facebook
twitter

Първа страница

Борисов разгроми БСП напук на скандалите

При рекордно ниска избирателна активност депутати в ЕП пращат още ДПС, ВМРО и градската десница
7603

Въпреки серията от тежки корупционни скандали през последния месец ГЕРБ успя категорично да спечели европейските избори с 30.5% и така отбеляза 12-ата си победа. Прогнозите за стабилна преднина на управляващата партия пред БСП се оправдаха - социалистите останаха втори с 25%. ДПС затвърди реномето си на трета политическа сила с малко под 13%, а ВМРО - на основна партия в патриотичната десница със 7.5%. "Демократична България" остана пета с резултат, близък до избирателната бариера от 6.5%, и до последно няма да се знае дали ще има евродепутат. 

Въпреки че гласуването в България по закон все още е задължително, избирателната активност вероятно ще отбележи негативен рекорд. Към 19 часа тя бе 28.8%, което е с близо 10% по-ниско от предходните европейски избори, показват данните на "Алфа рисърч". На практика до урните отидоха под 2 млн. души.

Пълен провал претърпяха патриотичните формирования "Атака" и НФСБ, както и "Воля" - всички те останаха далеч под бариерата. От независимите кандидати най-добре се представи осъдената на първа инстанция Десислава Иванчева - бивш кмет на столичния район "Младост". Тя спечели 1.2%. 3.1% от гласовете отидоха за "Не подкрепям никого".

Според последните прогнозни резултати на "Алфа рисърч" ГЕРБ запазва представителността си в ЕП - 7 евродепутати. БСП ще има 5, а ДПС - 3. ВМРО и ДБ пласират по един. "Галъп" смята, че окончателното разпределение ще е 6-5-3-2-1, т.е., че ВМРО печели един мандат за сметка на ГЕРБ. 

Над 42% от избирателите са използвали правото си на преференции, което означава, че до последно няма да има яснота за окончателното подреждане на листите. 

Социолозите бяха единодушни, че премиерът Бойко Борисов и неговите обиколки из страната, които бяха излъчвани на живо във Фейсбук и обилно отразявани от останалите медии, са основната причина за мобилизацията на избирателите на ГЕРБ. "Борисов остава и ще управлява още дълго. Той винаги изненадва, от 2006-а насам", коментира финансовият министър Владислав Горанов.

БСП не е успяла да се възползва от скандалите около ГЕРБ, като неправилно е заложила на лайтмотива за нуждата от предсрочни избори. Георги Свиленски от БСП обяви пред журналисти, че партията прави паралелно преброяване. Очаква се днес да бъде свикано заседание на ИБ на БСП, което ще излезе с позиция за следващите стъпки на партията.

Голям е отливът в подкрепата за ДПС. Една от причините е, че избирателите на движението в Турция нямаха право да гласуват. Другата обаче е сериозната криза в движението, която очевидно не е преодоляна въпреки залеза на отцепниците около Лютви Местан и публично поисканата прошка от избирателите от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Въпреки недоразуменията около транспортирането и инсталацията на избирателните машини гласуването с тях протече спокойно - най-вече заради добрия интерфейс.  

Засилена активност имаше пред секциите в чужбина. Само в Никити, Гърция, гласуваха над 700 избиратели. Към 19 часа бюлетините в Халкидики свършиха и се наложи външно министерство да осигури още. 

103 жалби и сигнали постъпиха в ЦИК до 18 ч. Голяма част от тях бяха от избиратели, които не се намират в списъците. ЦИК санкционира 4 социологически агенции заради предварително разгласяване на данни за вота. Комисията нареди на медии да премахнат подобни данни от социологически агенции. 

76

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Частна фирма шеста година събира такса "локва" по границата с Турция

22.10.2019

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

3410 6
EК оставя България и Румъния да се чудят кой ги наблюдава
Болничните остават без промяна догодина

22.10.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

403

Коментари

Страници

LePenseur
снимка на LePenseur

Поздравления за Иванчева! Сама срещу партиите е геройство. Резултатът ѝ е съвсем достоен и дава надежда за кметските избори.

fierсe
снимка на fierсe

страшен разгром, 9% от българите са гласували за герб!

държавната и общинските администрации тамън покриват тези гласове!?

Sine_metu

8%

sega_reader

👍👍👍

Спести ми писането.

Mayo

 Не знам защо, но ми се струва, че тази вечер започнаха да се изливат основите на нови апартаменти, Има и добра новина - Радане, то така се почва, София си е наша! 

Begemot
снимка на Begemot

Изглежда като бетониране на статуквото за вечни времена, по скоро за вечно безвремие. Как в страна с 80% сравнително бедно население, последна по всички показатели в Европа( освен по ниво на корупцията), как в такава страна печели статуквото - т.е.  кражбата,   корупцията,  институционалните бухалки,  простотията - как става това, нямам обяснение. Т.е. идва ми на ум  само едно, пак свързано с е 80% от българите, дефинирани от проф. Иво Христов...

Антей

!

Така е, колега Begemot!

Печелят, понеже

гласува българина, който сега е в във властта!

 

Питанката е

защо "другият" българин не гласува!?

 

И по този начин на драго сърце

предоставя

работната си сила, портфейла си

живота си - да го унижават, мачкат и крадат?!

 

Безразлично ли му е?!

Този "друг" българин знае ли, че

безразличието

е най-голямата сила на диктатурата?!

 

Ако е така - да се учим, да работим

не за нашия,

а за високия стандарт

на живот на другите.

Нас - кучета ни яли!

 

..........................

п.с. Вярно ли, на Халкидики специално

за тези с високия стандарт са открили

изборна секция - 

докато си почивкат от усилния труд

и да гласувкат луксозно?!

☝️

 

sega_reader

Предполагам, че не гласува защото ... вече няколко пъти го таковат, сещаш се за думата.

Мъжко дупе се такова веднъж.

Хората са отвратени и лъгани няколко пъти.

Не гласуват, защото не вярват, че може да има промяна.

Това е краткият отговор.

За дългият отговор ще ти кажа нещо, което знаеш, вече не сме 1990 г. и да клептим в очакване на изборни резултати и да гледаме диаграми по телевизора.

Аз си пуснах филм и не ме интересува кой за кого е гласувал.

Защото съм гласувал вече 30 години и резултата е един и същ. Ако има още заблудени, нека гласуват.

mai tai88

Като отидох да гласувам вчера, видях как става - някой вече беше гласувал срещу трите мои имена и адреса ми. Комисията хич не се притесни - задраска прежде гласувалия с моето име и готово! И това в София.

пенка пенева

80%

LePenseur
снимка на LePenseur

Много ме интересува, след като говорите за тия 80%, които гласуват за статуквото, сиреч "блатото", бихте ли могли да се поставите на тяхно място и да обясните дълбинния им подтик? Кое ги кара да гласуват така? Въпросът ми е чисто (социално)психологически. Може би Minderbinder или Ловкия имат някакво обяснание? Или па Даскала, защо не?

Sine_metu

Огнян Минчев го обясни :

„Българинът (пропусна, разбира се, да каже че говори за незначителните 8% - б.м.) знае, че във властта се краде по много и че се краде постоянно. Господин (тука му потекоха лиги - б.м.) Борисов опакова това в привлекателна обвивка.“

 

Не знам как да го преведа на човешки език.

Идват ми наум екскрементите в целофана и овцекрадците от Долния Дунав

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Мнозинстовото от българските граждани (около 70%) не гласуваха, с което изразиха становището си , а именно, че тези избори не ги засягат. Ако тенденцията се запази, Боко може да си управлява вечно, очевидно никой не вижда смисъл да влага усилия за да смени тиквите с кратуни.

Jordan_13 2

Ку-ку, ами то в България няма други, само тикви и кратуни. Кратуните са все пак надежда з а нещо, а  тиквите са нещо безнадеждно;))) 35 години, Борисов, честито!;))) Както каза Горанов: 'Бойко ще управлява дълго", но за Горанов, не е сигурно;)))

Сократ-май

Добре, опитай да хапнеш печена кратуна.

Sine_metu

Да де. Да апнеме, па после до онуй место, па пак... За друго не ни търси

Sapienti_sat

Този гурман, знае вкуса на блюдото "пържен станишко", та може да му се вярва и за предлаганото блюдо. Интересно колко се активизира като затракаха блюдата... и лъжиците! 🍴🍶

аман бе

Какви са тия канибалски намеци?

бастун

Е колко са за ГЕРБ - една трета от една трета, демек към 700 хил. човека всичко на всичко.

Хумангоид

В 05.00 чака разликата спада до 4% и продължават да се сближават. Гоцево-шадраванската "Коалиция за България" и Марешкия им изядоха главите. 

LEFT

Не се чудете - милиончетата които Б.Б. раздаде в последните дни преди изборите изиграха своята роля. Освен това 80-те %, явно предпочитат Бай-Ганьовщината като манталитет. Марийката Габриел и другите от листата са само фон.

dream team
снимка на dream team

На крепителите на шайката - честито. Останалите - да духат супата, която сами си приготвиха.

Паисий2

БСП трябва да си извадят изводите, че само с хвърляне на кал по противника няма да се получи. Трябва и нещо което да мобилизира избирателите. Трябва програма за управление! Трябва, също така, и механизъм с който да се контролира как се броят бюлетините.

Май е време Корни да подаде отставка!!!

dream team
снимка на dream team

И защо да си подава оставката?

Защо никой не обръща внимание на един феномен:

Боко е заобиколен от жени, които са готови да го защитават с голи гърди.

 Срещу него и шайката му са само жени (Корнелия, Елена, Десислава, Петрова, майките на деца с увреждания).

Изводът - в България мъже не останаха. А тия, които се имат за мъже, всъщност нямат мъжките атрибути.

Sine_metu

По принцип всяко дело се върши от жени. Казано е : „Търси мъж, например мен, ако искаш нещо да се обясни и търси жена, ако искаш да се свърши.“

В свое оправдание мога да кажа, че пробиването на кратуни, за да им се налее нещо, също е работа.

Да не мислите, че само на вас ви е досадно, а на мен ми е приятно

Su38

Наричаш "хвърляне на кал", когато се извадиха очевадни документи, че някои са се оляли с имоти?

Наричаш "хвърляне на кал", когато те изобличават като дребен мошеник?

И зовеш това да се спира?

Да ви имам морала...

Sine_metu

Пон., 27/05/2019 - 08:30 (нов)

Паисий2

БСП трябва да си извадят изводите

 

Грешка е излизането от парламента. Да, непредставителен е. Да, има едноцифрено одобрение. Но там е мястото за ежедневно поставяне на въпросите.

Плюс за Нинова е разграничаването от ПЕС и най- паче от катастрофата Станишев.

Дългосрочната стратегия - държавно управление с човешко лице - е без алтернатива. Между другото, не само за БСП

slavabg

Притеснявам се, че който го е писал това, не е наред с главата...  да посети спешно джипито си, докато го има!

 

Постоянно ме триете и ограничавате, иначе щях да ви покажа как "печели" и "громи" БОКО 😉

 

само ще ви спомена между другото, че последните 3 избори са им чиста загуба и ако не са изборните им манипулации - отдавна щяха да са само лош спомен с горчив вкус в устенцата! 

sara1234

Сергейко разгроми БСП! Това го виждат и птичките. И той самият. Но не му пука! Той дойде да си брани местенцет. С цената на всичко! И си го оварди. Защо го държат? Или по-скоро той с какво ги държи, че го държат? 

Samnenie

Не само местенцето. Има по-стратегическа цел - заличаване на БСП. Остави го на границата на санитарния минимум -34 дупетати! за една бройка ДПС щеше да стане втора по-големина партия в НС, ако дори Доган не се беше стреснал. В следващия Парламент със зор, може би, щеше да прескочи 4-тях %. И СЕГА дава акъли, интригантства, изказва се с недомлъвки, призовава към анализи и поемане на отговорност. Пфу! А, неговата отговорност къде беше, как се прояви  при толкова много загуби? Нещо като личен пример? Голяма смрад са окопалите се бонзи в БСП.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×