facebook
twitter

Първа страница

Безумни изисквания заради прането на пари подлудиха бизнеса и НПО

В петък изтича срокът за изпращане на безсмислени уведомления в ДАНС
24 774
 Снимка: Архив
ДАНС реално може да глоби цялата държава по закона за мръсните пари.

Десетки хиляди фирми, кметове, политически партии, фондации, спортни клубове трябва да изпратят до петък в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) планове за обучение на служителите си през 2019 г. Причината? Законът за мерките срещу изпирането на пари, който изисква писането и предаването на такива планове в ДАНС.

Това безсмислено упражнение и трупане на бумащина ще се повтаря всяка година, пише в новопоявилия се правилник за прилагане на закона. То е и поредният стресиращ ангажимент по закона за мръсните пари, според който бизнесът и неправителствените организации (НПО) трябва да подават декларации кои са истинските им собственици. Заради същия закон десетки хиляди фирми и НПО-та ще трябва да пишат и вътрешни правила. Санкциите за нарушителите са сериозни - от 1000 до 10 000 лв. за физически лица и 2000 до 20 000 лв. за фирми. А за финансовия сектор - банки, застрахователи и др., глобите стигат до 50 000 лв. 

Само неправителствените организации са над 40 000. Сред задължените да пишат планове и вътрешни правила и да се обучават периодично са БНБ, търговските банки, инвестиционните посредници, пенсионните фондове, лизинговите компании, фирмите за пощенски и куриерски услуги, заложни къщи, обменни бюра и др.  Законовите задължения обхващат също одитори, счетоводители, нотариуси, правни консултанти, съдебни изпълнители, брокери на имоти, а също и търговците на едро, търговците на оръжие и на горива, както организаторите на хазартни игри. И администрацията - държавна и местна, трябва да е грамотна и подготвена да разпознава сигналите, че зад дадена сделка, договор, плащане има нещо съмнително и може да "пере" криминални пари. Това важи за министри и кметове, за НАП и митниците, за агенциите за приватизация и за обществени поръчки.

За целта тези организации трябва да имат и вътрешни правила "за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма". Тези правила също трябва да бъдат представени в ДАНС - до 12  май. Агенцията любезно е качила на сайта си примерен план.  От него става ясно колко проформа е това изискване и как ще е поредната загуба на време и ресурси на задължените лица. В плана еталон пише, че всички служители трябва да минат обучение до 30 юни.

Форумите на счетоводителите и на неправителствените организации прегряха от възмущение през последната седмица. Тогава задължените научиха какво ги чака. Счетоводители се гневяха, че докато ДАНС пропуска канали за мръсни пари от Венецуела, мачка дребните фирми и свободните професии по недопустим начин. Неправителствените организации с изненада научиха, че дори да нямат дейност и нито един назначен, шефовете им трябва да се обучават за корупция. 

 

ЛАВИНА

Съмнително е, че чиновниците от ДАНС ще смогнат да обработят лавината от планове, която ще ги засипе. От куриерска фирма разказаха как техен човек е престоял 4 часа в агенцията, докато деловодството приеме всичките 240 пратки с планове, които куриерът е трябвало да достави. Сайтът на агенцията също работи трудно в последните дни - явно защото е претоварен от посетители, които търсят информация какво да правят, за да не сгазят закона. 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23440 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7890 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17873 5

Коментари

Forza NATO

 

? Доста точно описание на поредното напълно ненужно издевателство. 

Gautama
снимка на Gautama

Целият закон (ЗМИП) и правилника за прилагането им са тотално идиотски - изискват от огромен брой фирми в най-различни браншове да се превърнат в нещо като агенти на ДАНС ( а в някой случай  и като разследващи органи).  В общи линии ЗМИП е средство да се глоби всяка фирма,  от задължените по

закона .

Вместо да правят на луди целия финансов бизнес в BG-то, ДАНС да си свършат несвършената работа с банките - не съм ченге, но си мисля, че нито едно значимо пране на пари и финансиране на тероризъм не може да мине без банка . Дори банката да не участва в престъпната схема, със сигурност паричния поток ще мине от там. Да си следят паричните потоци, а не да превръщат хората в безплатни полиценски сътрудници. 

дъртреалист

Според мен наблюдаваме мероприятие за гасене на икономическата активност на българите.

Задържа се висок ръст на икономиката, което дразни кукловодите. 

И вземат мерки за охлаждане.

А обществото спи.

А с националната сигурност никой не се занимава.

Защото нямаме стратегия за развитие, в която да е вменена като задължение.

А Радев е зает да брои граматическите грешки на Цветанов.

ГАМЕНЧЕТО

Истината е че българина трудно се подава на контрол, някак си му е чужд. Във всеки от нас се крие по един капитан Петко войвода.

А мои познати от Канада разказват как ката месец властите ги инструктират за съобщаване на нарушения.

Krass_

Тези "тикви", които са писали ппзмип, са обида даже и за тиквите!

Трябва да си пишеш правила как да спазваш закон и да си правиш график как да се обучаваш?!?!?!

Ако не съм минал обучение и нямам разписани вътрешнио правила, мога ли да не спазвам змип и да ме глобят от 1 до 4 хил. лв., вместо да ме разследват и вкарват в затвор???? А не трябва ли да има и вътрешни правила и график за обучение по ЗДДС, ЗКПО, ЗДДФЛ, ЗМДТ, ЗЗО, КСО, КТ. А защо да се спира дотук, ами НК, НПК, АПК, ЗУТ, ЗДВП да не би би да са по-малко важни от змип???? То тогава, защо да не говорим за цялота нормативна уредба - национална и европейска - нали трябва да се спазва?!?!? Значи, по проста логика, трябва да има вътрешни правила и график за обучение за всеки регламент, за всяка директива, за всеки закон, за всеки правилник за прилагане, за всяка наредба и т.н.!!!!

А бе няма ли, поне малко, нормални в това управление, които да спират, поне, безумната простотия, която се твори?????????

Gautama
снимка на Gautama

Напълно те подкрепям. 

Хубави въпроси .

Отговори "от управлението" не очаквам.

циникЪтхедонист

Всеки опит на некомпетната банка кадри да синхронизира местното с европейското законодателство поражда серия от контрапродуктивни резултати. 

Даниела Денева
снимка на Даниела Денева

Статията не може да се споделя във фейсбук, а в профилите на мои приятели там

 е с блокирано съдържание и също не може да се споделя. Що за цензура е това?

Влез или се регистрирай за да коментираш