Медия без
политическа реклама

Внимавайте с изкушенията "Купи сега, плати по-късно"

Шест съвета за пазаруване в интернет по случай Световния ден на потребителите

15 Март 2023
Pixabay

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. По този повод Европейски потребителски център в България споделя шест полезни съвета за онлайн пазаруването: 

 

"Купи сега, плати по-късно“ 

Все повече онлайн магазини предлагат опцията „купете сега, платете по-късно“. Това е краткосрочно финансиране, което улеснява потребителите. Купувачът получава стоката, а плащането е разсрочено във времето, обикновено без лихва.

Едно от предимствата е, че потребителят може да изпробва продукта, преди да реши дали иска да го запази. Например да провери дали обувките или дрехите му стават( но без да ги "разхожда" навън). И ако реши да върне покупката, няма да има нужда да чака за възстановяване на сумата, тъй като плащането все още не е извършено. Друго предимство е, че няма специални изисквания за добър кредитен рейтинг и годишни такси като при кредитните карти.

,,Купи сега, плати по-късно“ често обаче приема формата на договор за заем, който носи със себе си редица рискове. Съветваме ви, ако това е единственият начин да си позволите определен продукт, да помислите добре – така може да натрупате неволно ненужни дългове, а ако закъснеете с плащането, ще се наложи да платите и лихви.

"Голямо намаление" 

Съобщения и надписи от рода на „Само днес 50% отстъпка!“, ,,Намаление 80% за последните три продукта!“ или ,,Купи сега, не изпускай промоцията!“ са предназначени да ви манипулират и да ви убедят да си купите даден продукт. Наричат се "тъмни модели". Немалко сайтове за онлайн пазаруване ги прилагат,  като внушават, че ако не поръчате веднага, ще пропуснете нещо изключително.

А практиката показва, че прекалено ,,изгодните“ предложения не винаги са качествени. Отделете време и проверете цените в други е-магазини, преди да вземете решение за покупка.

 

Заключвайте двойно мобилния си портфейл

Пандемията от Covid19 ни научи да докосваме възможно най-малко повърхности. Безконтактните плащания станаха много актуални и все повече потребители използват мобилни портфейли. Това са приложения за смартфон устройства, които ни позволяват да съхраняваме на едно място всички наши дебитни/кредитни карти, е-билети за пътуване, документи.

Данните в мобилните портфейли са криптирани и не могат да бъдат видени от търговеца или други лица. В същото време обаче има риск от хакване на приложението или загубване на смартфона.

Съветваме ви да зададете двуфакторна защита на мобилния си портфейл с допълнителна парола и лицево разпознаване. Така ще бъдете спокойни, че при създала се неприятна ситуация, вашите данни няма да бъдат откраднати.

 

Скритите супер сили на кредитната карта

Онлайн магазините предлагат различни начини за плащане – чрез банков превод, в брой, мобилно разплащане или с дебитна/кредитна карта. Всеки вариант има плюсове и минуси. При плащането по банков път не е необходимо да разкривате банковите си данни на търговеца, но не може да оспорвате направен превод и е трудно да се възстановят средствата, ако сте объркали IBAN-а на търговеца или стоката не пристигне.

Платежни услуги като PayPal до голяма степен защитават купувача, но тази услуга може да се ползва само за участващи в системата търговци  (повече по темата за онлайн плащанията може да прочетете тук).

Кредитната карта не само се счита за сигурно средство за плащане, но има и друго предимство – при недоставена поръчка или дори измама, много често може да оспорите платената сума, благодарение на процедурата ,,chargeback“ (оспорване на плащането).

Важно е да знаете, че трябва да можете да докажете, че сте се опитали да изясните ситуацията с търговеца,  преди да се пристъпи към възстановяване на заплатената сума.

 

Накъде вървят цените  

Преди промоционални дни като Черен петък, празници, сезонни разпродажби, някои магазини повишават изкуствено цените на продуктите си, само за да ги намалят отново и да се рекламират, че са направили големи отстъпки (повече по темата може да прочетете тук).

Нашият съвет:  Не бързайте, наблюдавайте и сравнявайте цените на продукта, който желаете да си закупите, по-дълго време. Можете също да зададете известия при спад на цената. По този начин ще следите промените и да издебнете най-добрия момент да покупка. 

 

Кой продава? 

Изключително важно да проверите търговеца и да се уверите, че той наистина доставя, е не е измамен сайт, който просто ви взима парите. Ако в електронния магазин има всякакви продукти и всички те са намалени и невероятно изгодни, по-добре не рискувайте. Червената лампичка трябва да светне и ако на сайта се предлага един-единствен "изключителен" продукт.

Потърсете отзиви за фирмата в интернет, уверете се, че в сайта има данни за контакти с продавача и компанията, къде е регистрирана тя, както и информация за вашите права.