facebook
twitter

Консулт

Внимание, акриламид в чипса

729
 Pixabay

Обичате силно препечени филийки? Е, време е да намалите силата на тостера. Прекаленият "загар" е особен вреден при някои храни, защото се образува акриламид в опасни дози. Това се отнася за пържените картофи, за бисквитите, за хляба, за солетите. 

Акриламидът в храните се образува при реакция между аминокиселината аспаргин и нискомолекулни редуциращи захари при пържене и печене при над 120 градуса. Аспаргинът е градивна част на белтъците и се съдържа във всички храни, но в някои е в по-големи количества. Редуциращи захари са глюкозата, фруктозата и много други прости въглехидрати. Редуциращи захари има в редица храни с високо съдържание на скорбяла/нишесте - картофи, ръж, пшеница, ечемик и др. Пчелният мед също се състои от глюкоза и фруктоза.

В чипса и печените картофи се натрупва най-много акриламид. Ето как може да намалите нивото на опасното съединение около 2 до 5 пъти:
Не използвайте загнили и натъртени картофи. Изхвърляйте покълналите. Съхранявайте картофите при температура над 6 градуса, т.е. задължително извън хладилник. Накисвайте обелените картофите в хладка вода поне за 30 минути. Така отмивате разтворимите във вода редуциращи захари. Преди пърженето/печенето отделете и изхвърлете най-дребните и тънки резенчета, които бързо прегарят.
Затоплете предварително фритюрника или фурната. Така намалявате времето за температурна обработка.
При пържене на картофи температурата на маслото трябва да е 160-175 °C. Обирайте от мазнината в фритюрника останалите след пърженето дребни частици и прегорели трохи.

Гответе картофите до златистожълто. Покафеняването е знак за натрупване на опасния акриламид.  Същото се отнася и за препечената коричка на хляба.

Никога не добавяйте пчелен мед в храни, които ще претърпят температурна обработка.

 

Все още няма коментари

Още

Как да изберем или да си направим сами дезинфектант за ръце?

29.05.2020

159
Поръчител на заем не може сам да се откаже от задълженията си
Кои са най-замърсените места в самолета

22.05.2020

539

Влез или се регистрирай за да коментираш

×