facebook
twitter

Първа страница

Чуждите инвестиции се сринаха с над половин милиард евро за година

Само за седмица двама големи инвеститори обявиха, че се изтеглят от България
4977

Отливът на чужди инвестиции от България започва да придобива впечатляващи размери. През 11-те месеца на 2018 г. преките чужди инвестиции, направени у нас, са на стойност 795.4 млн. евро. Сумата е с над половин милиард евро (549.7 млн. евро) по-малка от 2017 г., като сривът е с 40%, става ясно от данните на БНБ. Само в рамките на седмица двама големи инвеститори - южноафриканската ALC и "Нестле" обявиха, че закриват фабриките си у нас.

Притеснително е и че капиталите, които чуждите инвеститори са налели в българските си подразделения, са дошли основно под формата на заеми, които рано или късно трябва да се връщат - 608.2 млн. евро. За сметка на това почти няма вложения в дялов капитал, а именно този вид инвестиция се смята за гаранция за по-сериозен и дългосрочен интерес за бизнес в България. Нещо повече - инвеститорите са изтегляли парични и апортни вноски от капитала на своите дъщерни дружества, като за периода януари - ноември този показател е минус 5.7 млн. евро. Реинвестираната печалба също е скромна, но все пак по-голяма от 2017 г. - 192.9 млн. евро. Повече от двойно са намалели и вложенията на чуждестранни лица в недвижими имоти у нас. За 11-те месеца на 2017 г. сумата е 7.1 млн. евро при 18.7 млн. година преди това.

На този фон южноафриканската компания ALC обяви, че прекратява инвестиционния си проект в България и ще затвори трите си завода за тапицерии и аксесоари за автомобилната индустрия. "АЛС България" е внесла пред Софийския окръжен съд искова молба за обявяване в несъстоятелност. Основна причина за оттеглянето е липсата на работна ръка. С подобен аргумент преди месеци се оттегли и друг инвеститор от автомобилната индустрия - белгийската Malmar, която правеше части за автобуси и камиони.

От 2011 г. насам южноафриканската компания отвори три завода у нас - в Мусачево, Ихтиман и Благоевград. В тях бяха наети общо 1600 души, основно нискоквалифицирана работна ръка, за изpaбoтвaнeтo нa тaпицepии и волани в автомобилната индустрия. След първоначалния ръст на приходите обаче последва спад, като за 2017 г. оборотът е намалял с близо 1/4. През ноември 2018 г. компанията, която е собственост на канадската Exco Technologies, обяви, че ще ограничи дейността си у нас заради недоброто представяне и ще прехвърли част от бизнеса си в Мароко. Проблем пред инвеститора била липсата на работници за производството, както и увеличението на заплащането. 

През миналата седмица бе обявено, че и фабриката зa cлaдoлeд на "Нестле" във Bapнa зaтвapя вpaти. Зaвoдът e coбcтвeнocт нa швeйцapcĸaтa ĸoмпaния "Нестле" и на бpитaнcĸaтa R&R. Преди две години те cъздaдoxa cъвмecтнoтo пpeдпpиятиe Frоnеrі, ĸoeтo e и диpeĸтeн coбcтвeниĸ. 72-мата дyши, ĸoитo paбoтят във фaбpиĸaтa, щe тpябвa дa cи нaмepят нoвa paбoтa, ĸaтo oт ĸoмпaниятa oбeщaвaт "нa вcичĸи зaceгнaти пaĸeти c oбeзщeтeния, ĸoитo нaдвишaвaт зaĸoнoвия минимyм". Oт Frоnеrі зaявиха oщe, чe щe бъдe пpeдлoжeнa paбoтa нa зaинтepecoвaнитe в дpyги фaбpиĸи в чyжбинa. 

 

ПОТОЦИ

Haй-гoлeмитe нeтни пoтoци от пpeĸи инвecтиции в cтpaнaтa зa пepиoдa идвaт oт Xoлaндия (767.1 милиoнa eвpo), Гepмaния (122 милиoнa eвpo) и Бeлгия (67.9 милиoнa eвpo). Дaннитe пoĸaзвaт, чe paзмepът нa пpeĸитe инвecтиции нa Бългapия в чyжбинa ce e cвил лeĸo oт 299.4 милиoнa лeвa зa 2017 гoдинa дo 279.7 милиoнa eвpo зa минaлaтa година.

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България да промени конституцията си заради главния прокурор, настоя Страсбург
Безочие на деня: "Париж е по-замърсен от София"

10.12.2019

557
Новият социален министър иска ревизия на втората пенсия

10.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

362

Коментари

Хулиган

Exco Technologies, обяви, че ще ограничи дейността си у нас заради недоброто представяне и ще прехвърли част от бизнеса си в Мароко. Проблем пред инвеститора била липсата на работници за производството, както и увеличението на заплащането.

Поредният неуспешен опит за лов на маймуни с трици.

Като си докараш държавата да бъде третирана за бантустан, ще идват инвеститори, които търсят сарачи да им бачкат за пет лева и когато вземат да им искат пет и петдесет, бият си камшика и изчезват в Магреба...

 

.................................

http://www.drago.info/

Stern

Само да добавя, че ALC и "Нестле" не просто бягат от победилия герберазъм, а местят производствата си в Румъния. Дето уж ни дишаше прахта. И където данъците са по-високи. Както и заплатите.

А, ето още нещо прясно:

Фалстарт с "Турски поток" през България. 

Трите компании, които са проявили интерес към разширението на газопровода "Турски поток" на наша територия, не са резервирали достатъчни количества, за да има икономическа изгода от осъществяването на проекта. Това е станало ясно след приключването на първия етап от пазарния тест, който се очакваше да определи дали проектът може да бъде икономически обоснован

mi6osp.

Кай ще осъди лъжеца?

 

Публикувано във факти.бг:

Борисов: Чуждите инвестиции се увеличават

Министър-председателят отвърна на упреците, че има срив във външните инвестиции

Публикувана: 22 Ноември, 2018 16:44

 

https://fakti.bg/bulgaria/344633-borisov-chujdite-...

Седем с един...

Даа, и всичко това е резултат на "добрия" ивестиционен климат, "липсата" на каквато и да е корупция,  "отсъствието" на каквито и да било мафиотски структури, кристално "ясни" закони и "стриктното" им спазване, всевъзможни "облекчения" за бизнеса, наличието на "квалифицирана" работна ръка и най-важното - "СТАЛБИЛНОСТ"...все подобни условия, които правят страната ни особено "привлекателна" за инвестиции...И всичко това е по думите на любимия и обичан от всички нас Министър-председател, да се свети името му! Абе що не...Как ще дойде оня да си вложи парите, като не е сигурен, че няма да му ги гепят, барабар с биснеса му? Накратко, конят отдавна ойде у ряката и май е късно да го измъкваме...

unperson

Бесепето трябва да са луди да се борят за власт. Ще изкарат няколко месеца докато се пукнат всички набрали циреи, хубавите и умните ще ги свалят, и после мутрите ще ги обвинят за всичко. Да си управляват мутрите. И нине, и присно, и во веки веков. Амин.

Redneg

Това определено е най-забавния коментар, който съм чел. Има всичко в него.

Solace

Unperson, аз това го приказвам от няколко години. Затова и Корнела не се натиска да гъта тиквариата. Лошото е, че така същия тоя тиквариат трупа стаж...

volog2

Тия са дребни пред затварянето на фабриките на Булгартабак

На тъщата зетя

Мдаа, който и да дойде на власт след тиквата, жална му майка!

Invisible

    Дано Нинова прочете какво си написал.

mr_self_destruct (непроверено)

гербавите тролове ги няма да обяснят как корнелия е виновна...

hamel

Мдаа, който и да дойде на власт след тиквата, жална му майка!

За тва тов. hamel написа преди две години, че страстно желае тиквите да си изкарат мандата, че да подфанат и следващ.

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Нормално, предвид, че най-ценния капитал, хората заминава да работи на запад. Българските работотадели направиха така, че сега да няма хора и за тях и за никого.

https://iconomicabg.blogspot.com

voivodata

 "липсата на работна ръка " , за 500 лв. ще продължава да липсва...

pi4ematerino 2

цвъки и боко цял мандат.

да помни народа 10 години кога сме седяли под дебел прост гъз.. и заедно с комунистите на блатото...

 

Леля_Стойка_III

А колко "нечуждестранни инвестиции" затвориха ?

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Манрико?

Не се спотайвай, обяснявай!

Augereau

Ма чакайте ся, нали искахте производство - ето ви производство. Що така никой не ще да работи в него? Щот заплатите били ниски. Ми ниски са я, вие сега ли загряхте, що не прочетохте някой учебник по омразната икономика? Много ясно, че са ниски. Те навсякъде по света заплатите в производството са ниски, с изключение на няколко страни, където държат производство поради политически и исторически причини/натиск. 


И стига сме гледали идиотски статистики - едно отворено работно място за експерт със заплата 5 000 лв е много по-ценно от 5,000 лв наляти в някви тухли и железа. Ама само железата и тухлите се отразяват в статистиката за чуждестранни инвестиции, нали?

 

Някой може ли да ми каже коя статистика следи за качеството на работните места, създадени в България и защо не се говори повече за нея. Примерно, защо не се говори за това колко човека вземат над 2000 лв, над 3000 лв, над 4000 лв. Има я тази статистика, но никой не говори за нея. Всеки следи чужди инвестиции (които най-често са просто едни счетоводни упражнения), колко завода са построени, колко са се изтеглили и разни такива дебилизми от миналия век. 

 

Soro

Пари нема , дръжте се !

Няма и да има . Жалко .

Soro

Къде е Б Б да ни обясни и ориентира в обстановката ? Всичко върви към добро.

promin

Външните инвестиции са само илюстрация. 500 млн. евра нищо не са. Голема работа, че се изнизват  такива инвеститори за 10 евро на час бруто - ми то се е чист ткзс -ски трудоден сравнено с ЕС. С 30 % външнотърговски оборот  спрямо БВП - да си заминават. С тях и без тях.. Дайте да видим каво става с българските инвестиции в страната  _ те там е трагедията. А ако говорим за промишлена политика....Ако не са дрънгането в Йемен,Сирия и  Ирак  хептен щеше да сме отплували.

whw

Ми икон. полиция рекетира. Данъчните тероризират с поредните нови кас. апарати. Фин. министър се е покрил яко в чужди апартаменти, а Татовият светва червени и сини лампички. Позорно е да си по тези места.

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

"Основна причина за оттеглянето е липсата на работна ръка. С подобен аргумент преди месеци се оттегли и друг инвеститор от автомобилната индустрия - белгийската Malmar, която правеше части за автобуси и камиони."

 

ЛИПСА НА РАБОТНА РЪКА !!!

Кадрите решават всичко.

Кадры решают всё.

 

Аз ви пиша от чужбина, впрочем. Политиците направиха всичко възможно, да изгонят читавите хора в чужбина. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×