facebook
twitter

Първа страница

Депутатите дадоха избор на формула за пенсиониране

734
Илияна Кирилова
Въвежда се преходен период, в който до 1 януари 2023 г. ще може да се избира методиката за пенсиониране

Парламентът прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване, с които разреши на новите пенсионери да избират между старата и новата формула за определяне на индивидуалния коефициент. Законопроектът беше внесен от групата на ГЕРБ след серия публикации на "Сега", които показваха как новата формула ощетява част от бъдещите пенсионери.

С новите текстове на практика няма да има нито един ощетен, гарантира председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС). Те предвиждат бъдещите пенсионери да могат да изберат размерът на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред. Това означава, че ще могат да включат дохода за три най-благоприятни години преди 1997 г. и целия доход от 1 януари 1997 г. до пенсионирането им. Правото на избор ще важи до 1 януари 2023 г., а хората, които са започнали процедурата за излизане в пенсия от началото на тази година до влизането в сила на закона, разполагат с 6 месеца да поискат преизчисление.

По сегашния закон от 1 януари пенсиите се изчисляват на базата на осигурителния принос след 2000 г., като не се вземат предвид трите най-благоприятни години отпреди 1997 г., както беше досега, нито приносът между 1997 и 1999 г. Идеята за промяната беше да не търсят хората стари документи от заличени фирми, в които някога са работили, а и да се избегнат злоупотребите с надути заплати на шефове на фалирали банки и източени фирми, осигурявали се на твърде високи суми в годините, в които таван на пенсията не е съществувал. Сега обаче анализ на НОИ показа, че около 30% от кандидат пенсионерите по новата формула ще получат по-нисък индивидуален коефициент. След обществено недоволство и по нареждане на премиера Бойко Борисов управляващите предложиха гласуваните днес нови текстове, които дават възможност за избор на бъдещите пенсионери.

НОИ ще прави изчисления кой е по-благоприятният вариант за всеки пенсионер и служебно ще го определя, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ, която е вносител на промените.

Все още няма коментари

Още

Държавата пак започва здравна реформа, но запазва доплащането за лечение
Токът е поскъпнал с 29% за 12 години

16.07.2019

Румяна Гочева

274
Нинова започна чистката по места от Варна

16.07.2019

Таня Петкова

1020

Влез или се регистрирай за да коментираш

×