Медия без
политическа реклама

7200 българи са поискали да бъдат вписани в регистъра на хазартно зависимите

26 Апр. 2023
Pixabay

Близо 7200 българи са подали заявление за вписване в регистъра на хазартно уязвимите лица. Това съобщиха от Националната агенция по приходите, която поддържа регистъра.

Всяко лице, което смята, че има проблем с хазарта, може да се впише в регистъра на уязвимите лица с цел да не бъде допускано до участие в хазартни игри. Това предвижда специален член - 10 г от Закона за хазарта, чието действие е било преустановено преди две години при поредни законодателни промени, но отново влезе в сила на 12 декември 2022 г. От тази дата до момента учудващо голям брой граждани за поискали да бъдат вписани в този регистър.

Регистърът не е публичен, напомнят от приходната агенция. Достъп до него имат ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП и хазартните оператори.

Организаторите на хазартни игри трябва да заявяват пред НАП връзка с регистъра, за да проверяват клиентите си дали не фигурират в него.

Всеки, който смята, че не може да контролира времето, прекарано в хазартни игри, и средствата, които изразходва за участие в тях, може да подаде Искане за вписване в регистъра, посочват от НАП. Документът може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл, като в този случай трябва да е подписан с КЕП. В искането има възможност да се посочи конкретен период, за който да се извърши вписването, като той не може да бъде по-кратък от две години.

От НАП дори предлагат съвети на сайта си в рубриката "Отговорна игра", както и тест за самооценка на хазартните навици на играчите.