facebook
twitter

Първа страница

Една трета от вафлите съдържат опасна съставка

Потенциалният канцероген акриламид е открит в по-високи дози и при детски храни, предупреждават потребителски организации
2019
Pixabay

Мащабно изследване в Европейския съюз на потребителски организации откри високо съдържание на потенциалния канцероген акриламид в храни като чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други. Това става ясно от съобщение на Европейската асоциация на потребителите, цитирано от "Активни потребители".

Изследването е проведено чрез проби от над 530 хранителни продукти, за които се смята, че могат да съдържат акриламид. Най-притеснителни се оказват резултатите при обикновените бисквити и вафли, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма в тези продукти. Тревожно е обаче и че завишено количество от това вещество се открива при бебешки храни. 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%. При картофените чипсове превишение на нормите има в 7.7% от пробите.

От включените в изследването разтворимо кафе и смляно печено кафе не се виждат отклонения от допустимите референтни стойности за акриламид. Прави впечатление обаче, че в над 65% от разтворимото кафе съдържанието на опасния химикал се доближава до позволения лимит.

Европейската асоциация на потребителите призовава ЕК да изготви референтни нива и за зеленчуковите чипсове, макар че се възприемат за по-здравословни. Въпреки че чипсът е от моркови и цвекло, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения, се казва още в изследването. Все пак някои от проучените храни като крекери и меденки са дали добри резултати, като при тях няма дори доближаване на допустимия лимит на опасния химикал. В 9% от зърнените закуски (в т.ч. царевични, овесени, оризови, ечемичени и от спелта) са открити стойности около нормата.

Какво е акриламид

Акриламидът е химикал, който се формира в богати на скорбяла храни като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120°C. Според изследвания акриламидът причинява ракови образувания при животните. Той се причислява към група 2А (потенциален карцероген) от ООН. Регулира се в ЕС от април 2018 г. Производителите на храни, веригите за бързо хранене и ресторантите трябва да гарантират, че нивата на акриламид в техните продукти остават под показателите, определени от закона.

Потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето на картофи на температура над 175°С или когато препичат филийката си хляб, казват от Европейската асоциация на потребителите.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 милиона лева

20.06.2019

Мила Кисьова

2222 9
ГЕРБ и ДПС ще отприщят тройно финансиране на големите партии

20.06.2019

Таня Петкова

239 2
НЗОК задълбочи проблемите с лечението на деца

Коментари

ОБЛАК 2

Акулите ще заплуват когато падне дъжд. Напречният профил на улицата трябва да бъде изпъкнал, с канали за оттичане на дъждовната вода. Когато има тротоари, каналът е между платното и бордюрите. Плоският профил на Графа, липсата на тротоари ще причинят наводнения в мазетата.  .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×