facebook
twitter

Първа страница

ЕК очаква резултати от разследванията по "Апартаментгейт"

Гл.прокурор Цацаров отчита успехи в Брюксел, но според еврокомисаря Тимерманс "в България има още много работа за вършене"
1548
Прокуратура
Сотир Цацаров и Франс Тимерманс

Европейската комисия очаква резултати от разследванията по "Апартаментгейт". Това стана ясно от отговори на първия зам.-председал на Европейската комисия  Франс Тимерманс по време на пресконференция в Брюксел. „За апартаментите, очевидно придобити на много ниски цени, разбирам, че всички тези случаи се разследват и не е редно да коментираме преди края на разследването", заяви той. Веднага след това добави: "Очакваме резултатите".

Тимерманс се е срещнал в Брюксел с главния прокурор Сотир Цацаров. Новината бе разпространена от българската прокуратура. Според официалното съобщение двамата са провели работна среща. "Основна тема на разговора бяха необходимите действия за изпълнение на препоръките от докладите на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка от януари 2017 г. и ноември 2018 г.", съобщи българското държавно обвинение. Прокуратурата отбелязва, че по време на срещата е бил "подчертан постигнатият напредък по реформите в българската съдебна система", били обсъдени и проблемите, които все още са в процес на решаване. Сотир Цацаров и Франс Тимерманс дискутирали и "следващите стъпки и мерки, които следва да се предприемат, включително чрез необходими законодателни промени".

Главният прокурор информирал зам.-председателя на ЕК за резултатите от противодействието на корупцията и организираната престъпност, като го запознал с актуални текущи разследвания. "Дейността на Специализираната прокуратура бе оценена като успешна, особено след разширяване на компетентността й с корупционни престъпления, извършвани от лица, заемащи висши публични длъжности", съобщи прокуратурата

По време на пресконференцията зам.-шефът на ЕК даде да се разбере, че "служителите на ЕК, които работят с България и Румъния, са наистина много добре осведомени за това, което се случва там" и че не чакат само от съответните страни да им разказват, показват и доказват. "Казах, че отчитаме напредък, но остава още огромна работа за вършене”, добави той по адрес на България. „Тези две държави дойдоха от доста мрачно място през 2007 г., когато бе въведено наблюдението на ЕК. Остава още работа, но българските власти полагат усилия. Да, има проблеми - обсъдихме ги днес, има разследвани служители, подадени са оставки. Има причина да следим внимателно всичко това. Важното е, че водим конструктивен разговор с българските власти за приложението на препоръките на ЕК. Докъде ще стигнем, ще се разбере в следващите месеци и години”, заяви пред журналистите Тимерманс. 

До  момента покрай имотния скандал оставки подадоха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.енергийният министър Красимир Първанов, зам.спортният министър Ваня Колева, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, зам.областният управител Томи Николов. За Цветанов, Цачева, Първанов и Вежди Рашидов прокуратурата пусна проверки в КПКОНПИ. Държавното обвинение нареди НАП да провери и самия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който бе принуден да излезе в отпуск. Прокуратурата обяви проверки и за зам.главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов и сина му, както и на председателя на Върховния касационен съд и съпругата му.  

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

80% от сградите нямат защита срещу мълнии
Българските банки са с най-голям ръст на печалбата в Югоизточна Европа

19.06.2019

Мила Кисьова

603 7
ООН: Населението на България ще е 2 млн. души към края на века

19.06.2019

2403 18

Коментари

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

От кого?

...някои разследва ли изобщо (освен журналягите от Свободна Европа" и Бивол?

Гaндaлф

За тва ли Цацата привикан?

Малии, кат назначат Кьовеши ква перушина .....

Хулиган

Дебелите чанти от Брюксел да не се правят на много загрижени.

Докато и за тях важи принципът "Кучи син, но наш кучи син", не очаквайте нещо положително да се случи в борбата с корупцията.

Тя и без това не е измислена по-тукашните земи.

Само е придобила причудливи асансьорни измерения...

http://www.drago.info/

Тренд Петков

Забележете  в тази очевидно фризирана информация как прозират нещата....Главния ни прокурор не е поканен,той е привикан да му кажат че "служителите на ЕК, които работят с България и Румъния, са наистина много добре осведомени за това, което се случва там" и че не чакат само от съответните страни да им разказват, показват и доказват. С други думи лакърдиите на Главния вече не вървят...и в прав текст, ама много прав, не както сладникаво тук ни го преразказват, му заявяват  да не си прави илюзии, че не разбират как Прокуратурата Му работи само за да изпира управляващите ...А той в отговор е смутолевил,че имал успехи...също поръчкови.

Sir Mano

„Тези две държави дойдоха от доста мрачно място през 2007 г., когато бе въведено наблюдението на ЕК"

Пич, мястото става още по-мрачно! Тук вече те осъждат, без доказателства, просто защото пречиш ... на мафията!

Утре ще почнат да те съдят ако недовостваш срещу диктатора, а вдругиден за виц!

bD

Мъмрене с последно предупреждение за изключване от ГЕРБ. Може и със замразяване на членството им в ГЕРБ

mi6osp.

Жалко, че Иванчева не е взела подкупа и не си е купила с него шест-седем апартамента .

Може чи щяха с нея да запушат и тази дупка.

Или нямаше да я съдят.

Защото сега имаме човек , осъден за поискан, но неполучен подкуп и човек, очевидно получил подкупи или крал, и ги материализирал в апартаменти, но неосъден.

Лошо, ББ,лошо СЦ!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×