facebook
twitter

Първа страница

Данъците за автомобили и жилища се вдигат от догодина

Собствениците на над 2 милиона коли ще плащат средно с 20% повече
4367
Илияна Кирилова
По данни на пътната полиция 65% от автомобилния парк у нас е на възраст над 15 години. Под 5 години са само 5% от автомобилите.

Противно на обещанието да не увеличава данъци по време на мандата си, управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" подготвя сериозно вдигане на налозите за автомобили от началото на следващата година. Собствениците на над 2 милиона автомобила, които са на възраст над 15 години, ще трябва да плащат средно с около 20% повече в сравнение с тази година. В същото време отпада 50%-ното намаление на данък сгради за основно жилище, ако собствениците притежават и други имоти.

Мерките са част от пакета данъчни закони за 2019 г., които вчера обсъди Националният съвет за тристранно сътрудничество. Те ще влязат за одобрение от правителството на заседанието му в сряда. И работодатели, и синдикати отправиха остри критики към финансовия министър Владислав Горанов, че за поредна година в преходните разпоредби на един закон (за корпоративното подоходно облагане) се вкарват промени във всички данъчни закони, което не позволява задълбочени дебати върху тях.

Най-съществената данъчна промяна догодина ще засегне притежателите на автомобили. Финансовото министерство предлага нова формула за изчисляване на данъка на моторните превозни средства. Тя трябва да доведе до по-високо облагане на старите силно замърсяващи автомобили, а за новите, които отговарят на най-високите екостандарти, налогът трябва да падне.

Новата формула ще включва два компонента - освен досегашния - според мощността и годината на производство на автомобила, ще има и екологичен. Той ще отчита какъв Евро стандарт притежава автомобилът. Колите с категория под Евро 4 няма да ползват никаква преференция. За колите с максималната сега категория Евро 6 намалението може да стигне до 60%. Отпада обаче отстъпката за колите с катализатор. Според финансовото министерство по този начин се решавал проблемът с измамите, при които шофьорите посочвали, че автомобилът има катализатор, но в действителност той е отстранен. "Промените целят да се стимулира извеждането от употреба на най-старите автомобили. Тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват големи замърсявания на въздуха", посочват в мотивите си от финансовото министерство. 

Финансовото министерство предлага драстично увеличение и на налога за товарните автомобили с маса до 3.5 тона, които притежават категория N1. В момента за тях се плаща от 10 до 30 лв. за всеки започнат тон товароносимост. От догодина те ще се облагат по същия начин като леките коли, т.е. данъкът ще зависи от мощността, годината на производство и евростандарта. Целта била да се пресече масовата практика луксозни леки автомобили да се регистрират като товарни, за да могат да ползват данъчно облекчение. Точно заради това облекчение много европейски производители, които предлагат автомобилите си у нас, издават фабрично сертификата, дори за коли от среден клас.

Към пакета данъчни промени обаче липсват разчети как новата формула ще се отрази върху данъкоплатците. Сметките за около 20% ръст на налога са направени за 15-годишен автомобил със среден клас двигател, управляван в столицата. В различните области поскъпването може да е различно, тъй като ставките са разписани в определен диапазон между минимална и максимална стойност. Конкретните ставки се определят от всяка община.

Синдикатите се противопоставиха на тази данъчна промяна, защото тя щяла да натовари най-нискодоходните групи от населението. "Увеличението за тях е около 30%, поне по отношение на компонента, отчитащ възрастта на автомобила", заявиха от КТ "Подкрепа". По данни на Пътна полиция около 65% от автомобилите, които са в движение в България, са над 15-годишни.

От догодина финансовото министерство планира да се премахне и ползването на 50% отстъпка от данък сгради за основно жилище за хората, които притежават повече от един имот. Мярката всъщност е резултат на неспособността на държавната администрация да въведе нормални електронни връзки между отделните си звена. Заради липсата на свързаност между информационните системи на общинските данъчни служби в момента е възможно един гражданин да обяви като основни няколко имота в различни градове в страната и дори в отделни райони на столицата и така за всяко от тях да плаща наполовина по-нисък данък. Тъй като не може да пресече измамите, държавата просто премахва облекчението.

 

ОСПОРВАНЕ
Представителите на бизнеса са най-критични към Закона за счетоводството. Работодателските организации настояват сегашните прагове на стойност на активите и приходите от продажби, които са критерий за задължителен одит на финансовите отчети, да бъдат двойно завишени. "Това ще освободи от бюрократичната тежест повече от 6500 малки и средни предприятия и ще им спести общо 13 млн. лв. разходи за заверки всяка година", посочиха от АИКБ. Бизнесът припомни, че занижаването на критериите за одитиране на финансовите отчети е влязло в закона без никакви обсъждания и с лобирането на одиторската гилдия между първо и второ четене на промените в Закона за счетоводството преди две години.

"Осъзнавам, че това е в тежест на малките фирми. Ще продължим дебата в сряда на заседанието на Министерския съвет", заяви финансовият министър Владислав Горанов. Вицепремиерът Валери Симеонов, който е председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, обеща между първо и второ четене на данъчните закони да лобира за исканата от бизнеса промяна в Закона за счетоводството.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът се оказа виновен за непоправимите грешки в е-винетката

23.02.2019

Юлиана Бончева

604 5
50% от висшистите в София живеят в южните райони
50% от висшистите в София живеят в южните райони

23.02.2019

278 1
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати

23.02.2019

71 1

Коментари

pasi

Щом са гербери на власт

 

Щом са гербери на власт:-

Ресто! Пак във първи клас.

Токът,хлябът, горивата,

със цени във небесата.

Възрастта на пенсионера,

Със  акъл на  пионера,

ще я вдигат на тавана

кат Европата да стане.

Доходите –в ледовете,

За калинки- плодовете

на безропотно мълчание

В класовото състезание!

С  Прокопчета и Цветелинки,

с чехълчета на дружинки,

джобчетата ни дълбоко

ще преджоби бате Боко.

27.09.2014

редник

АМАН!

Аман от управляващи, които само ни скубят!

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Малко са 20%! Карането на избушен таралясник не е основно човешка право, така че се оплачете на Арменския поп. По -важни са градската среда за хора и чистият въздух. 

БумТряс

И какво му е изтърбушеното на 18-годишният ми "таралясник"? Бензин, не замърсява - тествано на технически преглед, инвестирани една сюрия пари, за да е безопасна колата за мен и семейството ми? С тая градска среда и чисти въздух вземи се гръмни, и пътьом виж всички изпърдели дизели, дето като натисне газта отзад какво излиза. Крайно време е държавата да престане да гледа еднакво на дизел, бензин и особено газ! 

dobadoba

'Тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват големи замърсявания на въздуха'

Напълно несъгласен.

Има поддържани и неподдържани автомобили!

Никой не може да ме убеди, че една 20 годишна поддържана кола среден клас с монтирано АГУ замърсява повече от един чисто нов SUV дизел с Евро 6/примерно. Достатъчно е да видиш какво излиза от ауспуха му при ускорение.

⚓️

За протокола: данъците за движима и недвижима собственост са общински. Не е работа на държавата да се меси в тях, още повече че догодина местни избори идват.

nikcv

Няма такъв данък!Имах корса и до морето плащях 22 лева преди 4-5 години!Стига сте лъгали!А за ауди 95 година плащам 155 но не го давам за глупавите ви джипове!Цялата работа е че нямат пари и дерат здраво докато избяга и последният Българин!Къде е сега Сидеров да поведе под знамената бедните и ограбените????

тупан темно
снимка на тупан темно

Страшен разход. За 20 годишен таралясник в момента плащам данък 11.40 лева. Сами сметнете колко са 60% увеличение на тази колосална сума. В същото време за 6 годишна кола, със стандарт Евро 5+ ми взимат 500 лева на година. Къде е стимулът?

kempes

Разбрахте ли, че вече няма от къде да се вземат пари.

Работещи млади отиват навън и навън плащат ДОД.

Работещи млади отиват навън и там потребяват и там плащат ДДС.

Тук ние измираме и застаряваме и все по-малко хора работят и плащат ДОД и осигуровки, да не споменавам сивата икономика.

И от къде остава да се вземат пари за да има хем за бюджета , хем за крадете от управляващи ат най-различнипнива, като почнеш от общински и свършиш с министерски ?

Парите от европата предстои да секнат и те.

И тогава кво праиме ?

Все едно във вашия блок първо да живеят 100 човека, а след години да са останали само 20 работещи и няколко пенсионера, а парите които трябва да се събират са пак същите дори и повече ?

Невъзможна работа.

Затова и ще изцеждат до последно, първо- този който все още работи и мърда и второ- този който ... е останал да живее в блока.

dobadoba

kempes,

Никой, вкл бат'Бойко и Горанов не се оплакват от липса на пари.

Дори се отчита сериозен бюджетен излишък!

⚓️

тупан темно,

В кой град е това чудо?

Аз плащам за подобна 50лв, като поп.

Преди месеци във форума стана на въпрос, че такава кола в София се плащат 25лв.

Види се в нашия град сме най-зелени, Д*ПМ на кмета и общинарите!

тупан темно
снимка на тупан темно

В София, бате, в София. 20 годишна Корса, 60кс, даже има и катализатор на нея. Другата кола е 240 коня, данъкът е в Пловдив.

dobadoba

Железни са тези Корси.

Имам един съсед, 10г я въртя като такси и сега си я кара като лична.

Супер икономична и евтина за поддръжка, въпреки че в статията се твърди обратното.

⚓️

тупан темно
снимка на тупан темно

Финансовото министерство предлага драстично увеличение и на налога за товарните автомобили с маса до 3.5 тона, които притежават категория N1.

Ах тези товарни автомобили, марка Порше, Мазерати, Ауди Q7 и БМВ Х5 и 6! Горките собственици, как ли ще оцелеят?

Нова

"за поредна година в преходните разпоредби на един закон (за корпоративното подоходно облагане) се вкарват промени във всички данъчни закони, което не позволява задълбочени дебати върху тях"

Ето тук е заровено кучето, образно казано. Чрез този порочен механизъм на гербераската власт се прокарват повечето откровени глупости. И после недоразбралите гласуващи в парламента се правят на ощипани моми.

 

Devil

Не мога да им хвана спатиите на тези местни данъци. Както по-горе бе правилно отбелязано те се определят от общините, а не от държавата. Законът дава само рамките на ценоразписа. За колите - преди 8 години данъкът на колата в провинцията беше 50 % от този в София. Пререгистрирах я на майка си в провинцията. Сега е почти еднакъв. Между другото наскоро я регистрирах наново в провинцията и вече близо година тя не излиза в базата данни на МДТ в общината. Два пъти ходя да плащам, два пъти ме връщат. Не знам като дйде време за ГТП как ще го мина без данък - апропо какво общо има техническото състояние с данъка? Не знам как е в Европа, ама има развити държави, в които, колкото по-стари са колите, толкова по-малък данък плащат и като станат над 25 годишни няма изискване за техн. преглед, преди това минават на 2 г. тест само за изгорелите газове, който е много стриктен. За жилищата - там големият проблем е "такса смет". Разказват ни играта с нея. Познавам много хора с необитаеми жилища, които въпреки това ги товарят с такса смет - Пълна несправедливост!

mick

Данък МПС трябва да е еднакъв за цялата страна, нищо че го прибират общините. Защо? Ами защото хората са много мобилни вече и е нормално вече, колата да ти е от провинцията, но да живееш в София, или обратното колата да е със софийски номера, а да се движи в провинцията.

 

Освен това не е нормално данъка на един камион да е по-малък от данъка на една кола. Кой повече амортизира пътищата и замърсява въздуха?

 

Не трябва да има облагане на джипове за 10 лева. Това е безумие. Като се замисля данък под 100 лева за кола не трябва да има. Моторите - колкото повече шум вдигат по-голям данък трябва да имат.

 

 

Данъците трябва да са справедливи - т.е. всички да се облагат адекватно. А не както е сега едни да се облагат яко/нова кола 120 коня да речем/.. а други джипове да се облагат за 10 лева. Или камион 10-20 тона.. в момента има около 200 лева данък.. а колата в горния пример към 300.

emil_izmirliev

Моята кола е по Евро 5(с 30 пъти под допустимото замърсяване) и плащам 162 лв данък, а съседът “кара” колата си с въглища(според пушека, който излиза от нея) и плаща само 23 лв или близо 8 пъти по малко( а когато колата ми беше на възраст до 5 г - плсщале даже 16 пъти по-малко) - коментарът е излишен ?

nikcv

ЧЕ КОЙ НЕ иска нова кола само че с тия доходи които имам мога да си позволя само колица до 3000 лева!Колко е жалко че тия идиоти настройват хората един срещу друг!И тука във тоя форум си пролича!Жалка картина и тука уж умни хора пишат се хващят като риби!!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×