Медия без
политическа реклама

Антикорупционната комисия е редактирала декларацията на Румен Порожанов

Съпругата на земеделския министър не фигурира в документа, качен на сайта на КПКОНПИ, въпреки че е вписана в подаденото хартиено копие

Земеделският министър Румен Порожанов се оказа без вина виновен за укриване на информация в имотната си декларация.
Илияна Кирилова
Земеделският министър Румен Порожанов се оказа без вина виновен за укриване на информация в имотната си декларация.

Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), няма нищо общо с документа, който той е подал. Това стана ясно, след като "Сега" изиска и получи от земеделското министерство копие на подадената декларация. Интересното е, че то е заверено с печат "Вярно с оригинала", поставен от КПКОНПИ вчера, с което комисията на практика потвърждава, че информацията на сайта е невярна. Това за пореден път поставя под въпрос ефективността на контрола върху имуществото на висшите лица и достоверността на данните, публично предоставяни от антикорупционната комисия. 

Скандалът тръгна от "Биволъ", който установи, че през 2017 г. съпругата на Порожанов е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира - "Частни инвестиционни проекти" и "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан". От "Армар" Порожанова е взела два апартамента на бул. "Черни връх" с подземен гараж, а от "Частни инвестиционни проекти" - над 13 декара земеделска земя в Банкя. От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг, а от земеделското министерство обясниха, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от "Армар" са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият - през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв. 

Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви. В декларациите има изрична графа, в която следва да се отбележи прехвърлянето на имоти през съответната година. Съпругата на Порожанов изобщо не се появява и в останалите части на декларацията.

От земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на антикорупционната комисия. В декларацията, с която "Сега" разполага, Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества.

От антикорупционната комисия отказаха коментар пред "Сега". По закон декларациите се подават на хартиен и електронен носител. Експерти неофициално обясниха пред "Сега", че двете декларации са защитени с контролно число и между тях не следва да има разминавания. Проверка на "Сега" показа, че декларацията, изпратена от МЗХГ, и тази, качена на сайта, имат еднакво контролно число. Засега експертите нямат обяснение как е възможно да изчезнат цели редове с информация в тях. Не е ясно и дали подобни липси няма и при други публични лица. 

Това е поредният скандал около декларациите и реда за контрол на публичност на имуществото на лица, заемащи висши постове. Около скандала с терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев се разбра, че комисията изрично е указала да не се обявява цялата разгърната застроена площ на притежаваното имущество, макар че тази графа съществува в образците на документа. Това на практика дава зелена светлина в декларациите да не се включват тераси, ателиета, тавани и обществото да се въвежда в заблуда за реалната площ на жилищата на властимащите. Около декларациите от години възникват несъответствия и елементарни грешки, а политиците редовно "забравят" да подават и встъпителни и заключителни декларации при оттегляне от поста. Единственото възможно по закон последствие за тези нарушения е неизрядните да бъдат дадени за проверка на НАП. Какво се случва след това обаче, не е известно, тъй като данъчните традиционно отказват всякаква информация.

 

ЕВТИНО
Земеделският министър Порожанов попадна в епицентъра и на друг имотен скандал. "19 минути" разкри, че Порожанов и съпругата му са закупили апартаменти през 2004 г. на изключително ниски цени. Проверка на "Сега" потвърди, че тогава семейството на Порожанови е сключило общо 3 имотни сделки. Смешните цени обаче се дължат на ниските по това време данъчни оценки на имотите. Данъчните оценки бяха вдигнати рязко едва през 2009 г. И тогава, и сега законът позволява сключване на сделки на данъчна оценка. 

През 2004 т. Порожанови успяват да се сдобият с един мезонет, един апартамент, два гаража и право на строеж за трети апартамент. Мезонетът от 240 кв. м с гараж от 20 кв. м в столичния квартал "Красно село" е купен от съпругата Веска за 57 668 лв. (54 016 лв. за мезонета и 3652 лв. за гаража, колкото е и данъчната им оценка ) от фирмата за недвижими имоти "Григо Х". На същата дата - 7 октомври, синът Антоан, по това време непълнолетен, придобива от "Григо Х" апартамент от 80 кв. м и гараж на обща стойност 19 570 кв. м. На 21 декември 2004 г. Румен Порожанов, по това време служител на МФ, купува право на строеж за апартамент от 80 кв. м и гараж в район "Слатина" на цена от 18 219 лв.  

Порожанов е вписал надлежно закупения мезонет в имотната си декларация при встъпването си в длъжност като шеф на политическия кабинет на министъра на финансите през 2009 г., както и при встъпването в длъжност като министър на земеделието през 2017 г. Апартаментът в "Слатина" не е деклариран, защото е продаден в края на 2007 г.