facebook
twitter

Първа страница

Данъкът за основно жилище скача двойно догодина

Министерството на финансите лансира "зелени" промени, които ще вдигнат облагането на по-старите коли
19689
Илияна Кирилова
Над 65% от автомобилите в България са на възраст повече от 15 години. Новите коли са едва 5%.

Министерството на финансите готви миниреволюция в данъците от догодина. Пакетът от законови промени, публикуван от МФ, ще доведе до сериозни размествания в облагането на собствениците на движими и недвижими имоти.

Лоши са новините за притежателите на повече от едно жилище.  Те ще изгубят отстъпката от 50%, която ползват за данъка за основния си дом. По действащия Закон за местните данъци и такси всеки българин има право на това намаление, независимо какво е благосъстоянието му. Сега ведомството на Владислав Горанов предлага облекчението да остане само за хората с едно жилище. Това означава, че за всички останали догодина данъчното задължение за основния апартамент (или къща) ще се удвои. Логиката на МФ е, че по-богатите нямат нужда от преференции.  Освен това имало доста случаи на злоупотреби, когато собственик на апартаменти в различни общини декларира всеки от тях като основно жилище, за да плаща данъци наполовина. Ако информационните системи на  общинските данъчни служби бяха свързани, измами от този тип нямаше да са възможни, но за жалост електронното управление в България се изгражда твърде бавно.

Друга група промени засягат облагането на МПС-тата. Данъкът за по-старите автомобили ще скочи от догодина, а за новите, които отговорят на най-високите екостандарти, ще падне. За целта финансовото министерство предлага нова формула за изчисляване на налога. Тя вече ще включва два компонента - освен досегашния, който отчита мощността и годината на производство на автомобила, ще има и екологичен. Така страната ни отговаря на препоръките за промяна в данъчното законодателство, с която да се насърчат подновяването на автомобилния парк и използването на по-щадящи околната среда превозни средства.

По сегашната формула, базирана на мощност и на възраст на колата, колкото по-нова е колата, толкова по-висок е данъкът. При наличие на катализатор и  висок екостандарт шофьорите ползват отстъпка от налога, която варира от 30 до 60%, но въпреки това новите возила се облагат по-солено. Финансовото министерство предлага шест нови диапазона на мощности на автомобилите със съответните горни и долни размери на данъка, като се запазва принципът "колкото по-мощен, толкова по-висока ставка". Промени има и в коефициентите за годината на автомобила. Най-нисък е коефициентът за колите между 15 и 20 години - 1. За над 20-годишните той е 1,1, мeждy 10 и 15 г. - 1,3, мeждy 5 и 10 г. - 1,5 и дo 5 г. - 2,3. Както се вижда, в най-благоприятно положение са шофьорите с автомобили между 15 и 20 г. В по-благоприятно положение са и чисто новите автомобили, защото предлаганият коефициент е по-нисък от сегашния. "Предложението цели стимулиране извеждането на по-стари автомобили от употреба и замяната им с по-нови и по-екологични автомобили. Тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват големи замърсявания на въздуха", посочват от финансовото министерство. По данни на пътната полиция 66% от автомобилите у нас са на възраст над 15 г.

Заради включването на "зеления" коефициент във формулата за данъка от догодина ще отпадне облекчението за катализаторно устройство. Тази мярка ще реши и проблема с измамите, при които шофьорите посочват, че автомобилът притежава катализатор, но в действителност той е отстранен, посочват от финансовото министерство. И тъй като установяването дали има действащо катализаторно устройство е трудно, много шофьори мамят, за да намалят налога, без автомобилът да отговаря на екологичните норми. 

 

СМЕТКИ

Финансовото министерство не е представило разчети с колко точно ще се увеличи или намали налогът за различните групи автомобили. Изчисления на money.bg показват, че данъкът за стари автомобили може да скочи с 20%. Сметките са правени c нaй-пoпyляpния мoдeл в Eвpoпa - Vоlkѕwаgеn Gоlf, cъc cpeдeн пo мoщнocт бeнзинoв двигaтeл. За Gоlf, пpoизвeдeн пpeз 2000 г., мощност 101 ĸ.c., peгиcтpиpaн в Coфия, при сегашните данъчни разпоредби налогът е 50,32 лв. Aĸo пpoмeнитe бъдaт пpиeти, дaнъĸът нa тoзи aвтoмoбил щe скочи до 60 лв., стига Cтoличнaта oбщинa да нe пpoмeни "цeнaтa" нa ĸилoвaт мoщнocт.  За VW Gоlf, зaĸyпeн пpeз 2010 г., cъc 122 ĸ.c. в момента данъкът в Coфия е 188,37 лeвa, но след промените мoжe дa нaмaлee дo 130 лeвa. За нoв VW Gоlf c мoщнocт 150 ĸ.c. (111 kW) и oбeм нa двигaтeля 1,5 в момента дaнъĸът мy в Coфия e 478,63 лeвa. Aĸo пpoмeнитe бъдaт пpиeти, тoй щe вapиpa мeждy 125,60 и 565,23 лeвa, ĸaтo всяка община ще избира колко да е точно. 


 

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Заплатите на чиновниците биха по ръст даже IT сектора

24.05.2019

Мила Кисьова

4172 2
Не всички учители ще получат бонус за 24 май
Борисов изпълни финални предизборни шменти капели

Коментари

mick

Някои забележки

 

1. Общините не трябва да могат да променят данък МПС.. просто защото вече е редовна практика един автомобил да е регистриран на едно място а да се кара на друго място и сега има общини май като Сунгурларе, дето предлагат ниски МПС данъци...

 

 

2. При жилищата.. как ще се реши проблема с имотите които са съсобственост? Един има участие в няколко имота/жилища друг не?

Starboard

Остава направо да се забрани второ жилище - това го имаше преди 30-40г. Но няма да го направят защото събират пари. Просто накрая ще плащаме като за Малибу - първа линия на плажа.

ogro

На тези определено им е омръзнало да са на власт !

mick

Освен това, много хора имат и къща на село, наследствена.. а и по някое жилище в провинцията.

 

А тези които държат сгради на акт 15? Какви данъци плащат? Защо в София и другите големи градове, например има разпадащи се сгради в идеалния център? Плащат ли се за тях данъци?

mick

Защо жилища в един и същи вход едно над друго да речем може да имат различни данъчни оценки/без да са първи или последен етаж/? Защо ако жилище не е продавано.. е с ниска данъчна оценка?

marksman
снимка на marksman

Май тичат да настъпят мотиката с отскок

Авакум..

 

 

 

                     Лапачката от мрачният тоталитаризъм свърши а все от някъде трябва да се папа . Сега почваме да хапем двата пръста дето ги размахвахме .

Soro

Горките Руски Пенсионери в България ! Как ще си плащат данъците в Софич , Поморие и т н ? Дали ще излезнат на ПРОТЕСТ ?

Mavrodinov
Не съм забелязал да имам 50% намаляване на данъка за основно жилище. Даже му плащам такса смет, въпреки че не живея в него. Но го имам по наследство и ми се води основно, щото съм единственият собственик.
len

За първи път чувам, че имало 50% отстъпка за основно жилище! Въобще някой взема ли такава отстъпка?

Solace

Има значение кое се води за основно жилище. Допреди 6-7 години то беше където ти е адресът по лична карта, но може и да са го сменили. И затова хората се пишеха живущи в имота с по-висока данъчна оценка.

И да, моят данък е с около 40-ина % по-нисък от този на съседа под мен - собственик на няколко имота, по ЛК се води във Варна, макар да си живее в София...

masterani
снимка на masterani

за автомобилите предложението е направено неграмотно. няма значение на каква възраст е колата, от значение е при какъв евростандарт е произведена. от 2009 до 2014 година, например, това е евро 5. тоест, дали колата ви е 9-годишна, или 5-годишна - емисиите ѝ, при равни други условия, ще бъдат едни и същи. ама алчност пуста...

предложението е направено, вероятно, с активното съдействие на една асоциацийка - на вносителите на нови коли. последната предполага, че ако се вдигне данъкът на старите, народът ще се юрне да купува нови. това е логика на оял се и загубил връзка с реалния живот новобогаташ.

тупан темно
снимка на тупан темно

И колко ще ти се вдигне данъкът? Освен онези 50%, дето в момента ги дават на 20-30 годишни таралясници под 101кс, защото по време на производството им са имали катализатор? 15 годишна, 60 коня кола, в момента плаща към 20 лева данък. След "промяната" ще плаща 22 (коеф. 1.1 вместо 1). Тези два лева ли ще те накарат да си купиш нова кола?

Хулиган

Ние как да е ще се оправим, ама Цецо дали ще се справи, не ми е много ясно.

В него все пак е надеждата, да натисне онова вампирче Горанов...

http://www.drago.info/

Дежурния

Правителството няма да повиши данъците.

През периода 2017-2021 г. правителството на България ще запази данъчните ставки на преките данъци

Някой май опитва да саботира управленската програма на ГЕРБ? Ненапразно Генерал Бойко Борисов намекна, че има още министри които си подритват трудовата книжка.?

генек

Пореден обир - като за последно...

Май не са уверени в евентуални избори и решението на лузърите и маргиналите. Та се подготвят.

А и значи се готвят да удължават агонията. Трябва технологично време за краденето...

------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

маргаритка2

Това за Голфа разчуе ли се... Винкелът ще играе.

volog2

Дясната партия ГЕРБ само данъци, акцизи и осигуровки е вдигала до сега!!!!

mitkomm

"Тя вече ще включва два компонента - освен досегашния, който отчита мощността и годината на производство на автомобила, ще има и екологичен. Така страната ни отговаря на препоръките за промяна в данъчното законодателство, с която да се насърчат подновяването на автомобилния парк и използването на по-щадящи околната среда превозни средства."Абе хора вий акъл имате ли?Вие да не мислите, че сме толкова прости, ако имам възможност дали няма да си купя нова кола?С 700 лв заплата как се храни семейство и да отделяш 300 лева за лизинг.Тази измишльотина е върхът на простащината.Направете нещо хубаво, добро за народа си, стига сте го мъчили постоянно, той вече въздух не може да си вземе!Такова нещо никъде няма...

bananiskilogrami

И по-зле ще става ви казах... държавата вече няма доходи, инвеститорите бягат главоломно, едрия бизнес не плаща данъци /за заплати да не говорим/, единствените доходи, които герб краде естествено са глоби, данъци и такси и ако това продължава все така, скоро само циганите ще останат да ги плащат ?

 

 

 

 

Mrx

Айде бе! Боко ще ви каже, че просперитетът ви расте. Ще ви пусне по 20 лв. за Нова година и ще има да се надува цялата 2019г. Какво впрочем става с г-ца Йовчева с апартамента за 1.5 милиона евро в Барцелона? Виждате как на хората просперитетът им расте. И вноските в банките растат. А вие плачите.

mick

За колите би трябвало и тежестта им да участва в сметката за данъка. Щото едно е 1тон кола, друго 3 тона.. трето 600 кг..  -  колкото по-тежка е повече износва асфалта върху който се движи. Т.е. данъка трябва да е повече.

 

 

А за жилищата.. ако ще махат 50% за основно жилище.. ами да го махат навсякъде. Но и да актуализират данъчните оценки, особено на тия жилища които не са продавани/купувани повече от 10-15 години.

AzUrAL
снимка на AzUrAL

Имаше един зевзек мик, от форума най после доживя да му увеличат данъците, бидейки брокер на имоти, сигурно вече е отворил шампанското

vvatkov

  Грабете го неразбрани,

 грабете го - кой ви бърка.

 Скоро той не ще да стане,

ний сме синца с чаши в ръка.

Justinian2
снимка на Justinian2

В 2010 с жената имахме общо 6 наши и наследствени имоти из територията... С идването на дебилите започнахме системно да разчистваме , да намаляме имотите в булгаристан. Купихме в белите страни... Оставих два на територията. Очевидно и това е много. Закривай !!! Чумава земя. ? ?

mick

И какви данъци и такси сега плащаш в "белите" страни?

Памфуций
снимка на Памфуций

За пореден път се убеждавам, че в България данъчното бреме расте (през косвени данъци и данъци, маскирани като осигуровки) без никаква обосновка , а насреща държавата не предлага нищо реално.

И кво означава:

Логиката на МФ е, че по-богатите нямат нужда от преференции.

Ми въведете прогресивно облагане , което да увеличи приноса на реално богатите за издръжка на държавата! Мисля, че вече стана пределно ясно, че т.нар. плосък данък е гола кука и никой не се лови на нея да инвестира у нас.

хикса
снимка на хикса

за автомобилите предложението е направено неграмотно. няма значение на каква възраст е колата, от значение е при какъв евростандарт е произведена. от 2009 до 2014 година, например, това е евро 5. тоест, дали колата ви е 9-годишна, или 5-годишна - емисиите ѝ, при равни други условия, ще бъдат едни и същи.

Аз карам 8-годишна кола, произведена в Азия за азиатския пазар, за Европа има друг модел, основната разлика е в името, ама не само, все пак и доколкото ги знам, емисиите не би трябвало да са съвсем еднакви.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×