facebook
twitter

Консулт

СПЕСТИ

Как да си върнем надвнесен данък за работа в чужбина?

Германия и Австрия плащат и неполучени детски надбавки
286
 Pixabay

Ако сте работили в чужбина през последните 4-5 години, може да направите постъпки за връщане на платени данъци там, дори и да сте се върнали вече в родината.

Много държави в Европа, а и извън Европа имат необлагаем минимум за доходите от труд. Затова, ако доходите ви са били под този минимум, може да кандидатствате за възстановяване на целия данък, удържан авансово от заплатата. За доходи над необлагаемия минимум може да си върнете само надвнесената част от налога. Освен това от някои държави може да си търсите и неизплатени детски надбавки, стига по време на престоя в чужбина детето ви да е било с вас.

Около 45% от българите, работещи в чужбина, не търсят възстановяване на надплатени данъци, което означава загуби за около 3.2 милиона евро през 2019 г., са изчислили от RT TAX - компания, специализирана в посредничеството между наши сънародници и данъчните служби в повечето държави от ЕС и САЩ. Оказва се, че малко българи познават това свое право или просто не желаят да се занимават сами с цялата бюрократична процедура. 

Възстановяването на данъците е напълно законно и не може да попречи за търсене на работа отново в чужбина или за кандидатстване за пенсия там, подчертават специалистите. 

Всеки български гражданин може сам или чрез специализирана фирма да се свърже с данъчните власти в държавата, в която е работил, да предостави необходимите документи и да получи парите си за доходи, изплатени през последните 4 до 5 години. Процедурата по възстановяване на сумите по банкова сметка трае от 2 до 6 месеца.

Използването на услугите на специализирана фирма е особено ценно в случаите, когато човек не разполага с всички необходими документи. Посредникът се нагърбва със задачата да набави нужните справки и удостоверения от работодателя в чужбина. Това, разбира се, струва определена цена, като таксата варира от 20 до 30 евро. Освен това посредниците взимат от 14% до 20% от стойността на възстановения данък.

Ако сте работили в Германия през последните 4 години, имате право да кандидатствате за връщане пълния размер на авансово удържания данък, ако годишният ви доход не е надвишавал необлагаемия минимум. През последните 4 г. за несемейно лице той се движи от 8800 евро до 9000 евро, а за семейно лице - 17 640 евро годишно. Когато доходът надвишава необлагаемия минимум, се възстановява само надвнесената част от данъка. Важният формуляр в случая е Lohnsteuerbescheinigung, а също и последен фиш от заплата при всеки работодател. Средната сума, която българи си връщат от данък в Германия, е 748 евро, показват данните на посредническите агенции. Освен това Германия изплаща впоследствие и детски надбавки - 194 евро месечно за едно и две деца. 

Подобни са условията и за връщане на данъци от Австрия, като за там важи формулярът Jahreslohnzettel. Средната сума за възстановяване е по-висока - 804 евро, тъй като и необлагаемият минимум за доходите е по-висок - 11 000 евро годишно. А детските надбавки, които може да се изплатят, са 92 евро месечно за едно дете или 170 евро за две.

Работилите във Великобритания, където също има необлагаем минимум, може да си търсят надвнесен данък за последните 5 години. Средната сума за възстановяване е около 1108 британски лири. Важните документи, които трябва да се представят, са копие на сертификат на Национален осигурителен номер (NIN), оригинали на P45 или P60 от всички работодатели, но може и последни фишове за заплата. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Автосервиз взима, поправя и връща колата

03.04.2020

412 1
Наследник не отговаря за задължения по трудов договор
Да изперем дивана

27.03.2020

473

Коментари

dobadoba

https://www.taxback.com/bg/

Мои близки ги ползваха.

Доказано - работи!

⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×