facebook
twitter

Първа страница

Цветан Цветанов се оказа собственик на нов свръхлуксозен апартамент

Зам.-председателят на ГЕРБ е замесен в поредната въртележка от сделки с имоти при съмнително ниски цени
12140
Новият дом на семейство Цветанови е на последния етаж в луксозната сграда "Летера" на ул. "Латинка" 8. Тя е обявена за сграда на 2017 г.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов попадна в епицентъра на нов имотен сюжет. През 2018 г. Цветанов и съпругата му Десислава са станали собственици на суперлуксозен апартамент от 239 кв. м в столичния квартал "Изток" , снабден с личен ВИП асансьор, установи разследване на "Свободна Европа". Жилището е придобито при заменка на скандално ниски цени, като по изчисления на медията реалната цена би следвало да е в пъти по-висока. Допълнителна проверка на "Сега" разкри истинска имотна въртележка около апартамента и потвърди съмненията за занижената му стойност.

Луксозният апартамент е разположен на последния 6-и етаж на кооперация на фирма "Артекс" на ул. "Латинка" 8, обявена за сграда на годината през 2017 г., показва разследването на "Свободна Европа". Сделката е сключена на 12 юни 2018 г. с фирма "Артекс инженеринг 2000-5", като наред с жилището от 239 кв. м Цветанов е придобил и гараж от 43 кв. м. Срещу тази нова собственост Цветанов е прехвърлил на фирмата продавач придобитите от него със скандал през 2008 г. два нови апартамента от 112 и 80 кв. м и два гаража на ул. "Елемаг" 22 в кв. "Изгрев". Заменката е извършена на стойност, равна на данъчната оценка на новия апартамент - 386 654 лв. От документите става ясно, че данъчните оценки на двата апартамента на Цветанов не са били достатъчни да покрият тази цена, и той е доплатил 100 000 лв.

Пазарната стойност на луксозното жилище с ВИП асансьора е много по-висока. В телефонен разговор представител на отдел "Продажби" в "Артекс" казва пред "Свободна Европа", че цените на апартаменти по високите етажи в същата кооперация на ул. "Латинка" са достигали през 2018 г. 2640 евро на кв. м с ДДС.  Според коментари на експерти зад сключването на сделка при толкова занижена цена могат да стоят два сценария - Цветан Цветанов да е получил "подарък" от фирмата или всъщност да е платил много повече за имота от официално декларираното. Второто би поставило под въпрос произхода на средствата, с които е платена сделката.

Проверка на "Сега" потвърди, че стойността на сключената заменка е, меко казано, странна. Справка в Имотния регистър показва, че имотите, предмет на сделката, са обект на истинска въртележка от покупко-продажби, извършени в рамките на един-единствен ден. На този ден - 12 юни 2018 г., Пламен и Весела Мирянови първо продават луксозното жилище от 239 кв. м на собствената си фирма "Артекс инженеринг 2000-5", като посочената по тази сделка цена е 560 830 лв. Допълнително е сключена сделка и за гаража от 43 кв. м при цена от 43 802 лв. Така общата стойност на луксозния имот от ранните часове на 12 юни 2018 г. е 604 632 лв. Същият този имот е светкавично заменен на същата дата срещу апартаментите на Цветанов и плащане кеш, като цената му вече е 386 654 лв. по данъчна оценка. Не е ясно на какво се дължи тази голяма разлика от 217 978 лв. в цената на едно и също жилище към една и съща дата. Евентуално обяснение може да се търси, ако първата сделка не е сключвана на ниво данъчна оценка, както е постъпено при заменката. Получените в замяна от Цветанов два апартамента с данъчна оценка от 287 438 лв. (към които Цветанов е доплатил 100 000 лв.) са били продадени на същия този 12 юни 2018 г. на трета страна - Ива и Симеон Велкови. По документи те са платили за двете жилища 470 000 лв., като и тук има голяма разлика с предходната цена на имотите. Симеон Велков е представен на сайта на ГЕРБ като ИТ специалиста на партията. Той е автор на 3D плаката на Бойко Борисов, който бе акцент на рекламната кампания на ГЕРБ за изборите през октомври 2014 г. През 2015 г. участва от името на ГЕРБ във форум „Статистически данни за целите на партиите в ЕНП“ в Румъния. Участва и в дигитална кампания на ЕНП за предишните евроизбори. 

Тези имотни въртележки могат да говорят за избягване на данъци. В имотната декларация на Цветанов по новия антикорупционен закон, подадена миналата година, е отбелязано, че има само 17 400 лв. на влог, получил е 61 680 лв. от заплати и 32 906 лв. от друг трудов договор. Съпругата му е получила 37 764 лв. годишна заплата.

 

ОБЯСНЕНИЕТО НА ЦВЕТАНОВ

"Дал съм две жилища за едно. Те са в един квартал. (Което не е вярно, бел.ред.) Добавил съм и съм платил 100 хиляди с кредит и спестявания и всичко това е документирано в нотариалния акт, а и всичко ще бъде упоменато в декларацията пред КПКОНПИ", каза Цветанов на брифинг в Народното събрание. "Апартаментът, който имам сега, е разменен за два апартамента, като разликата от 39 квадрата (в полза на новия апартамент) е доплатена. Няма нищо, от което да се притеснявам", обясни лидерът на групата на ГЕРБ, но не отговори защо имотът му е купен на по-ниска цена от пазарната. На въпрос колко жилища притежава, той отговори, че са две, като живее само в новото, а второто е наследство на съпругата му от родителите й.  "Омръзна ми да се обяснявам в публичното пространство за 6 апартамента и за какви ли не щуротии", заяви Цветанов.

 

Рекламен клип за сградата на ул. "Латинка" 8. 

 

Сградата в кв. Изток, в която Цв. Цветанов си купи апартамент за € 630. Заслужава си парите. Сега Цветанов трябва да обясни, че скромно е искал да си купи само един асансьор, и не е очаквал, че той води към такъв апартамент...

Posted by Иво Мирчев on Tuesday, March 19, 2019

 

51

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Столична община се изгаври със закона заради барбекюто на Пламен Георгиев
Просветният министър спря спорните учебници по история
Борисов отстъпи пред патриотите за партийните субсидии

26.06.2019

Людмил Илиев

380 1

Коментари

Страници

Stern

Съвсем обичайно в страната на победилия герберазъм.

Вече дори и не се опитват да крият наглостта си.

Хулиган

Имам сериозни подозрения, че този път Боко е дигнал мерника на Цецо.

Все пак се е обучавал при бай ви Тодор на разни мурафети.

Вторият винаги трябва да бъде държан на един шамар растояние.

За да не си и помисля, че може да стане първи...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/04/17/resihme...

Ад мин

Както е присъщо на слабите ученици, не е научил добре и този мурафет. Не требаше да го пуща да оди да закусва. Изтървал го е на повече от един шамар разстояние

сталкер пустиняк

Каква е тази мания да се придобиват апартаменти, акълът ми не го побира. 

fisherman

Увлича се по играта"Монополи", утре може и да придобие хотелчето на онуй семейство.

kissсинджира

Еваларка, Цецко. Доган ефенди е възхитен и ти завижда. За схемаджии като тебе винаги ще се намери място в сараите и ДПС. Само ино подозрение ме гложди: не е ли тва някоя от онези подли хибридна атаки за евроизборите, чиято цел е да подронят вярата ни в светлото управление?

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Цвъцко е побърканпна тема имоти. Напрао не го удържа...най-накрая че пукяса и ще му трябва само имот 2х3.

 

А наследниците му след две поколения пак ще ровят в кофите за боклук. Еволюцията не мож излъга.

mr_self_destruct

американският пратеник за борбата с корупцията какво казва? май само една лаура остана да и се надяваме...

Лoвkия

Каква е тази мания да се придобиват апартаменти, акълът ми не го побира. 

Същата като на всяко парвеню, добрало се до власт - още коли, още курви, още милиони, по-голяма яхта, по-голям отбор...

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...и още силикон, 'ма за това историята мълчи.

 

А нещо по същество, даге?

wreckage
снимка на wreckage

цецо вместо да купува апартаменти, треаше да плати на Феята със сините коси да го превърне ф човек.

Утринен зов

Спестил ги е от закуски. Като има къде да закусва, така е. 

zumer

И сега, като започнат едни съмнения.

Но Цв.Цв. не се плаши от проверки.

 

КПКОНПИ ще го провери щателно, даже и от вътре.

Пък после и становище ще даде, че законът е спазен 

и Цв.Цв. чист и прозрачен.

ГЕйБЕРИСТ закон не го лови, съд не го съди и данъчни ревизии не му правят

/щото е безгрешен за справка предишни години/

В кочината на дядо ми е по чисто.

Помия!!!!

AgentMi6kin

Ни сте патреоти, значи, да се съмнявате така в дясната ръка на Халиф Бойко. Ми човека си каза, че всичко е чисто. ЧИС-ТО!!! Като за ефките. Чисто и  просто - кърапшън. Тоя път няма да им се размине герберастите. Пътя на НДСВ е чист.

скайспирит

Абе вие журналята страх от GDPR нямате ли? СЕГА като ви изтрескат една глоба 4% от оборота,  друг път няма да пишете къде живее ЦвЦв, и на кой етаж жена му окачва прането.  😁 

slavabg

Ужасен КИЧ е тоз партамент с тоя ламарин обков 😆 селяка си е селяк... няма нищо по-хубаво от къщата, па то се уби да купва апартаменти... личи си, че е бил гладна цвичка на младини 😂

fisherman

Улица"Латинка"е с лоша слава.Да фнимава.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

2 октомври 1996 - ти капа ли Му кроиш, даге?

Meto_ot_Interneto

Аз мисля, че каквито и далавери да прави цв, той е неуязвим, защото отговаря за две важни държавни дела - защитата на БГ от руските хибридни атаки и участието на турските представители в молитвени закуски.

Предводител на ...

Тоз апартамент мяза на Валхала.

Човекот от махала Вакарел на село Шума не може да изкара махала Вакарел от село Шума от себе си.

Интересна фирмичка, интересни заменчици.

циникЪтхедонист

Танцуващият с апартаменти. 

Виртуозът на имотния пазар.

☺️

Амира

👏

Асол
снимка на Асол

Тема на броя - Цецо Апартамента😅

 

А от клипа онемЕх! Команч, правилно ли видях в апартаментната презентация "Очите на бога"!?

ablepsia

Голямо пестене от закуски и бутонели е паднало. Той затуй и се търчи до Нашингтон - да спастри некой лев за жилище.

volog2

“Цветанов е с апартамент по-малко и шахта асансьорна в повече “ би трябвало да е заглавието. 

kaltinkov

Цвинокио не знае ли, че е вредно да се живее на последен етаж - такава хибридна атака може да му се спретне с един хибриден дрон. 

Шлифера

Какъв красавец на какъв фон,
истински бон-Бон.
Случи той на богата тъща,
та всяка вечер е  
в различна къща!
 
 

vvatkov

👍

Амира

👏

Седем с един...

Казах ви аз! От такива мирикански закуски се пести много повече, отколкото от тези у дома или в НС! И кво му завиждате на чиляка? Сега има да се чуди къде да живее, дали в апартамента или, в случай на хибридна руска атака, у шахтата, дето също е негова собственост...Пък и седми етаж...Малко по-ниско от десети, но все повод да се "примоли" на някой "авер" да му даде на аванта некой партерен, в случай на ново земетресение у Перник...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×