facebook
twitter

Първа страница

Брюксел даде на София изходна виза от 12-годишния мониторинг

Румъния остава под наблюдение и за първи път двете държави ще бъдат разделени
2567
 Аудиовизуална служба на ЕК
Жан-Клод Юнкер почти изпълни обещанието си България да бъде извадена от мониторинга.

България ще се отърве скоро от мониторинга на Брюксел и ще бъде оставена сама да наблюдава борбата си с корупцията и организираната престъпност, обяви Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер, която дни преди изтичането на мандата си публикува годишните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който действа от 2007 г. Румъния обаче ще продължи да бъде наблюдавана по този механизъм от Брюксел, защото, вместо да запази напредъка си, е отбелязала обрат в прилагането на върховенството на закона. Така двете страни, заради чиито дефекти в съдебните системи възникна МСП преди 12 години, предстои за първи път да бъдат разделени.

Представител на генералния секретариат на ЕК обясни на журналисти в Брюксел, София и Букурещ какво следва. Засега това е само препоръка, която ще бъде изпратена за мнение в Европарламента и Съвета на ЕС, както е било при изготвянето на всички предишни доклади. ЕК има право сама да прекрати мониторинга, но тя предпочита да се консултира с другите институции, като Юнкер ще остави окончателното решение на наследничката си Урсула фон дер Лайен и нейната все още неодобрена от Европарламента комисия. Освен това отиващата си ЕК прехвърля и друга отговорност на следващата - да създаде механизъм за наблюдение на върховенството на закона във всички държави, който евентуално ще продължи мониторинга и над България. Идеята е на Фон дер Лайен, която предвижда и финансови санкции за груби нарушения, но не е ясно кога и как ще влезе в действие.

Междувременно сегашната ЕК възлага вътрешно наблюдение в България на проектирания Съвет за координация и сътрудничество, който след прекратяването на мониторинга от Брюксел ще действа според ангажимент на премиера Бойко Борисов "като ефективен инструмент в мониторинга на изпълнението на реформите и напредъка в постигането на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност". Този орган се оглавява от вицепремиерката Екатерина Захариева и ще се събира на всеки три месеца, за да прави доклади какви са резултатите от съдебната реформа.

На въпрос на в. "Сега" защо след като Румъния е вкарала в затвора стотици корумпирани високопоставени лица, а България - нито един, Брюксел възнаграждава София, а наказва Букурещ, високопоставен представител на ЕК отговори: "Защото България е изпълнила отправените й през 2017 г. 17 препоръки". Те изискват само законодателни и институционални промени, но не и присъди. На втори въпрос от вестника защо Брюксел отменя наблюдението за организирана престъпност в България, след като нито един мафиотски бос не е влязъл в затвора, отговорът бе сходен: "Защото миналата година ЕК отчете, че българската организирана престъпност е влязла в нормите на престъпността в другите държави в ЕС".

Журналисти от други държави също изразиха удивление от различния подход на ЕК към България и Румъния. Обяснението бе, че през първото полугодие Букурещ е преминал на заден ход в съдебната реформа и затова не е било възможно да получи зелена светлина като София за излизане от мониторинга.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

20130 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

6448 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

16399 5

Коментари

Supertramp
снимка на Supertramp
Ала-бала-портокала ! Абра-гадабра !! Медийни гърчове и конвулсии ... Или ИМА мониторинг , или НЯМА мониторинг❗️ Последно ???
Хумангоид

Последно: наблюдението продължава, но вече става двустранно: хем вътрешно (някакви новосъздадени родни евробюрократи), хем външно (от проектираната нова система за наблюдение в ЕС).

Една магистрала колкото и да я наричаш "компрометирана", тя си остава недоправена и калпава.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

За тези, които не помнят. Изходна виза ти дава право да напуснеш съответната държава. Тя не ти гарантира, че можеш да влезеш в друга.

дъртреалист

Одобрявам.

Идеята, че болестта може да се лекува с външна имунна система, е глупава.

Българското общество или ще успее да се пребори САМО с мафията си или няма бъдеще.

НЯма как отвън да ти дадат бъдеще ... ...

Мицо

Не знам дали ние станахме повече европейци, или някак си Баце побългари брюкселските зелки. Май второто...

Billy-Joe Winchester

Вожда Червен Нос се удави накрая на Дунава.

А Боко така или иначе си остава неспасяем.

Доц.Трътлев

По-скоро недосегаем. Защо ли?

торбаЛан

Ма-дааа...

Константин Матеев

Е щом изпълнението на препоръки е по-важно от реалните резултати, какво има тук да се коментира! Всичко е ясно - вървим по правилната линия, спусната ни отгоре. 

sega_reader

Защо лъжете ?

Мониторинга остава !

Казионните телевизии те са ясни, хвалят Бибитко и правителството, но независимите медии трябва да казват истината.

маняна
снимка на маняна

На въпрос на в. "Сега" защо след като Румъния е вкарала в затвора стотици корумпирани високопоставени лица, а България - нито един, Брюксел възнаграждава София, а наказва Букурещ, високопоставен представител на ЕК отговори: "Защото България е изпълнила отправените й през 2017 г. 17 препоръки"

Лаура Кьовеши губи пред Пацо Терасата ? ????????

Какъв зрелищен евроавтогол.

майор

Нема место за чудене.

Приятеля Юнкер си изпълнява обещанията към Боко.

Пък и кво му пука на Юнкер, отсега е щастлив богат пенсионер, ше си порка спокойно, и целата отиваща си ЕК, де.

Другите да му берат гайлето.

дъртреалист

Всичко е ясно - вървим по правилната линия, спусната ни отгоре.

Точно.

Но, трябва да сме нащрек, както с ИК,

както с ГМО-то, както с фракинга, както с южния поток...

Интервал

Мда, глупави са румънците. Показаха някакви реални действия в борбата с тая пуста корупция, а сега, като забавиха темпото, ще продължават да ги наблюдават. Пък Боце е природен гений - ясно обяви, че корупция няма, логично няма и осъдени, а многото говорене и борба са срещу усещането за корупция.
Толкова е просто! ? Добре, че румънците се усетиха и екстрадираха Кьовеши към Брюкселско, та имат шанс да ни догонят в усещането за корупция.
Още някой да си мисли, че всякакви подобни наблюдения и комисии не са шумна бутафория? Ежегодишно еднообразни  доклади, лекичко да ни посочат с пръстче, лекичко ни похвалят за напредъка(дали не е само усещане?), но с еврофондовете наляха милиарди в мелничката на родната олигархия.

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)