Медия без
политическа реклама

Универсалното зарядно става реалност от 2024 г.

Купувачите ще могат да избират дали да закупят ново устройство със или без зарядно

04 Ноем. 2022

След десетгодишно отлагане Европейският парламент най-после одобри директивата, според която универсалното зарядно устройство ще стане задължително от 2024 г., съобщават от организацията "Активни потребители". Новият документ носи заглавието "Едно зарядно устройство за всички мобилни телефони и таблети — от полза за околната среда и за потребителите". От Брюксел подчертават, че т.нар. Universal Serial Bus (Универсалната серийна шина) USB-C ще стане новият стандарт за преносими устройства, който предлага висококачествено зареждане и трансфер на данни. Купувачите ще могат да избират дали да закупят ново устройство със или без зарядно.

Предимствата   

До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати, продавани в ЕС, ще трябва да разполагат с порт за зареждане USB от тип C. От пролетта на 2026 г. лаптопите също ще трябва да са снабдени с такъв порт. Новият закон е част от общите усилия на ЕС за намаляване на електронните отпадъци и за предоставяне на по-екологични алтернативи на потребителите. Те няма да се нуждаят от различни зарядни устройства при всяка покупка на електронни продукти, тъй като ще могат да използват едно-единствено зарядно за цяла гама от малки или средни преносими електронни устройства. Независимо от техния производител всички нови мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, преносими конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, преносими навигационни системи и лаптопи, които се зареждат чрез кабел, работещ с мощност до 100 вата, ще трябва да бъдат оборудвани с порт USB-C. Всички устройства, които позволяват бързо зареждане, ще имат еднаква скорост на зареждане, с което и да било съвместимо зарядно устройство.

Насърчаване на технологичните иновации 

Тъй като безжичното зареждане става все по-разпространено, Европейската комисия ще трябва да хармонизира изискванията за оперативна съвместимост до края на 2024 г., за да се избегне неблагоприятното въздействие върху потребителите и околната среда. По този начин ще отпадне и т.нар. ефект на технологична „зависимост“, при който потребителят става зависим от един производител.

По-добра информация и по-добър избор

Специални етикети ще информират потребителите за характеристиките на зареждане на новите устройства, Така лесно ще става ясно дали старите зарядни устройства, с които разполагат, са съвместими. Купувачите ще могат да направят информиран избор дали да закупят ново зарядно устройство, заедно с новия продукт. Тези нови задължения ще доведат до по-дълготрайна употреба на зарядните устройства и ще помогнат на потребителите да спестят до 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на зарядни устройства. Изхвърлените и неизползвани зарядни устройства в ЕС представляват около 11 000 тона електронни отпадъци годишно. Новите правила не се отнасят за продукти, пуснати на пазара преди датата на прилагане.