facebook
twitter

Първа страница

Безочие на деня: "Париж е по-замърсен от София"

2582
Ето истината за замърсяването и какво ни струва то - от Европейската сметна палата.

Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-о място.

Нено Димов пред "Канал 3"

-----------------------

По повод нелепиците, които ГЕРБ и Димов изговориха в последните дни, в. "Сега" дава думата на Европейската сметна палата, която през септември 2018 г. публикува извънреден одит на мерките за намаляване на замърсяването в няколко града, сред които бе и София.

-----

- Някои държави членки се доближават по загуба на години живот в добро здраве до Индия и Китай, като сред тях е и България. У нас мръсният въздух коства средно почти 2.5 години живот в добро здраве (на сто жители население) - значително повече от втората в класацията Чехия (под 2 години) и почти три пъти повече от средното за ЕС.

-  България единствена в ЕС нарушава нормите за три от четирите най-вредни за здравето замърсители - фини прахови частици, азотен диоксид и серен диоксид (четвъртият е тропосферният озон).

- По отношение на ФПЧ2.5 в София почти липсва напредък от 2009 до 2016 г.

- Мониторингът на замърсяването е един от посочените в доклада проблеми в София. От държавите членки се изисква да разполагат пунктовете за мониторинг едновременно на места, „в които са налице най-високите нива на замърсяване“ (пунктове от транспортно ориентиран или промишлен вид), и в други райони, „където нивата са индикативни за експозицията на по-голямата част от градското население“ (пунктове от фонов вид). Никъде не се говори за фоново мерене на Копитото.

- Друг посочен проблем - София не разполага с пунктове за мониторинг от промишлен вид, въпреки че в града се намират електроцентрали и други промишлени съоръжения.

- Превозните средства с дизелови двигатели са значителен източник на замърсяване на въздуха, особено по отношение на азотния диоксид. В същото време в шестте града като цяло липсват мерки за намаляване използването на лични автомобили в близост до местата, където са измерени най-високите концентрации.

- Плановете за качество на въздуха често предлагат мерки, които нямат пряко отражение върху намаляването на концентрациите на замърсители на въздуха, като например мерки за административно опростяване, оценки и проучвания.

- България не използва добре наличното финансиране в ЕС за намаляване на замърсяването. Вместо усвоените пари да се увеличават, те намаляват - от 120 млн. евро в предния програмен период на едва 50 в настоящия - 2014-2020 г.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отвод на експерт отложи делото за мръсния въздух на София

17.02.2020

РАДА НИКОЛОВА

224
Тенисистка припадна на Australian Open заради мръсния въздух

14.01.2020

1019 4
"Мащабната" операция откри една кола замърсител в София

12.02.2020

Обновена

10568 13

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

А след малко по БНТ ще говори специалист от Неговия* НИМХ,

който е командираван в телевизора, за да обасни внезапното откритие:

Софийското поле е всъщност котловина, която не се проветрява --

това е единствената причина, за да има мръсна мъгла и вечна пелена от смог над Града.

 

Виновни са планините. Долу!

 

________________________________

*чрез интриги и зависими корупционери НИМХ беше отвлечен от БАН и сега изпълнява волята Му

Minderbinder

Сигурно всичко, изнесено в публикацията, е истина. Но то с нищо н е противоречи на узказването на Нено, че Париж е по-мръсен град от София. Моите спомени от последното ми пътуване дотам впрочем, потвърждават мнението на Нено - да, Париж е много мръсен град.

Supertramp
снимка на Supertramp
На кварталното събрание на ГЕРБ не пропускай да споделиш наблюденията си ! Така се кове идеологическата подготовка !?
Мордехай Вануну

Много се извинявам, но мнения от някой, който се казва Нено са ми малко смешни. Тоя чиляк излизал ли е извън БГ, живял ли и работил ли е в чужбина?

Смехотворно е да се твърди, че въздухът в София е по-чист от този в Париж! 

Aniki

Дори и да е вярно(което е спорно най-малкото) това твърдение е типичен пример за whataboutism. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

„От вчера вечерта два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София. Очакваме днес да започне процес на очистване. Надявам се утре, с помощта на вятъра и лек валеж следобед, да се поизчисти малко градът“. Това заяви пред БНР проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„Разчитаме първо на природата – природата е тази, която се самоочиства. Тя създава този похлупак и тя е тази, която го вдига. Ние трябва да разберем, че природата е много по-силна от нас и да се адаптираме към нея, а не да се мъчим да се борим с нея“, подчерта той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

https://bnr.bg/post/101202310/dva-pati-e-spadnalo-...

 

Добре сме ний, само природата ни е дерт.

А какво да кажат парижаните?! Имат работа с кир, завещана от хилядолетия урбанизирано обитаване (вж. напр. "Парфюмът" на Патрик Зюскинд), което е станало римо-гръкоподобно едва през последните 2 века.. Днешното замърсяване обаче наистина е видимо само в лицето на опиканите кьошета. Над тях се трудят не само кучетата. Въздух има доволно и за хора и за кучета.

Сталкер

Кое от това не е вярно? Да, когато има условия за мъгла, мъглата задържа замърсяванията във въздуха, когато няма мъгла не че ги няма тези замърсявания, просто няе се задържат така видимо и осезателно във въздуха. Ако спрете да използвате колите си (аз нямам) и ако всички се отопляваме само на природен газ и електричество (което във въглищната си част се произвежда извън Софийското поле) може и да е по-чист възуха в София, но пак като има мъгла няма да е особено здравословно да се диша дори и да е чиста влажност). Общината и МОСВ това което могат да направят по въпроса е да въвеждат все по-ограничителни режими по отношение на автомобилното движение и горенето на горива различни от природен газ и подобни почти незамърсяващи, но подозирам че мерките до които трябва да се стигне за да се усети някакъв ефект хич няма да ви харесат - не забелязах да слизате от колите си когато имаше зелен билет миналата зима...

 

Влез или се регистрирай за да коментираш