facebook
twitter

Първа страница

Британски депутати ще блокират новата сделка за Брекзит

Както опозицията, така и съюзниците на премиера Борис Джонсън не харесаха договорките за Северна Ирландия с ЕС
1347
 ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън бе поздравен от колегите си в Брюксел за новата сделка за Брекзит, но тепърва ще трябва да води битка да я прокара през британския парламент.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британският премиер Борис Джонсън радостно обявиха, че е постигнато споразумение за Брекзит - броени часове преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предадоха световните агенции. "Сега парламентът (на Великобритания) трябва да одобри (споразумението за) Брекзит в събота, за да можем да насочим вниманието си към други приоритети, като стандарта на живот, здравното осигуряване, тежката престъпност и околната среда", добави Джонсън. Именно одобрението на депутатите обаче засега изглежда малко вероятно и все още далеч не е сигурно, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври.

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която е коалиционен партньор на Консервативната партия на премиера, втвърди своя тон и заяви, че позицията й за Брекзит не се е променила и че няма да подкрепи новото споразумение. "Не можем да подкрепим това, което се предлага за митниците и условията за даване на съгласие, и липсва яснота по ДДС", се казва в публикувано по-рано изявление на лидерката на ДЮП Арлийн Фостър и парламентарния лидер на партията Найджъл Додс. Подкрепата на ДЮП за Джонсън в британския парламент е от решаващо значение, тъй като някои от съпартийците консерватори не приемат позицията му по въпроса за ирландската граница, който е основен препъникамък в споразумението за Брекзит. Джонсън няма мнозинство в британския парламент и без подкрепата на ДЮП е малко вероятно споразумението да бъде прието.

Основната британска опозиционна формация - Лейбъристката партия, също няма да подкрепи договорената сделка с Брюксел, заяви нейният лидер Джереми Корбин. "Не одобряваме сделката и не можем да я подкрепим в сегашния й вид, каза той и призова британските депутати да отхвърлят споразумението. То няма да обедини страната и трябва да бъде отхвърлено. Най-добрият начин да се реши Брекзитът, е последната дума да има населението, което да се произнесе чрез всенароден вот", посочи в комюнике Корбин. "Тази сделка е по-лоша от договореното от предишния премиер Тереза Мей", посочи той. Шотландската национална партия също няма да подкрепи в парламента споразумението, защото то представлява доста "по-твърдо" излизане от ЕС, заяви лидерът на формацията и първи министър на Шотландия Никола Стърджън. "Планираният от Борис Джонсън Брекзит предполага не толкова обвързващи отношения с ЕС, що се отнася до стандартите за храните, опазването на околната среда и правата на работниците", каза тя. Поне 21 бивши депутати консерватори също така могат да не подкрепят вота.

940712 КОМПРОМИС

Северна Ирландия остава в митническата територия на Великобритания, но за стоките, пристигащи на северноирландска територия, ще се прилагат всички процедури на ЕС. Това предвижда споразумението за Брекзит, договорено между Лондон и Брюксел. На самия остров Ирландия няма да има митнически проверки, които ще се правят в пристанищата. За стоките, транспортирани от останалата част на Великобритания за Северна Ирландия, които се предполага да останат там, няма да се прилагат мита на ЕС. Европейски мита няма да се плащат и за стоки за лична употреба, пренасяни от пътници, преминаващи ирландската граница, и за втора категория стоки, които са предназначени единствено за незабавна консумация, а не за последваща преработка. Съвместна комисия, сформирана от ЕС и Великобритания, ще определи след Брекзит по-точно кои стоки се включват във втората група. Споразумението между Брюксел и Лондон предвижда освен това парламентът на Северна Ирландия след Брекзит да даде съгласието си по въпроса дали европейските правила да продължат да се прилагат на северноирландска територия. Страните си поставят за цел след Брекзит да договорят амбициозно споразумение за свободна търговия - без мита и с неограничени квоти.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

19588 32
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

6025 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

16071 5

Коментари

Тренд Петков

940712 КОМПРОМИС.......Представяте ли си Е те този абзац Баце да го преразкаже и изкоментира пред родните ни журналисти..то ясно,че пред чуждите няма как...по понятни причини  ....Щото той е в Брюксел именно да решава този пъзел с както ги нарича колегите си..и даже го е приел от името на България. С ръка на сърцето, вярвате ли че той може  да го прочете без запъване?

И непременно вижте това....то дава много много отговори как ни възприемат,  като гледат кого сме пратили да ни представлява... Забележете подигравателното сочене с пръст на английския правещ се на шут премиер...и откровенно идиотското хилене на нашия...зер снимал се е с Началник.... Джонсън има същото изражение  като Тръмп, когато нашия го награби да се ръкуват...Хем не върви да си дръпнеш ръката, хем се чудиш тоя кой е и за какво ти се радва толкова.

Вижте   сами...https://www.24chasa.bg/novini/article/7715011 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×