facebook
twitter

Икономика

"Джи Пи Груп" се обяви за жертва на неизвестни сили 

Строителната камара се притесни от разследванията и критиките срещу фирми от бранша и поиска спешна среща с президента и премиера  
860
 Нова телевизия
Изпълнителният директор на "Джи Пи Груп" Владимир Житенски заяви, че компанията не е инструмент за политически игри.

Скандалът около строителната компания "Джи Пи Груп" продължава да се разраства. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че групата се разследва както за неправомерни действия при усвояването на тези европейски средства, така и за пране на пари. "На ДАНС е възложено да установи всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми", посочи Цацаров. Преди дни прокуратурата блокира опит за превод на 14 млн. лева в чужбина, нареден от служител на холдинга. 

"Джи Пи Груп" е сред най-големите строители в България. Тя има договори за около 600 млн. лева по проекти с финансиране от еврофондовете - основно пътни и ВиК. Междувременно ръководството на компанията най-сетне наруши мълчанието. Изпълнителният директор Владимир Житенски обясни пред Нова ТВ, че групата съдейства на всички проверяващи и че неизвестни сили умишлено създават напрежение и петнят името й. "Винаги сме спазвали законите в тази страна. Определени групи от хора, които имат определени интереси, ни вкарват в режим на карантина, изолират ни. Сатанизират ни по този начин и разговорът ще продължи в съда", закани се Житенски.

Компанията влезе във фокуса на общественото внимание и на прокуратурата след разследване на сайта "Биволъ", свързано със злоупотреба с еврофондове, както и заради злополучните ремонти на ключови обекти в центъра на София. Сигналите стигнаха и до ОЛАФ - Европейската служба за борба с финансовите измами. Премиерът Борисов се почувства лично застрашен от набиращия сила скандал и в разрез с всякакви правила и процедури нареди на пътната агенция незабавно да извади "Джи Пи Груп" от проектите с европейско и държавно финансиране. Холдингът реши да улесни изпълнението на премиерската заповед и обяви, че се оттегля от поредните две обществени поръчки, които бе на път да спечели - за магистралния тунел "Железница" и за трасето на трамвай №5 в София.

Шефът на строителната фирмата разясни, че и бездруго имат много работа, така че вече не се интересуват от въпросните два проекта. "Колкото по-бързо си изчистим името от тази помия, толкова по-нормално ще се чувстват хората, които работят за нас", каза Житенски, като поясни, че ако компанията не се отдръпне, има риск изпълнението на проектите да се забави и България да изпусне европейското финансиране за тях. Той посочи, че обществените поръчки са само една трета от обема на работата им и че може би ще преместят фокуса към други дейности -  например контролни.  

"Линчуват ни публично, а ние работим на много места. Има закон за обществените поръчки - участват много хора, ние сме видими. Сами се отдръпнахме от проекта за строителство на тунел "Железница", който е част от един голям проект за няколко милиарда", посочи бизнесменът, според когото няма нито икономически, нито политически чадъри над компанията. Житенски се оплака, че "нито един търг в България от години наред не се печели на базата на технически добре издържана документация. Най-ниската цена обикновено печели". Това обаче не е вярно - класирането при всички търгове се прави според комплексна оценка, в която цената е само един от критериите.

Междувременно Камарата на строителите в България излезе с декларация до президента, премиера и Народното събрание, за да изрази "огромното си безпокойство и категорично неприемане на случващото се в последната година, и още по-отчетливо през последните месеци, през които българският строителен бранш бе подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси". "Продължават несправедливите обвинения, че българските фирми строят на високи цени, а качеството е безобразно. Обвиненията срещу строителните фирми за некачествено изпълнение и непрозрачност на обществени поръчки прераснаха в обвинения за злоупотреби с евросредства, за да преминат всички граници и да достигнат до зловещата манипулация за връзка с убийство на млада жена, водеща на тв предаване", се посочва в декларацията.

От документа се разбира, че браншовата организация не вижда никакви проблеми, дефекти и корупция в обществените поръчки, и е убедена, че "в нашата страна съществуват достатъчно институции, които да гарантират тяхната законност и прозрачност". "Намираме за неприемливо заради публикации без доказателства, без произнасяне на съответните органи, да се заклеймяват публично водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци, и те да бъдат отстранявани от участие в обществени поръчки", се казва още в декларацията. Не става ясно кого упреква камарата, но излиза, че най-виновен за "заклеймяването" е премиерът Борисов, защото именно той периодично нарежда да бъдат отстранявани строителни фирми от поръчки, над които "витаят съмнения".

 

СНИШАВАНЕ

 

"Джи Пи Груп“ се опитват да се снишат, заяви в ефира на БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той смята, че конкурентите са ги „сготвили“, защото са станали твърде големи. "В България големите компании са 3 - 4. През този дълъг период, в който фирмата печелеше едни от най-добрите обществени поръчки, и начинът, по който се появиха документите на един консултант, в които те участваха,  на мен ми се струва, че много "случайно" се появиха тези материали", посочи експертът. Според Безлов "Джи Пи Груп" не може да си позволи да изчезне от пазара. Рационалната ѝ стратегия би била да смали размаха си, за да не е толкова забележима, или да да се раздели на по-малки фирми, допълни той. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3273 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

3276 11
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1978 3

Коментари

zumer

"Крадеца вика дръще крадеца"

Народна поговорка.

А също може да се каже:

"Куче влачи диря няма, що е то? .......

Seawarrior

Камарата на строителите се управлява от същите тези мошеници, които крадат чрез обществените поръчки от бюджета и от еврофондовете. Защо обществото пропуска от фокуса си строителите на знаковите проекти станали нарицателно за измами и корупция. Зали, магистрали, Цанков камък пътища - работа за цялата прокуратура за немалко време.

 

При рушвета има две страни и двете са еднакво виновни и трябва да бъдат преследвани до дупка. 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш