facebook
twitter

Първа страница

Финансовото министерство за трети път отлага подмяната на касовите апарати

Отсрочката вече е до 31 януари 2020 година
1027
Илияна Кирилова

За трети пореден път министърът на финансите Владислав Горанов отлага подмяната на касовите апарати и свързания с тях софтуер. В публикувани за обсъждане поправки в прословутата Наредба 18 се предлагат нови срокове, които дават на търговците още 4 месеца отсрочка. Фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), трябва да го актуализират до 31 януари 2020 г. вместо до 30 септември 2019 г.

След като месеци наред вървяха недоволства, разговори и убеждения за проблемите, които създава Наредба 18 пред бизнеса, финансовото министерство бе принудено да признае, че фирмите имат нужда от още време за доработка на софтуерните си системи. "В голяма степен затрудненията произтичат от специфични особености, свързани с организацията на бизнес процесите в средните и големите предприятия", пише в мотивите за поредното отлагане на сроковете.

Предприятията, които използват сложни системи за управление на бизнеса, т. нар. ERP системи, получават известни облекчения. От тях няма да се изисква да модифицират системите си по изискванията на Наредба 18, като се дава алтернативна възможност да ползват софтуер за управление на продажбите, генериращ стандартизиран одиторски файл. Този файл ще се подава в Националната агенция за приходите всяка година. Условието е тези фирми да отговарят на дефиницията за големи и средни фирми и да получават плащанията си основно по банков път и по-малко от 5% плащания в брой. По данни на НАП това ще засегне 921 средни и големи предприятия. НАП приема, че има малък риск такива предприятия да укриват приходи.

До 31 март 2020 г. се удължава и срокът за електронните магазини. Причината е в "огромното разнообразие на използваните софтуери и технически предизвикателства за осъществяване на връзка с фискалните устройства". Над 15 000 електронни магазина се регистрираха тази година в НАП. Не може обаче да се даде точна оценка колко от тези търговци използват СУПТО или единствено софтуера на електронния магазин.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Никой не иска да плаща първите три дни от болничния

21.09.2019

Искра Ценкова

1360 21
Половината от парите, похарчени от държавата, са отишли нахалост

21.09.2019

1512 11
Джок Полфрийман излезе от затвора

21.09.2019

446 1

Коментари

БРАКС
снимка на БРАКС

Бавят  още не е инсталиран  софта за заобикаляне на Нап...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×