facebook
twitter

Икономика

Над 9 млн. лева са спестили клиентите на "Овергаз" с DESIREE Gas

62
Илияна Кирилова

Над 9 милиона лева са спестили семействата, клиенти на „Овергаз Мрежи“, по програма DESIREE Gas, която стимулира битовата газификация. Икономиите са реализирани от началото на проекта през юни 2016 година до август 2019 година. За този период от финансирането са се възползвали 5195 домакинства. Само от началото на 2019 година до края на август 1825 битови клиенти са заменили неекологичните и неефективните горива с природен газ и вече се наслаждават на чистота, удобство, лесен достъп и ниски сметки в сравнение с въглищата, нафтата, дървата, пелетите, брикетите и електроенергията.

Семействата, които са се възползвали от програмата, вече използват природен газ и са се убедили в неговите предимства. Синьото гориво е екологично чист енергоизточник, който не замърсява околната среда. Отоплението, готвенето и подгряването на вода с природен газ за битовите потребители е по-изгодно, отколкото с пропан-бутан и над 2 пъти по-евтино в сравнение с електроенергията и газьола.

Проектът ще продължи да осигурява безвъзмездна финансова помощ за газификация на българските домакинства до юни 2020 година или до изчерпване на заделените грантови средства в размер на 10 милиона евро. Повече информация клиентите могат да намерят на http://desireegas.bg/bg-bg/ или на https://gas.overgas.bg/desiree-clients/.    

Програмата DESIREE Gas осигурява 30% безвъзмездна финансова помощ от допустимите разходи за газификация и допълнително възстановяване на 100% от цената за присъединяване към газоразпределителната мрежа (без ДДС). Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за едно домакинство е 2347 лева.

 

Все още няма коментари

Още

КЕВР не откри нарушения при проверката на "Овергаз Мрежи"

31.07.2019

Йоана Петрова

153
Сметка от средно 22 лева са платили потребителите на природен газ през юни

22.07.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

196 1
Газификацията е спестила 71 тона вредни вещества във въздуха на ден

05.06.2019

Румяна Гочева

128

Влез или се регистрирай за да коментираш

×