facebook
twitter

Първа страница

Борисов използва убийството в Русе за контраатака срещу критиците си

Щом всеки може да лансира версии, значи свободата на словото е факт, отсъди премиерът
2189
БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов посвети голяма част от времето си да громи всички, които са го критикували, докато вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров лаконично се спряха върху установените досега обстоятелства около убийството на Виктория Маринова.

Разкриването на убийството на русенската журналистка Виктория Маринова даде повод на премиера Бойко Борисов да премине в остра контраатака срещу всички, които са настоявали за бързо и качествено разследване на жестокото престъпление или са се усъмнили в работата на полицията и правителството. Сред "провинилите се" се оказаха медиите - чужди и български, както и водещи европейски политици. Убийството на Маринова бе осъдено от ООН, от редица еврокомисари, сред които по правосъдието Вера Йоурова, шефа на ЕНП в ЕП Манфред Вебер, от посолството на САЩ у нас и редица неправителствени организации. 

Вчера МВР и прокуратурата официално обявиха, че за убийството на Виктория Маринова в Германия е задържан 21-годишният Северин Надеждов Красимиров. Според тях са намерени достатъчно уличаващи доказателства, включително и ДНК. Убийството е извършено спонтанно и целта е била сексуално посегателство, смятат разследващите.

По-късно през деня Борисов се срещна и с всички чуждестранни посланици. Според информация на bTV премиерът ги е попитал как така са се поддали на фалшиви внушения, и ги е укорил, че нито един не е потърсил информация от правителството, преди да реагира. Дипломатите са запазили пълно мълчание по време на срещата и не са задали нито един въпрос. Преди това Борисов разказа, че дори е отказвал да говори с представители на Брюксел по въпроса.

В изявлението си Борисов отдели само няколко изречения за жестокото престъпление, след което се впусна в дълга тирада срещу всеки, който е дръзнал да изкаже мнение по въпроса. Той разви тезата, че зад критиките срещу страната всъщност стоят българи. "Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта или Словакия. Да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация, и то с най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист!", заяви Борисов. Той обясни, че досега са отказвали да говорят, защото имало риск разследването да се провали. "Само в рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България! И нито едно вярно. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в Щатите какво се случва в България! Мигар това не се случва в други държави?!", заяви Борисов.

Гнева на премиера отнесе персонално и Манфред Вебер, който е сред основните претенденти за следващ председател на Европейската комисия. Преди няколко дни той заяви, че е шокиран от убийството. Борисов не спомена Вебер по име, а само като "шпицен кандидата", т.е. основния кандидат за поста от ЕНП. "Те ни разсипаха от "Туитъри"! И аз тука доста ще си променя и за шпицен кандидата мнението, много внимателно съм чел всичко, ще имаме сериозен разговор в ЕНП, като отида там. Но това е политиката", продължи Борисов със заканата, че може да каже още много неща, но "те ще минат добрия тон". Малко по-късно в "Туитър" Вебер написа, че приветства предварителните резултати от разследването и има доверие в българските власти. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също реагира. От комисията разпространиха съобщение, че "председателят Юнкер приветства бързите и активни усилия на премиера Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от другите държави - членки на ЕС, успешно арестуваха заподозрения убиец на журналиста Виктория Маринова". Председателят на Европарламента Антони Таяни пък написа в "Туитър", че поздравява българските власти за скоростта и точността на разследването.

Борисов не подмина и медиите. Той недоумяваше как може да се говори за поръчково убийство, след като на мястото е намерена ДНК от извършителя. "Целта на един извършител на поръчково убийство е да вземе пари, за да може да си ги харчи, не си оставя слюнките и... да не обяснявам всичко по жертвата", заяви той. Критиката му към медиите бе, че не са изчакали резултатите от разследването, преди да лансират версии за причините, довели до него. "Въпреки че в неделя още ви помолих да изчакате няколко дни, защото вие като разследващи журналисти знаете, че всяко прибързано изговаряне от прокуратурата и МВР, дори от мене, когато съм подложен на натиск, можеше да предизвика укриване на вещи, укриване на извършител и нямаше днес какво да си говорим", заяви Борисов. За разлика от Борисов, вчера и главният прокурор Сотир Цацаров, и МВР шефът Младен Маринов подчертаха, че продължава да се работи и по версията за евентуална връзка с професионалната работа на Виктория Маринова, макар че всичко сочи, че тя е малко вероятна.

Медийната тема даде повод на Борисов отново да заяви, че в България има свобода на словото, въпреки че страната ни е на 111-о място в международната класация на "Репортери без граници". Според премиера, щом всеки може да лансира версии, това означава, че има и свобода на словото. "Такава свобода - да пишете, да говорите, да предавате всеки ден - мисля, че е факт!", аргументира се той.

Борисов намери начин да оправдае и един свой скорошен гаф - нареждането му от Ню Йорк веднага да се арестуват предполагаемите нападатели на репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, който твърдеше, че е бил изхвърлен от трима души на бетонна площадка на склад за храни в Търново. Впоследствие видеозаписи от охранителни камери го опровергаха. "Надявам се за в бъдеще да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващо престъпление, както имахме наскоро. Защото аз много бързо реагирах на сигнала, който ми даде Нова телевизия в Ню Йорк, и впоследствие се оказа точно обратното", заяви той.

В нито един момент на разследването на убийството на Виктория Маринова "Сега" не си позволи спекулации и внушения, свързани с професионалната й кариера и с версиите за смъртта й. За разлика от премиера, ние смятаме, че в България има сериозен проблем със свободата на словото.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Парламентът се оказа виновен за непоправимите грешки в е-винетката

23.02.2019

Юлиана Бончева

604 5
50% от висшистите в София живеят в южните райони
50% от висшистите в София живеят в южните райони

23.02.2019

278 1
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати
И да искат, и да не искат депутатите ще получават заплати

23.02.2019

71 1

Коментари

whocares

Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта или Словакия. Да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация, и то с най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист!

глупак

сякаш има разлика коя е пребитата, изнасилената, и убитата

и ако не беше журналистка горкото момиче - това нямаше да бъде факт...

 

нищожество

 

 

 

Devil

"Гузен негонен бяга". С острата си реакция Борисов се изобличи като наместник на Мафията в България. Много чувствителна тази мафия. Предположенията за убийството по причини свързани с работата на журналистката се оказаха грешни в конкретния случай, но напълно верни за обстановката в страната.

n0umenon

Ч-ч-чай малко, кой каза, че са грешни? Избързвате, драги.

Strudel

Той е 20 кила с мокри дрехи, освен това според прокуратурата бил пиян.

От репортажите със съседи се разбира, че го е чакала кола със съучастници, и журналистката е била причакана.

Един куп блюдолизци се изсипаха по медиите да убеждават, че е психопат за да услужат на флъорцата-премиер. Но и да намерят следа от поръчителство никой не вярва, че "органите" ще си свършат работата.

ГАМЕН

След като "Аз съм прост и вие трябва да сте прости. Казах".

Butch
снимка на Butch

Толкова просто на толкова високо в БГ май не е имало.

Когато го осъдят този Северин или както се казва, тогава се говори. Да не стане после, ние ги хващаме, те ги пускат.

Досега неговото е приказки на пазар.

Justinian2
снимка на Justinian2

Да. От времето на свинаря Ивайло , но за последния няма наблюдения че икюто му е било 80 ...

Drum-Bass

Кофти е когато ти свърши времето и се окажеш в кенефа без папир...

Той дори и не предполага какво Го чака... 

bay Dragan

Др.Сталин пък ги разстрелваше.

Penchobre

Американското посолство не е споменато поименно. Не ми се вярва смелчагата Борисов да се страхува... ?

kokaracho

Според информация на bTV премиерът ги е попитал как така са се поддали на фалшиви внушения, и ги е укорил, че нито един не е потърсил информация от правителството, преди да реагира.

Да припомня един скорошен случай:

 

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", 

Каквото си постелеш, на това ще седнеш. 
Simplicissima
снимка на Simplicissima

позорът далеч не е само наш

 

щото европейските политици приемат и оневиняват туй от снимката всеки път,

когато срещу опрощение на греховете то им предложи нещо по техен вкус;
па и те не се свенуват да си искат

 

гадорията по върховете обаче не означава, че има файда да им се подражава/служи

както няма файда и да се силим да ги мразим/сваляме/наказваме

но има файда да мислим как да сменим системата, която произвежда гадория

щото вече и в уж най-съхранените общества стават мащабни бели
 

 

nikcv

Това е положението свиквайте!След 10-15 години само това ще четем по пресата който е жив де!Тука в тая кочина ще останат само инвалиди стари и немошни хора които ще се молят да не бъдат бите ограбени изнасилени и убите всеки ден!Ще има също шепа политици и бизнесмени живеещи зад дебели стени с въоръжена охрана!А по улиците ще вилнеят цигански банди и ще крещят ДЕМОКРАЦИЯ!!!!!!

HBK

Той недоумяваше как може да се говори за поръчково убийство, след като на мястото е намерена ДНК от извършителя.

 

Ние пък недоумяваме как професионалния милюционер, главсекретар на МВР-клана и охранител от трибуквените времена, не може да допусне, че изверга, чиято ДНК е намерена върху тялото може да бъде не непременно убиецът, ами изнасилвачът или дори само помагачът. Въпреки че версията за спонтанния характер на това гнусно деяние е най-вероятна, тя съвсем не е единствена. Каза го дори самия главпрокурор.

 

Да не се окаже по време на евентуалния разпит в България (ако има такъв, де), че „извършителят” е само единица от няколко извършителя с възможно различни подбуди и мотиви.

Да не се окаже, че яростната „контраатака” на премиера-ченге е контрапродуктивна. Защото:

 

1. „Извършителят” още не осъден (не е дори разпитан от наши следователи)

 

2. Дори и това престъпление да е поради сексуален мотив, трудно ще бъде на родните правоохранители да обяснят ужасяващите размери на престъпленията от подобни примитиви (с подобни мотиви) по селцата и селищата на Територията ни. 

 

3. При тази подчертана агресия към жени и деца е доста трудно да обясним контрапродуктивното решение на конституционните съдии (поне на дамската част в него) да отвърли предложението на ЕС за Истанбулската конвенция.

 

4. Сръднята на Българския премиер-милюционер спрямо един потенциален шеф на ЕК също може да се окаже контрапродуктивна. Реакцията на Манфред Вебер за ставащото в страната ни, макар и доста умерена, съвсем не може да отрече истината, че в страната ни Мафията си е намерила уютно убежище. Под зоркото око на "правоохранители" от типа на троицата изтипосана на горната снимка. 

wreckage
снимка на wreckage

Боко ноо добре знае, че од двамата шпицари на ЕНП-то(Стуб и Вебер), Вебер е тоя,  който ще му търпи простотиите. Вебер също е наясно с тва.

Което означава, че реално Боко нема никъф левъридж.

кертик
снимка на кертик

Този индивид явно не осъзнава каква жалка карикатура на политик е.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×