕС пари на към Путинстан

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Важното е, че Вальо играе карти с правилния човек.Даже го и лъже.Което не е особено трудно....

Krasimir Chenov

И двамата картаджии ги е галил байТошо по главицата! Винаги верни на Партията!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Златев изял зелник?

маргаритка2

Работа, работа, работа!

 

91 страници труд, стопили са лагерите  на калинкажа.

 

Дано пуснат някой бонус. 

Интервал

Чак пък абсурдно ? Нормално гербаво ежедневие.

Калорифер

И какво му е абсурдното?

Мно-о-о-го, много отдавна е било решено, кои са правилните другари, които ще държат парите на държавата. А пък кога, как, какво, колко и по какъв начин - това са подробности.

Антей

 

Защо от 30 години насам

 

обществените поръчки,

 

които види се са най-доходоносният източник

на високопечеливш бизнес у нас

 

не са в интернет - публични,

така че

това дето е разказано по-горе в текста,

 

да го виждат всичките донори - данъкоплатците

от България и ЕС?!

 

Това не са пари - изкарани от еди кой си,

който е могъл да ги спечели чрез 

производство и продажби на стоки!

Нали така!

 

Това са пари изкарани от други хора,

които се дават, за да се подобри животът им!

 

Отговорно и ефективно, без да разпиляваш

 

този ценен ресурс - парите на другите,

се наемаш да извършиш тази услуга!

 

Ама не - безочие и "мижи кьорчо - да те лажем",

колко сме най- ...

 

....................

 

Второ, четем по-горе пак се намесва "русофилията".

Има колеги, които изглежда

не могат да дишат без да "русофилстват"!

 

Я вижте какво казва онзи известен

"следотърсач" Антон Тодоров,

чия собственост е рафинерията. 

 

Не знаем - дали е вярно,

но може да се прочетат подробности:

в сайта - класа.бг от 30.10.2018 г.

 

⚓️

 

Йорданка Димитрова

Като бивш потърпевш служител на тази агенция защо ли не съм изненадана!

Колко проверки, одити, репортажи и публикации трябва да има, за да се предприемат адекватни действия?

pro_hard

"За ползването на 1 лаптоп за 4 часа обединението иска 120 лв..." 

 

От един месец използвам НР Elite Book на цена 430 лв. Добре, че не обявих конкурс за  наемане на устройството! За тез пари - 14 часа и 20 мин щях да имам удоволствието...

Bambo Bambev

Какво още трябва да се случи в тоя Център, за да вземе министъра мерки! Тия Калинки докога ще са там и ще правят далавери и зулуми? И Мето пенсионера докога ще разпределя гювеча?

Калинка Петьовс...

Еее, какви са тия обществени поръчки?! Аз 3 милиона евро така ги харизах - без много да спазвам процедурите, а вие се кахърите за тая поръчка! Аматьори- вас ви хванаха, ама мене още не могат!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×