Медия без
политическа реклама

Петков и Пеевски искат отпадане на забраната за украинско зърно

Липсва подписът на Борисов в проекторешението, внесено в парламента

11 Септ. 2023
Това е поредна съвместна инициатива на водещите фигури на ПП и ДПС.
БГНЕС
Това е поредна съвместна инициатива на водещите фигури на ПП и ДПС.

Поредната съвместна инициатива на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС е факт. Водещи политически фигури на трите формации, сред които са Кирил Петков и Делян Пеевски, предлагат България да се откаже от участието си в „зърнения клуб“ - петте страни-членки на ЕС (Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия), който затвори пазарите си за украински зърнени продукти.

Основанието за забраната беше недоволството на фермерите в петте страни от по-евтината украинска продукция. Срокът на мярката е до 15 септември т.г. Обсъжда се удължаването й - нещо, на което водещите държави-членки на ЕС, като Франция и Германия, се противопоставят.

Самият министър на земеделието Кирил Вътев обяви преди десетина дни, че България ще настоява да продължи ветото за внос на украински слънчоглед до края на годината. Наред с това Вътев съобщи, че ще настояваме да се спре вноса на две нови стоки - нерафинирано слънчогледово олио и сухо мляко, които влизали в страната на дъмпингови цени. Специално за пшеницата страната ни нямала претенции забраната за внос от Украйна да бъде удължавана.

Сега изглежда управляващата сглобка е постигнала съгласие България да не се противопоставя на вноса на украинско зърно. С проекторешение, внесено в Народното събрание, се предвижда българският парламент да нареди на правителството да не подкрепя удължаването на извънредната мярка, насочена срещу вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, след изтичането й на 15 септември.

Като основание за това се изреждат солидарността на страната ни с Украйна и осигуряването на доставките на селскостопански продукти, за да се защити продоволствената сигурност в световен мащаб. В документа пише, че това не трябва да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, но не се уточнява как точно ще стане това. Други мотиви, аргументи и обяснения към проекторешението няма.

Като вносители, освен Петков и Пеевски, подписите си са положили Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Хамид Хамид от ДПС, Румен Христов от ГЕРБ-СДС и Александър Иванов от ГЕРБ-СДС. За отбелязване е, че герберският водач Бойко Борисов, който иначе почти неизменно споделя инициативите на колегите си Петков и Пеевски, този път отсъства от документа.

Припомняме, че между производители и преработватели на слънчоглед пламна истинска война като двете страни взаимно се обвиниха, че съсипват бизнеса един на друг. Фермерите още не могат да продадат залежалите си количества слънчоглед от миналогодишната реколта и настояват нашите заводи за олио първо да изкупят тяхната продукция, преди да търсят внос. Преработвателите се оплакаха, че са натискани за изкупни цени по-високи от пазарните, а заради забраната за внос на украински слънчоглед са останали без суровина за производство на олио. Най-големият производител на олио у нас - "Олива", затвори завода си във варненското село Разделна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

украинско зърно